Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Întelesuri profunde ale cuvintelor




Când pasii pătrund timid în lumea adâncurilor, o lume a splendorilor îsi dezvăluie puritatea; asa este si cu istoria lumii pe care multi o cred întunecată si primitivă. Oare asa să fie? Câte cuvinte integral noi a creat lumea contemporană? Mi-e teamă că nici unul, căci rădăcina lor se află în fondul străvechi, din negura timpului, când cuvintele desemnau zei.
Astfel, lumea vedică are în Bhaga un zeu cu semnificatii multiple, de la patron al relatiilor intime, până la identificarea cu supremul. Bhagavat, asa cum apare în Bhagavad-Gita, spune: "Nici zeii nu cunosc nasterea mea, căci eu sunt singura obârsie a zeilor..." La persani el defineste monoteismul personal, si de aici numele de Bahgdad (Zeul-dat)", după Jean Vertemont. BAGA stă la baza bagajului de cunostinte, care dă o fortă spirituală aceluia care o posedă; în magie, sub forma baghetei fermecate, ajută zâna să îndeplinească dorintele oamenilor. Ca fortă de creatie, prin rotacismul b-v, defineste organul feminin. Ca fortă supremă, si uneori corectională, apare în " bagă de seamă".
Moldova este ca o "moleculă" de credintă si spiritualitate, ca multe din DAVELE dacilor. Din ea si-au tras seva si cei doi prieteni, Ion Creangă si Mihai Eminescu. Tot ea poartă un nume ca o "arhivă vie" - Bogdana sau Bogdănie. BOG-DANA este o punte a protoistoriei indoeuropene. DANA apare în limba celtică (este personificarea pământului-mamă, si astfel mama zeilor). Strămosii celtilor au trăit la începutul epocii prelucrării metalelor pe teritoriul nostru, deci termenul este vechi de cel putin 3.000-4.000 de ani. Termenul DANA are legătură cu E-DEN- ul si cu expresia franceză "est dans" (care înseamnă "este în"). Din contopirea zeului -Tată, Bhaga, cu Dana, mama- Pămînt, a apărut în această lume trecătoare prima tară a lui Dumnezeu, Bogdana. Ea stă alături de Havila sau Valahia să confirme peste veacuri o istorie încă nerostită, căci Moldova are în România cea mai vie manifestare spirituală si religioasă, reflectată atât prin densitatea de mânăstiri cât si prin trăirea umană.
Un alt cuvânt cu încărcătură spirituală deosebită este Bogdaproste sau Bogdaprosti. Dureros este că unii filologi care par să nu fi aflat încă de cele aproape două milenii de crestinism românesc caută termenul în slavă, iar slavii de curând au sărbătorit doar un mileniu de crestinare. BOG-DA, ca si în Bagdad, se poate traduce prin Dumnezeu dă. PROSTE, ca rădăcină a cuvântului prosternare semnifică rugăciunea în urma căreia se asteaptă darul lui Dumnezeu. Deci Bogdaproste înseamnă "să-ti primească Dumnezeu rugăcinea, care însoteste pomana dată". PO-MANA, ca si MANA cerească este o hrană care se împarte în amintirea celor dragi (pomenirea), dar si cu scop de jertfă ce însoteste o rugăciune.
Perseverenta în eroare a celor care cred că cele mai multe dintre cuvintele limbii române provin din împrumuturi recente este obsesivă si face ca si BOGĂ-TIA să fie interpretată ca provenind din slavă, când Zeul este BAGA, iar el "îti BAGĂ-TIE în traistă din comorile sale". S-ar putea ca înainte aparitiei limbii literare, înaintasii nostri să fi pronuntat bagatie sau băgătie. Strămosii nostri erau mai vechi decât cred multi dintre noi.






Camelia Tripon    5/30/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian