Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


De vorba cu pianista Georgiana Balanica din TorontoCine este de fapt Georgiana Dana Balanica? O tanara frumoasa, inteligenta si talentata intre nenumarate tinere frumoase, inteligente si talentate ! O muziciana cu personalitate distincta intre nenumarati muzicieni ! O romanca intre romani! Un om intre oameni.
De o buna bucata de vreme am planuit sa incerc sa patrund in universul artistei, sa descopar si sa impartasesc cu dumneavoastra principiile care-i calauzesc viata, pasiunile, conceptiile artistice, persoanele si evenimentele care i-au influentat dezvoltarea si devenirea artistica si umana.
Incerca sa evit banalele intrebari referitoare la biografia Georgianei.Putem cu totii afla aceste amanunte din pagina ei de internet : domirela.bizhosting.com
Va redau mai jos convorbirea pe care am avut-o recent cu Georgiana , acasa la ea, dupa cateva ore bune de studiu…

1.- Stim ca ati inceput studiul pianului la varsta de 6 ani, la Deva. Privind inapoi la anii copilariei, la orele petrecute la pian, la competitiile nationale la care intotdeauna ati obtinut locul I, la timpul petrecut cu bunica dumneavoastra, regretate actrita Dana Pantazopol Iordanescu, rasfoind albume de pictura sau ascultind versuri ale poetilor romani si universali. Care sant amintirile cele mai pertinente si cum ati descrie dumneavoastra aceasta etapa cruciala in formarea unui om ?

R. Amintiri?….Tot ce am invitat de mica de la bunica mea si mama mea, sint pentru mine lucruri nemuritoare, pe care le voi duce cu mine si in mine toata viata. Am avut sansa si norocul de mica, sa fiu inconjurata de o atmosfera artistica nu numai muzicala, dar si literara si uiversala . Precum stiti, regretata mea bunica si actrita Dana Pantazopol Iordanescu a avut o influenta extraordinara asupra mea si a dezvoltarii mele ca viitor muzician si artist. Am rasfoit cu ea romane, poezii, albume de picturi, carti de voyage si bineinteles muzica!…….cit mai multa muzica clasica!
Pentru mine a fost ceva foarte natural, nu cred si nu pot sa-mi imaginez copilaria mea fiind altfel decit a fost si pentru aceasta sint datoare bunicii mele si mamei mele! In privinta formarii unui om, pentru mine unul dintre cele mai importante lucruri este calea pe care o alegem si directia pe care o luam. Din pacate traim intr-un prezent foarte destructiv si intrebator, mai ales pentru generatiile viitoare, de aceea cred ca tot ce poate inbunatati sufletul si viata unui om, tot ce poate invinge negativitatea si raul din aceasta societate nu poate sa fie decit un bine pentru formarea unui om si mai ales unui artist in zilele noastre.


2. – Era timp si de joaca, relaxare ?….
R. Absolut!…Acestea sint lucruri fundamentale pentru un copil, chiar daca timpul este limitat, si ceea ce conteaza mai mult este calitatea nu cantitatea!
Imi amintesc cind aveam cinci sau sase ani, mergeam la mare cu familia si prieteni, petreceam toata ziua pe plaja si in apa, rideam, ne jucam si atunci chiar ca ma simteam ca un copil…..’normal’.


3. – Inainte de a va stabili in Canada, ati studiat catva ani la Lausanne in Elvetia cu pianistul de origine greaca Achille Colassis. Din 1994 santeti in Canada, ati absolvit Conservatorul Regal, diploma de ARCT cu nota cea mai mare in 1998, apoi ati continuat studiile la Facultatea de Muzica din Toronto cu doamna profesoara MARIETTA ORLOV, ati graduat Bachelor Degree apoi Master of Music in Performance.Prima parte a intrebarii ar fi: ce impact a avut tranzitia de la societatea romaneasca din 1990 la cea occidentala din Elvetia apoi din Canada? A doua parte a intrebarii ar fi :in ce masura bazele fundamentale in studiul muzicii obtinute in Romania ( in copilarie ) v-au avantajat in anii studentiei ?

R. Impactul cel mai mare pentru mine a fost cel cultural, artistic. Plecand din Romania in Elvetia, tranzitia a fost pentru un soc!……mai ales pentru un copil de 14 ani. Am trecut intr-o alta dimensiune ca sa spun asa. Sa fiu sincera nu credeam ca poate sa existe o lume atat de sofisticata, de eleganta si mai ales inconjurata de o atmosfera artistica. Lausanne, unde am locuit timp de trei ani, este un centru cultural recunoscut in toata Europa unde am avut sansa sa-l ascult pe maestrul nostru legendarul pianist Radu Lupu, si multi alti pianisti .
Timpul petrecut in Elvetia a fost pentru mine o “revelare”. Mi-am dat seama atunci in ce societate vreau sa fiu inclusa, calea pe care vreau s-o iau si scopul vietii mele artistice………de aceea trecerea din Elvetia in Canada a fost extrem de grea……extrem! Timp de aproape trei ani, am fost din nou intr-un soc dar ca sa fiu sincera nu asa de placut ca cel pe care l-am trait in Elvetia.
Cu totul alta viata, sociala, culturala, si atmosfera……totul cu alte cuvinte.Dar, totul duce spre bine, si avantajul meu a fost directia si scopul meu pe care le aveam deja. Tot bagajul pe care l-am avut incepand din copilarie si toate bazele fundamentale care le-am primit la scoala in Romania, m-au ajutat extraordinar.
Nici nu am cuvinte sa multumesc profesorilor mei din Romania pentru toata educatia pe care mi-ao acordat-o, nu numai mie dar tuturor colegilor mei.
Educatia pe care am primit-o in Romania nu numai acasa dar si la scoala pentru mine este educatia vietii, este bagajul pe care noi toti il luam cu noi peste tot, si eu bineinteles l-am luat cu mine si mi-a adus cu ajutorul Bunului Dumnezeu multe succese in viata si in cariera mea muzicala.4. Rasfoind afisele recitalurilor pe care le sustineti annual ( din copilarie ) observ ca sant anumiti compozitori spre care va indreptati mai des. Perioada clasica si romanica par sa va atraga cel mai mult . De ce ?
R. Fiecare muzician si pianist are o perioada mai mul sau mai putin favorita in literatura pianistica. Majoritatea pianistilor prefera era romantica, si in general muzicieni favorizeaza romantismul. Pentru mine perioada clasica este inceputul erei romantice, nu numai in muzica dar si in literatura si pictura. Romantismul a preluat mai departe idea creativa de la clasicism si a dezvoltat-o si a transformat-o intr-un univers infinit de creatie si imaginatie. Ma samt foarte atrasa de doi compozitori in special din perioada clasica care sint, precum stiti si dumneavoastra dupa afisele de recital, Mozart si Beethoven. Personal acesti geanti ai muzici sint pentru mine cei care au deschis calea spre romantism si pe care l-au si inceput chiar. In ultima perioada a vietii lor si Mozart si Beethoven au schimbat directia muzicala pe care au avut-o la inceput in primi ani de compozitie, si s-au concentrat mai mult asupra liberari sufletului si a emotiilor in muzica, element care in epoca baroca si chiar la inceputul clasicismului era cu totul interzis, de neconceput. Poate de aceea sint asa de apropiata de aceste doua perioade in literatura muzicala, pentruca sint pentru mine cele mai profunde si sincere.5. Dupa cum se vede, pana acum am pastrat o oarecare cronologie in intrebari. As dori acum sa insist asupra unor elemente care apartin strict de sfera muzicala. Cand alegeti o anumita piesa pentru un recital, care este procesul de asimilare, in afara tehnicii pianistice, care sant dupa parerea dumneavoastra, etapele cele mai importante ale studiului propriu-zis?

R. Muzica trecuie in primul rand inteleasa……mai ales sau ar trebui sa spun in primul rand de interpret. Muzica este un limbaj pe care eu personal il numesc ‘muzico-literar’. Partea tehnica a unei piese muzicale este doar a zecea parte pentru mine, care bineinteles trebuie sa fie la un nivel foarte inalt, dar partea cea mai importanta dupa parerea mea personala, si nu sant singura de aceasta parere, este studiul mental pe care muzicianul trebuie sa-l parcurga. Procesul este foarte greu daca vrei sa fi cu adevarat cat se poate de cinstit si strict fata de partitura muzicala. Pentru mine este foarte important mesajul care se afla dincolo de note…….mesajul compozitorului care trebuie transmis publicului prin interpret!!! Nu este vorba de propria noastra interpretare a unei piese muzicale, dar de mesajul cit se poate de autentic pe care “nor” interpretii trebuie sa-l redam publicului. Acest proces este nelimitat, personal il numesc “in cautarea unui univers necunoscut”.
6. In prezent , in afara activitatii solistice ( recitaluri, muzica de camera, duete, acompaniament,) predati pian- ca profesoara titulara, la Kingsway Conservatory of Music in Toronto. Care sant principiile pedagogice care va calauzesc in acesta activitate?
R. Sinceritatea si dragostea fata de muzica si fata de pian sint cele doua principii pentru mine cele mai importante care ma calauzesc nu numai in cariera mea solistica dar si cea de profesoara. Lucrez cu multi copii intre 6 si 17 ani. Fiecare copil pentru mine este un muzician mai mult sau mai putin format, care trebuie calauzit cu multa rabdare si intelegere. Muzica este o terapie intr-un sens. Pentru copii este un univers plin de imaginatie, lucru care trebuie dezvoltat mai ales la copii.
7. Unii profesori de pian, mai ales aici in Canada, par a nu pune prea mare accent pe partea teoretica in studiul instrumental ( teorie, istoria muzicii etc )
Care este punctul dumneavoastra de vedere in relatia dintre teorie si pratica pianistica?

R. Teoria muzicii si muzica in sine este pentru mine unul si acelas lucru.
Toti compozitorii au trecut prin bazele teoretice, unii au continuat mai aprofundat, dar toti fara exceptie au avut la baza teoria!.
Din pacate multi nu inteleg sau nu vor sa inteleaga dece teoria muzicii este asa de importanta. Teoria reprezinta formarea muzicii, a notelor a sunetului.
Este partea tehnica a unei piese muzicale. Este baza pe care muzica este formata……….de exemplu cand construesti o casa, se incepe intotdeauna cu fundatia, pe care mai departe toata casa se va baza, fara aceasta fundatie casa se va derama!?…….adevarat?
In privinta copiilor, teoria muzicii este obligatorie! Este alfabetul muzical pe care orice incepator trebuie sa-l cunoasca!8.Am certitudinea ca ascultati enorm de multa muzica clasica , in special muzica pentru pian. Care sant pianistii dumneavoastra preferati si dece?

R. Adevarat, ascult foarte muzica clasica nu numai de pian dar si muzica de camera, orchestrala si opera pe care o ador!
Marele nostru pianist roman Radu Lupu este primul pe lista, dupa care vine Sviatoslav Richter, Martha Argerich, Dinu Lipatti, Claudio Arrau si Alfred Brendel. Toti acesti mari pianisti fac parte din scoala veche de pian, cand spun veche ma refer la adevarata scoala pianistica care a dat unii din cei mai mari pianisti ai mileniului dupa parerea mea. Generatia noua din care si eu fac parte ar trebui sa continuie aceasta traditie, care este mult mai apropiata de adevaratul sens al muzicii……..personal incerc sa urmez calea acesto mari pianisti?!……..cum se spune “only time will tell”.

9. As propune un momente de relaxare. Sa iesim din sfera asa-ziselor intrebari “ serioase “ si sa ne indreptam putim spre viata de zi cu zi . Cum va relaxati ?
( asta ca sa nu intreb direct, ce hobbies aveti )

R. Cand am putin timp liber incerc sa nu ma gandesc la nimic!…..poate suna putin superficial, dar pentru mine este foarte important sa ma detasez putin de lucrurile de zi cu zi, mai ales cand meseria pe care o profesez cere asa multa rabdare, energie si concentrare. Hobbies ca sa fiu sincera nu prea am!…dar timpul putin pe care pot sa mi-l permit il petrec acasa, cu animalele mele adorate, ascult muzica, citesc, si bineinteles mai ales cand timpul este frumos afara imi place foarte mult sa ma plimb pe malul lacului. Imi lipseste foarte mult marea….cum spuneam mai inainte, cand ieram mica mergeam la mare aproape in fiecare an, deci aici, Lacul Ontario este pentru mine o deschidere, si de altfel imi place foarte mult natura, daca as avea mai mult timp la dispozitie cred ca as sta mai mult pe afara!!!


10. Privind in jurul meu, nu pot sa nu observ cateva pisicute si un catelus,tolaniti pe pernite in sufragerie. Ce parte au animalele in viata dumneavoastra ?

R. Oh!……..Ce parte nu o au?……De cand m-am nascut am fost inconjurata de animale, mai ales catei. Pentru mine animalele sint cele mai sincere vietati care iti ofera dragostea lor fara nici o conditie! Putem sa spunem acelas lucru si de oameni??…….din pacate nu cred! Personal sant foarte atasata si foarte dura in acelas timp cand vorbesc despre animale si copii! Aceste doua subiecte sant foarte importante pentru mine si ma samt cate odata ca un avocat sau chair procuror, pentruca nu suport sa vad nedreptati si violenta cand este vorba de copii si animale! Acest lucru nu o sa-l pot niciodata sa-l accept si de aceea sant foarte dura si ma zbat si incerc sa contribui pentru apararea drepturilor animalelor si protejarea copiilor. Sant sponsor parent pentru doua fetite in America Latina si donor pentru Humane Society of Toronto. Cred ca toti avem aceasta datorie de a proteja si salva pe cei care nu pot sa se apere pe ei insusi, nu numai pentruca traim intr-o societate care este asa la un nivel analt cum este Nord America, dar mai ales pentruca trebuie sa iubim ceea ce ne inconjuara si casa-planeta pe care traim cu totii!…..Sper ca nuam socat pe nimemi vorbim asa de pasionat de acest subiect, si mai ales sa nu credeti ca ancep sa fac politica dar nu pot sa inchid ochii sau sa antorc capul fara sa nu fac nimic pentru o ambunatatire!
11. Inainte de a incheia cu inevitabila si banala intrebare : ce planuri de viitor aveti, as indrazni sa va pun o intrebare mai intima. Proveniti dintr-o familie de artisti, bunicii dumneavoastra au fosti actori ( Gheorghe si Dana Iordaneascu) mama dumneavoastra a fost si dansa actrita la Deva apoi ( pentruca a studiat muzica ) a fost profesoara de pian in Elvetia si aici in Canada. Care este rolul pe care l-a jucat familia in formarea dumneavoastra ca om si ca artist ?

R. Din nou va referiti la trecut? De ce?….Ce rol joaca familia dumneavostra? Cred ar fi mai corect! Familia mea precum l-am spus si la anceput, a fost si este baza mea ca om, ca artist si muzician . Planuri de viitor, sa fiu sincera nu prea fac, dar mai mult ma gandesc cum sa continui pe acelas drum bun, cum sa ambunatatezc meseria pe care o profesez acum mai mult de 21 de ani, si cum sa ma ambunatatesc me mine insumi ca om!Sper totusi ca in Septembrie sau Octombrie 2006 sa mai dau un recital de data asta piano-si vioara cu un coleg-profesor , si sa anregistrez mai multe opere pentru pian……bineinteles Beethoven si Mozart…….poate Liszt si Schumann.


12. Stimata Georgiana, iti multumim pentru interviu. Te rugam in incheiere sa ne impartasesti cateva din proiectele de viitor.

R. Pentru moment, continui sa predau la Kingsway Conservatory of Music in Etobicoke, sant destul de ocupata, predau, sant si coach pentru muzica de camera si acompanista, avem multe festivaluri de pregatit, si intr-un cuvant, proiectul meu este sa-mi profez meseria cat se poate de bine si sa redau mai departe tot ce eu am invatat generatiilor viitoare de tineri muzicieni!.

Am petrecut o seara foarte placuta in compania Georgianei. Tematica destul “ serioasa” a convorbirii noastre nu trebuie sa creeze un portret auster. Georgiana este o tanara artista plina de optimism, cu un suras permanent pe buze, cu privire luminoasa si cu inima deschisa, dedicata total profesiunii si idealurilor sale. Ii multumim pentru ospitalitate si ii uram succes.

Puiu Popescu/Observator    6/3/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian