Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prin sita vremii - Invatamantul Romanesc privit din afara

Mass-media din tara a transmis adeseori informatii senzationale, tragand semnale de alarma asupra haosului din invatamant si asupra consecintelor nefaste pentru viitor, dar intamplarile relatate de ziaristi la sfarsitul acestui an scolar au tulburat profund orice chip sub care am privit invatamantul pana acum. Nu mai putem sa ne facem ca nu vedem. Intamplarile relatate ne sar in ochi, chiar ne zgarie ochii si ne ranesc sufletul. Ele au fost un dus rece pentru toata tara.
Inceata, dureroasa si invalmasita tranzitie a adus cu sine hidosenia coruptiei, fenomen de mare amploare care a cuprins totul, inclusiv invatamantul, culminand cu acest an scolar.
Un ziarist a intrat cu multa usurinta in posesia subiectelor de la testele nationale. Alt ziarist a cumparat de la un elev, din piata Victoriei, subiectele probei de limba romana pentru bacalaureat, subiecte devenite obiecte de contrabanda, cu care se face trafic in toata regula. Examenele s-au desfasurat cu ajutorul politistilor ca sa se impiedice navala infractiunilor in timpul examenelor.
La examenul de bacalaureat, multi elevi au facut dovada ca n-au citit nici macar un roman in toti anii de studiu. Avand ca subiect prezentarea unui personaj intelectual din romanele studiate, un numar foarte mare de elevi au confundat pe Ion si pe Moromete cu intelectualii si chiar perioadele in care au fost scrise romanele. Multi elevi au copiat sub privirea ingaduitoare a supraveghetorilor ; unii din acestia chiar le-au dictat subiectele. Parintii, debusolati de stramba ierarhie a valorilor, parca si-au dat concursul sa aranjeze o lume stramba a viitorului copiilor lor, facand cheta ca sa plateasca profesorii examinatori pentru marirea notelor la bacalaureat.
La examenul de titularizare a profesorilor, s-a facut dovada slabei pregatiri a noii generatii de profesori. Un numar insemnat de profesori au parasit salile dupa ce s-au dat subiectele, altii au incercat sa copieze si au fost scosi din concurs, iar multi din cei ramasi n-au putut obtine note pentru titularizare.
Dar petele negre ale invatamantului par fara limite. Zapaceala administrativa, mita, evaluari incorecte, promovari nemeritate, diplome false, doctorate luate pe bani, absente si note modificate, conditionari de tot felul, sume exorbitante date la meditatii, diferite si complicate forme de santaj, batai in scoala, uneori elevii isi bat sau isi ameninta profesorii, consumarea de alcool, tutun, droguri inca din clasele primare etc. etc. lasa impresia unui circ sinistru.
Nu mai putem crede in miturile din trecut cu care ne-am leganat iluziile -"elevii romani sunt superior pregatiti fata de cei din tari avansate". O realitate plina de cosmar vine sa ne trezeasca brusc.
Un studiu arata ca scoala romaneasca se afla pe locul 36 din 42 de tari europene.
Trebuie sa renuntam la patetismele ieftine - "olimpicii nostri si elevii supradotati au cucerit lumea". Acestia nu sunt produsul sistemului de invatamant. Nu este reprezentativ pentru scoala numarul olimpicilor si al celor inzestrati deosebit, ci media capacitatilor si a aptitudinilor acumulate de marea masa a elevilor. Cunostintele acumulate in scoli si facultati nu corespund cu cerintele de pe piata muncii ; nu se acorda atentie oportunitatilor. Mai ales la tara, sunt foarte multi copii semianalfabeti. Invatamantul este otravit de incompetenta, de teama organica de nou, de lipsa de competitivitate, creativitate si originalitate, de apetitul pentru prostie si compromis, de lipsa de viziune.

In toate tarile civilizate din lume, invatamantul constituie o prioritate nationala. In secolul informatiilor si al tehnologiilor, cand intreaga lume pune accentul pe educatie, invatamantul nostru este in cadere libera. Este necorespunzator, retrograd si duplicitar, lipsit de coloana vertebrala si fara o idee centrala. Nu le formeaza tinerilor aptitudini si capacitati de intelegere, de cautare, de integrare si aplicare in plan real.
Nu-i invata sa faca fata vietii si nu-i ajuta in formarea profesionala, nu le da cultura solida de baza, necesara unor oameni completi. Dupa terminarea studiilor liceale sau universitare, prea multi sunt tinerii care se bat cu pumnul in piept ca nu-si mai pierd timpul cu lectura, deoarece sunt "practici" si se mandresc cu vocabularul semidoctului smecher de mahala.
Intregul invatamant de stat arata ca statului nu-i pasa si a ajuns cenusareasa bugetului.
Nu a mai ramas nimic din spiritul invatamantului organizat de ministri ca Spiru Haret, dr.Constantin Angelescu sau, mai nou, intr-o perioada grea, de acad. Ilie Murgulescu, bucurandu-se de un real prestigiu.
Ultimele stiri ale guvernului anunta ca nu sunt bani pentru invatamant. De ce nu sunt bani, nu mai insistam.
Vinovata este intreaga societate, o lume lipsita de reguli, de chibzuinta.
A fost atinsa fibra morala a natiunii. Lipsa de onestitate a oamenilor, lipsa de interes a autoritatilor centrale si locale, a profesorilor, a parintilor si a elevilor a prabusit invaatamantul.
Elevii par nauciti de o societate in brambureala. Cand totul este de vanzare - bunuri materiale, iluzii, sex, cum era sa scape invatamantul ?
Idolii elevilor sunt cei care obtin bani multi fara munca si fara carte. Pentru multi tineri, modelul suprem al reusitei este coruptia. Oamenii cinstiti au ramas in umbra. La ce le-ar folosi munca, onestitatea, intr-o lume invalmasita si stapanita de setea oarba de castig nemuncit, de minciuna si de false valori ? Mai grav este ca toate acestea nu mai mira pe nimeni, chiar daca e vorba de viitorul copiilor si, deci, al natiunii, care va depinde de acestia
N-a mai ramas nimic din prestigiul profesorilor de altadata. In contextul dramatic al scolii de astazi, profesorii au ajuns o paria. Ii dispretuiesc si umilesc elevii care isi fac singuri legea in scoala si le rad in nas. Ii injosesc profund guvernantii oferindu-le salarii jignitoare, din care nu-si pot duce existenta. Ii injosesc parintii oferindu-le bani sub diferite forme "ca sa mai inchida, dracului, ochii, ca si asa bietii copii invata degeaba". Se dispretuiesc dascalii pe ei insisi, fiindca nu sunt capabili sa adune bani ca sa incropeasca o afacere pentru asigurarea unui trai decent, sau pentru ca nu au curajul sa plece din tara.

Desi sunt departe de tara, desi am incheiat de cativa ani buni cariera didactica, invatamantul mi-a ramas in sange si ma simt si eu bolnava odata cu el.
Daca scoala si-a pierdut resorturile ei fundamentale, va da o natie de perdanti si se vor distruge din interior toate resursele valorice si morale ale societatii romanesti.
Invatamantul trebuie regandit fundamental. Ar mai fi posibila o adiere a nadejdii ?...


Prof. Elena Buica    8/4/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian