Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


ROMANIA DE DINCOLO DE VORBE - Un graunte de siliciu traverseaza frontierele

In urma cu mai bine de trei luni, Chestorul de Politie dr. Lazar CARJAN, Directorul general al Directiei Generale de Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, preciza intr-o intalnire cu jurnalistii faptul ca, zilnic, prin punctele de trecere a frontierei, ies din Romania, in medie, 15.000 de cetateni romani, iar numarul total al posesorilor de pasapoarte (cetateni ai acestei tari) este de aproximativ 5 milioane de persoane.
Chestorul a subliniat cu acel prilej ca, numeroase documente nationale si internationale in vigoare sunt menite sa asigure, oricui, posibilitatea de a se deplasa, stabili si munci oriunde in lume, cu conditia respectarii legislatiei tarilor respective.
Incepand cu intrarea in vigoare, la 29 ianuarie 2006, a Legii nr. 248/2005 – privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, Romania, in calitate de viitor membru al Uniunii Europene a aliniat demersurile sale, menite sa-i armonizeze legislatia nationala, la cerintele impuse de viitorii partenerii.
Intr-o prima etapa, cum este bine stiut deja, s-au avut in vedere elemente fundamentale ale principiilor si normelor moderne de drept international.
Noua lege garanteaza dreptul cetatenilor romani, care indeplinesc conditiile legale de a calatori in strainatate, de a emigra si de a reveni oricand in tara. Sunt respectate totodata prevederile de baza privind protectia minorilor.
Legea specifica in mod expres ca nici o autoritate, inclusiv cea romana, nu poate interzice unui cetatean al acestei tari, in nici o situatie, sa se reintoarca in Romania.
Comisarul Sef, Vasile – Aurel SIME, Director General Adjunct al Directiei Generale de Pasapoarte din cadrul MAI a facut, pentru cititorii revistei noastre, urmatoarele precizari:
“Prevederile cuprinse in Legea nr. 248/2005 precizeaza faptul ca, incepand cu data de 1 septembrie 2006, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate elibereaza, la cerere, cu respectarea normelor legale, pasapoarte simple temporare.
Tot in legea pe care o invoc, au fost prevazute normele prin care intra in vigoare pasapoartele cu date biometrice incluse, denumite “pasapoarte electronice”.
Punerea in circulatie a pasapoartelor electronice se face incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
Noile documente, concepute si realizate conform normelor impuse de Uniunea Europeana, includ un mediu de stocare electronica a datelor biometrice ale persoanelor (“cip”). Minuscula componenta electronica inmagazineaza imaginea faciala, (mai tarziu impresiunea digitala), precum si orice alte date necesare pentru identificarea corecta si rapida a posesorului.
Pagina informatizata va mai contine, pe langa de acum deja celebrul “cip”, datele de identitate ale titularului (numele, prenumele, data si locul nasterii, inaltimea si culoarea ochilor), codul numeric personal, cetatenia, fotografia titularului engravata (impresionata) laser si fotografia “in umbra”, realizata prin perforatii laser de dimensiuni sub-micronice.
Termenul de valabilitate al noilor pasapoarte simple este de 3 ani pentru minorii ce nu au implinit 14 ani (din cauza ritmului rapid de maturizare al posesorilor). Tinerii intre 14 si 25 de ani pot schimba documentul de calatorie la 5 ani, iar persoanele mature pot pastra pasaportul timp de 10 ani.
Noile pasapoarte sunt produse de o masina cu o productivitate de 600 de asemenea documente pe zi. Acest dispozitiv complex, de ultra-inalta tehnologie, va fi amplasat la Centrul National unic de Productie care se va afla la Bucuresti.
Toti cei ce solicita noul tip de pasaport vor depune datele de identitate si vor fi “pozati” electronic la Directiile judetene de pasapoarte si a Municipiului Bucuresti. Informatiile vor fi transmise la Centrul National, unde sunt prelucrate si implementate grafic si electronic pe noul document modern, compatibil cu exigentele internationale, act ce contine 12 elemente de securizare.
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot face solicitarea noului pasaport prin depunerea datelor de identificare la misiunile diplomatice si oficiile consulare din strainatate, iar pentru obtinerea imaginii (fotografiei) electronice se vor prezenta personal.
In cazul expirarii in strainatate, pierderii, deteriorarii, furtului pasaportului, reprezentantele diplomatice abilitate ale Romaniei elibereaza un “Pasaport temporar” mai redus ca paginatie, valabil pe o perioada de un an. La intrarea in tara cu pasaportul temporar, acesta isi pierde valabilitatea, posesorul find obligat sa faca demersurile necesare eliberarii unui nou pasaport valabil.
“Pasaportul temporar” este valabil oriunde in lume in interiorul termenului de un an si inlocuieste “Pasaportul consular”.
Conform prevederilor continute in Regulamentul Consiliului Europei nr. 2252/2004, urmatoarea etapa de securizare a documentelor de calatorie este introducerea in pasapoarte, incepand cu 28 februarie 2008, a impresiunilor digitale in format electronic”.
Corespondentul special al revistei “OBSERVATORUL” a solicitat amanunte privind eforturile intreprinse de Directia Generala de Pasapoarte, in vederea reducerii birocratiei si eliminarii cozilor de la ghisee.
Comisarul sef Vasile - Aurel SIME: “m-a preocupat in cea mai mare masura aceasta situatie si am conceput, impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, un proiect prin care sa fie posibila o programare reala a solicitantului in scopul obtinerii pasaportului, prin emiterea unui “bon personalizat”. Acesta poate fi dobandit prin prezentarea fizica la ghiseu, apel telefonic, e-mail, or sms. Bonul, continand ; data, ora si numarul ghiseului va exclude specula ori accesul “peste rand””.
Dreptul la libera circulatie a oricarui cetatean a devenit si pentru romani o realitate conturata cu obiectivitate de prevederile Consiliului Europei si pusa in practica de autoritatile tarii noastre. Documentele de calatorie moderne faciliteaza si garanteaza acest drept inalienabil, daca el este exercitat in mod legal. In pragul Mileniului III, micul graunte de siliciu continut in cip-ul noilor pasapoarte ii ajuta pe romanii de pretutindeni sa traverseze fara grija frontierele.Marian Tudor    5/23/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian