Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


In noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 peste 11 mii de familii de basarabeni au fost deportate in Siberia


In noaptea de 5 spre 6 iulie se implinesc 57 de ani de la acea noapte neagra din 1949, cand 11 mii 293 de familii de basarabeni au fost ridicate de la casele lor si deportate in Siberia si Kazahstan, iar in gospodariile lor s-au asezat cu traiul „specialisti” veniti de aiurea pentru a „ajuta” moldovenii „sa construiasca un trai nou”. Astfel a fost realizata hotararea biroului politic al comitetului central al partidului comunist al URSS „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenesti a chiaburilor, fostilor mosieri, marilor comercianti... si alte categorii, precum si a familiilor acestora”.
Martorii acelor evenimente spun ca „raznareadka” celei de a doua deportari in masa a moldovenilor nu prevedea deportarea intregii familii, fiind ridicati doar membrii familiei care se aflau acasa, in unele cazuri copiii singuri, inclusiv sugarii.
Una din eroinele acelor evenimente, straseneanca Ecaterina Baltaga, a comunicat pentru Info-Prim Neo ca, intr-o arsita infernala, in vagonul de vite, in care sute de oameni au mers 2 saptamani pana in Siberia, se aflau 7 copii dintr-o familie, intre 1 si 13 ani, ridicati din Voinova cand tatal lor era la deal, iar mama – la spital. “Ani in sir am vazut in vis acea calatorie de 2 saptamani, mortii pe care-i scoteau noaptea din vagoane, oamenii sleiti de foame si caldura, copiii plangand”, spune Ecaterina Baltaga.
Potrivit aceleiasi surse, dupa 2 saptamani au fost imbranciti din tren pe malul raului Irtas, in raionul Uvat. Oamenii cadeau jos, fiindca nu-i mai tineau picioarele, dar erau imbranciti cu baionetele spre malul raului, unde au petrecut prima noapte a calvarului siberian. Localnicii se ascundeau in padure de frica moldovenilor deportati, nestiind ca acele trenuri au adus in iadul din Siberia cei mai harnici oameni, care si-au construit si in acel pamant salbatic gospodarii, ca in 1956 sa le lase si, revenind in Moldova, sa o ia de la inceput.
Conform datelor oficiale, in ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate in Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirma ca aceste cifre nu reflecta intreaga proportie a dramei moldovenilor, deoarece numarul victimelor deportarilor a fost calculat reiesind din 3 membri ai familiilor. Se stie, insa, ca au fost ridicate familii cu 7-8 si chiar 14 copii.

Info-Prim Neo     7/5/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian