Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Sanzienele - o sarbatoare solara a bucuriei


LA FIECARE SFÂRSIT de iunie, românii asteaptă cu mare bucurie două sărbători: Sânzienele si Sânpetru de vară.
Ambele fac parte dintr-un scurt ciclu de renovare rituală a timpului, nu întâmplător aflându-se în preajma solstițiului de vară, una din cumpenele prin care trece, personificat desigur, anul născut în noaptea Sfântului Vasile. Astăzi, nu se putea altfel, câteva cuvinte despre mult asteptata sărbătoare a Sânzienelor.

Dintru început precizez că sub numele „sânziene” se ascund trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, extrem de active în noaptea de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor; al doilea este reprezentat de florile galbene ce înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, flori având importante atribute divinatorii si apotropaice, aceste flori fiind substitute vegetale ale zânelor cu acelasi nume; în fine, ultimul element vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie, sărbătoare numită, mai ales în sudul României, si Drăgaica.

Imaginația populară a închipuit Sânzienele ca (pe) niste fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobste prin păduri sau pe câmpii, aici, cel mai adesea, jucând; sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor si buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sarbatorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, dupa sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc.


În ajunul sărbătorii, spre seară, copiii adună sânziene si le pun pe la porțile caselor, câte una pentru fiecare căsean; se credea că a cui sânziană va fi vestejită a doua zi, acela va muri înaintea celorlalți; alteori, se arunca o cunună de sânziene pe casă; dacă nu rămânea acolo, cel căruia îi fusese menită se aștepta la ce era mai rău.

Poporul crede că, în noaptea Sânzienelor, zânele umblă pe pământ sau plutesc prin aer si împart rod holdelor si femeilor căsătorite, înmulțesc păsările si animalele, tămăduiesc bolile oamenilor, apără semănăturile de grindină ș.a. Se spune că ar fi de ajuns ca oamenii să le nesocotească ziua, acțiunile lor benefice transformându-se radical, aceste zâne devenind surate bune cu înrăitele Iele sau Rusalii; astfel, pedeapsa favorită a Sânzienelor pentru femeile care nu țineau sărbătoarea de pe 24 iunie era pocirea gurii, în timp ce alte pedepse înfricoșătoare îi asteptau pe bărbații care juraseră strâmb, despre Sânziene stiindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.

În preajma Sânzienelor abundă practicile premaritale, fetele mari având și ele obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperișul casei; cununa rămasă pe acoperiș era un motiv de mare bucurie pentru fata care o aruncase, aceasta așteptându-se la un măritiș grabnic, poate chiar în acel an; cununa căzută era aruncată încă de câteva ori, pentru ca fata măcar să stie câți ani are de asteptat! Uneori, cununa era aruncată pe colțul casei, fata venind să o ia a doua zi dis de dimineață; emoționată, ducea cununa în ocolul vitelor, aici, cu ochii închiși, dând-o de mâncare unei vite; se spune că după cum arăta această vită, așa urma să arate și viitorul soț. Alte fete mari puneau sânziene sub pernă, acest fapt atrăgând, se zice, visarea ursitului. Dacă nici așa nu le apărea ursitul, atunci, a doua zi, spre a fi măcar privite, fetele își prindeau buchete de sânziene în păr sau le puneau în sân! În dimineața zilei de 24 iunie multe fete obișnuiau să se scalde în rouă, această adevărată apă divină.

Însă, pentru ca acest scăldat ritual să aibă efectul scontat, trebuiau respectate anumite condiții: în zori, din locuri necălcate, babele strângeau roua sânzienelor într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storceau într-o oală nouă; în drum spre casă, babele nu vorbeau deloc și mai ales nu trebuiau să întâlnească pe nimeni. Dacă toate acestea erau împlinite, despre cine se spăla cu roua se spunea că va fi sănătos și drăgăstos peste an. Alte fete obisnuiau în timpul zilei, considerat extrem de benefic, să se supună descântecului de întors inima unuia către altul. Ce mai, o adevărată zi a dragostei!

Practicile legate de cunună, aprinderea unei torțe de către flăcăi, torță numit㠄făclia de Sânziene”, alte caracteristici specifice Sânzienelor, ne îndreptățesc să considerăm această sărbătoare drept una a Soarelui. Nu întâmplător se spune că astrul zilei se află acum la „o mare răscruce”, în dimineața Sânzienelor spălându-și fața, jucându-se pentru câteva clipe si apoi odihnindu-se.

Dragi prieteni, sper ca această sărbătoare solară a bucuriei să vă facă mai buni si mai îngăduitori cu ceilalți si cu natura care ne înconjoară.

Marcel Lutic (articol republicat din revista Arta de a trai)

Nota redactiei Observatorul;

In 24 iunie , intr-o frumoasa zi de Sanziene a luat fiinta si cenaclul Observatorul.
La 24 iunie 2006, prietenii Observatorului vor aniversa, printr-o frumoasa sarbatoare campeneasca,
11 ani de existenta.
Vor fi prezentate trei noi carti ale colaboratorilor publicatiei noastre, un recital muzical de vioara si ghitara, poetii nostri vor citi din versuri propii,.
Vom avea oaspeti, iubitori de muzica , istorie si cultura din Hamilton, Montreal, Kitchener.
Vor fi prezentate carti si reviste primite din tara.
O expozitie de carte, reviste si reportaje va fi dedicata zilei Canadei.
Vom inchina , la final, un pahar pentru prieteni .







Marcel Lutic     6/20/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian