Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Dialog cu Prof.Dr. Viorel Roman /Bremen

" Religia este baza tuturor fenomenelor social-politice"


– Domnule Roman, desi ați părăsit țara acum 32 de ani, sînteți foarte activ din punct de vedere publicistic în România. De ce nu vă întoarceți în țară?
– Din păcate, între România si Occident există o cortină.
După Cortina de Fier a apărut Cortina de Argint. Aceasta nu este neapărat o problemă pentru mine, care mai am cîțiva ani de activitate la Universitatea Bremen din Germania, ci pentru investitorii străini. Este o temă foarte larg dezbătută în presă. Eu cred că această osmoză între România si Occident va avea loc numai 2007, cînd România va face parte din marele spațiu european.

– Cine pune aceste piedici?
– Este vorba de sistem, care este bazat pe mafie, pe găsti si, dacă nu faci parte dintr-o gască, nu ai nici o sansă. Întrucît nu avem un sistem permisibil cu Occidentul, acesta îi trimite pe români înapoi, iar noi, cei care venim în România, întîlnim dificultăți. Este un sistem închis!

– Credeți în teoria conspirației Revoluției din 1989?
– Toate revoluțiile, de la cea franceză pînă la cele din zilele noastre, au fost însoțite de conspirații. E cea mai usoară formă de a explica un fenomen pe care nu îl înțelegi. Revoluția română a fost parte componentă a înțelegerii ruso-americane din 1986, prin care s-a luat hotărîrea desființării lagărului românesc, refacerii Germaniei si retragerii rusilor în sfera lor de activitate genuino-ortodoxă. Ortodocsii rusi nu mai aveau legitimitatea de a ocupa spații catolice ori protestante. În acest context, românii ortodocsi, dar latini, au scăpat de administrația directă a Moscovei.

– Să stea religia la baza tuturor fenomenelor politice?
– Evident! Religia este fundamentul tuturor fenomenelor social- politice. Este un adevăr care a fost escamotat în perioada comunistă, în care dacă as fi spus o asemenea frază as fi fost considerat misticist, anti-marxist, reacționar si, cu siguranță, mi s-ar fi închis orice poartă de la o instituție de învățămînt superior. Românii au un fel de reținere la acceptarea ideii că religia determină comportamentul politic, social, uman în general, si de aceea încearcă să îl ocolească. Dar nu numai din această cauză, ci si din cauza complexului de inferioritate față de cele 10 țări care s-au integrat imediat în 2004 în Uniunea Europeană. Numai România, Bulgaria si Serbia sînt lăsate pe afară. Bate la ochi că țările romano-catolice aparțin Occidentului si țările ortodoxe nu aparțin Occidentului. Ele mai au ceva de făcut pentru a se apropia de acesta. Religia ortodoxă a fost în perioada comunistă foarte bine protejată. Marxism-leninismul permitea ortodoxiei o dezvoltare fără probleme. Comunistii au eliminat toți concurenții ortodoxiei. Spre exemplu, Biserica romano-catolică si cea unită cu Roma, au fost interzise. Stalin si comunistii au reîntors 2.000 de biserici ale românilor, din nou la Moscova, iar astăzi refuză să le dea înapoi. Avem de-a face cu o luptă religioasă. Cum se va termina ea, nu stim. Vizita Papei la Bucuresti în 1999, a deschis porțile Europei pentru români. Urmează ca ortodocsii români să vină în Europa.

– Problemele tranziției le putem explica prin teoria conspirației?
– Așa cum Revoluția română este deseori explicată prin teoria conspirației, si această perioadă de tranziție, care durează de 15 ani, nu scapă de această formă de explicație. Ce înseamnă această teorie a conspirației? Cineva din umbră decide de ce, cum si cînd. E mult mai usor să explici fenomenele astfel, decît să te gîndesti si să analizezi care sînt factorii obiectivi care duc la un fenomen și care pot fi consecințele unei anumite conjuncturi. Este clar că Revoluția română a avut loc într-un context geopolitic major. Nu românii au făcut Revoluția, ci tot Estul Europei. Nu românii fac tranziția, ci tot Estul Europei. Asemănările tranziției românesti cu cea din Bulgaria, cu cea din Rusia, bat la ochi. Aceeași mafie, aceeasi degringoladă socială, aceleasi probleme. Românii nu sînt chiar atît de originali pe cît par. Dacă citiți presa din Bulgaria, veți rămîne stupefiați de asemănări. Mafia din agricultură, de pe piețele publice, vinderea diplomelor universitare si a vilelor de protocol, apariția unor grupuri de interese, sînt identice. Teoria conspirației la români apare din cauza spargerii nucleului dur ortodox al familiei Ceaușescu în mai multe familii. E un fenomen normal. Asa începe democrația, prin crearea mai multor centre de putere. Sub Ceausescu era numai unul. Mulți români vor numai un centru de putere, dar nu mai e posibil. După Revoluție s-au dezvoltat mai multe centre de putere. La ora actuală, în România sînt 1.000 de familii care controlează totul. Această oligarhie trebuie să intre în concurență și să construiască bazele democrației, dar se pare că aceasta intenționează să se unifice si să-si apere interesele.







Mihaela Chirvase    7/20/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian