Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Interviu Cu Doamna Diana Chemali, Window To Romania (Fereastra Catre Romania), Liban
Gabriel Teodor Gherasim: Stimata doamna Chemali, dati-ne va rog cateva date biografice despre dumneavoastra.

Diana Chemali: Ma numesc Diana Chemali si sunt editor al publicatiei electronice Window to Romania (Fereastra Catre Romania). Am 31 de ani si am absolvit Scoala Superioara de Jurnalistica din Bucuresti.
Sotul meu e libanez, crestin maronit, si lucreaza ca ‘senior web developer’ (specialist superior de proiectare web) la compania de telefonie celulara Alfa, din Beirut. In 2000, dupa absolvirea facultatii m-am mutat la Beirut. Avem o fetita de 9 luni, pe nume Karen Antonia.

G.G.: Ce este publicatia ‘Window To Romania’?

D.C.: Window To Romania, www.windowtoromania.org a aparut initial ca o pagina electronica personala, un tribut adus de sotul meu, mie si tarii mele natale, Romania. Apoi site--ul s-a dezvoltat pana a ajuns ]n forma actuala. Actualmente site-ul contine stiri din Romania, Liban si de pe peste tot din lume. Are sectiuni originale unde scriitori tineri si talentati (precum Ada Demirgian, ziarist de radio cu numeroase premii la activ, Sorin Cucerai, filozof independent, sau Oana Stupariu, gazetar din Constanta), scriu in exclusivitate pentru noi.

G.G.: Dati-ne va rog un rezumat al razboiului curent dintre Israel si Liban.

D.C.: Nu cunosc sa fie vre-un razboi intre Israel si Liban.
Razboiul actual se desfasoara intre Israel si gherila siita libaneza, Hezbollah (]n traducere "Partidul lui Dumnezeu"), care are sprijin logistic si financiar acordat de Siria si Iran. Trebuie sa fie clar ]nteles, ca nu exista un razboi dus la nivelul celor doua state, Israel si Liban. Statul libanez nu se afla ]n conflict deschis cu statul evreu. Armata libaneza nu a ripostat oficial pana acum, desi cateva unitati militare apartinand armatei libaneze au fost bombardate. Razboiul oficial (numit chiar si de CNN astfel), este dus de Israel contra Hezbollah.
Totul a pornit ]n data de 12 iulie a.c., cand ]n urma unei actiuni de gherila, gruparea siita Hezbollah a rapit doi soldati israelieni. Nimeni nu se astepta ca acest incident sa aiba efectul de avalansa. Astfel de incidente au fost destul de frecvente ]nca din 1982, cand Israelul a invadat Sudul Libanului pentru prima data. De atunci, astfel de "racaieli" armate au devenit o obisnuinta pe scena politica cotidiana.
In 2000, israelienii si-au retras trupele din sudul Libanului pentru ca nu ]si justificau costurile. }nsa Hezbollahul nu si-e dezmembrat gruparea justificandu-si prezenta ]n zona, ca "eliberatoare si de rezistenta". In 2005, in urma alegerilor electorale din Liban, "Partidul lui Dumnezeu" a castigat ]n mod oficial locuri in parlamenul libanez.

G.G.: Care este costul uman pana in prezent si in ce masura victimele sunt
civili?

D.C.: Costul uman este imens, ca si cel financiar (miliarde de dolari). Pe data de 13 iulie a.c., evreii anuntau ca vor "arunca Libanul cu cel putin 20 de ani in urma". In numai 3 saptamani de razboi, Libanul are deja infrastructura distrusa. Din nefericire, victimele colaterale sunt cele mai numeroase, In jur de 400 de morti si peste 1300 de raniti (99% civili: copii, femei, oameni ]n varsta). Peste 800,000 de libanezi si-au parasit casele cu ce aveau efectiv pe ei. Retele de tv si celulare au fost distruse, precum si cladiri de locuinte pentru civili, poduri, etc.
Nu stiu in ce masura a fost Hezbollahul atins, caci conform gruparii siite, sunt "functionabili si foarte putin atinsi".
Israelul estimeaza ca necesare inca "vre-o cateva saptamani de bombardament" ca sa termine ce au ]nceput. Inca nu avem un bilant clar.

G.G.: Credeti ca o intervenetie a Natiunilor Unite ar fii binevenita?

D.C.: UNIFIL, The United Nations Interim Force In Lebanon (Forta Temporara A Natiunilor Unite ]n Liban), creata de Security Council Resolution 425 (Rezolutia Consiliului de Siguranta 425) si 426 la data de 19 Martie 1978, au inceput deja sa soseasca in Liban pe 23 Martie 1978; unul din scopurile lor a fost de-a constata la fata loculuir retragerea trupelor israeliene din Liban.

G.G.: In ce masura vedeti cauzele acestui razboi fiind rezolvate intr-un
viitor cat mai apropiat?

D.C.: Nu exista o rezolvare rapida si completa a acestui conflict. Hezbollah este ]nainte de toate o ideologie, nu numai o grupare, care nu poate fi exterminata completamente. Va exista o ]ncetare a focului, probabil ]n cateva saptamani, dar nu mai devreme de atat. Conditiile acordului de ]ncetare a focului vor fi cu adevarat cunoscute numai de potentatii zilei.

G.G.: Relatati-ne o zi din Libanul sub asediu.

D.C.: Noi nu am fost sub asediu decat 5 zile, dupa care am parasit Libanul si ne-am indreptat catre Romania, cu destule peripetii.
Oricum, cele 5 zile au fost destul de neplacute. Nu s-a putut dormi din cauza zgomotului exploziilor repetate. Strazile erau pustii. Blocul nostru a fost evacuat si sigilat (pentru a tine hotii la distanta) si am plecat practic cu ce era pe noi: fara haine de rezerva sau jucarii pentru copil.
Am facut 25 de ore pe drum, plecand cu un convoi de autocare (pline cu romani, carora li s-au alaturat cetatenii cehi si italieni), din fata Ambasadei Romaniei si ne-am ]ndreptat catre Siria. Am stat ]n vama ]n jur de 8, 9 ore. Apoi am facut alte 3, 4 ore pana ]n Alep, Siria, unde ne-au asteptat doua avioane ale agentiei Tarom. Noi am fost printre primii romani evacuati din Liban. Ambasada Romana din Beirut a evacuat ]ntr-o saptamana ]n jur de 1000 de romani aflati in Liban.
Tin sa mentionez ca romanii din Liban au fost evacuati la initiativa domnului consul Laurentiu Ionescu, care a si ramas in Beirut printre bombardamente (spre deosebire de ambasador, care a plecat cu primul convoi), ca sa poata acorda vize de urgenta tuturor celor care au nevoie de ajutor.

G.G.: De unde pot romanii care au cunostiinte in Liban afla despre soarta
lor?
D.C.: Informatii se pot afla de la Ambasada Romaniei din Beirut.

E-Mail: romembey@inco.com.lb
FAX: 961 5 924747
Address & P.O.Box:

Romanian Embassy, P.O.B 8184
Presidential Palace Street, Beabda, Lebanon
Telephone:

Consular: 961 5 924849
Secretarial: 961 5 924848 / 50
Ambassador: Aurel Calin
Consul: Laurentiu Ionescu

G.G.: Cum pot cititorii nostri sa va contacteze?

D.C.: Ne puteti contacta prin email info@windowtoromania.org.

G.G.: Multumesc pentru interviu!

D.C.: Si eu dumneavoastra.

de Gabriel Teodor Gherasim/ New-York    7/28/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian