Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Inventiile si istoria lor ( I ) - de vorba cu Prof.Dr. Ing. Gheorghe Manolea


- Reporter : D-le profesor, v-am propus să publicăm un ciclu de articole despre inventii ,despre istoria acestora , despre inventatori români , despre inventatori locali.Cu ce propuneti să începem?
- Raspuns: Vă propun să începem cu istoria Legiilor care protejează proprietatea industrială în România deoarece evolutia unei activităti , dacă vreti istoria unei activităti , este puternic influentată de cadrul legislativ , de cadrul normativ.Nu face exceptie de la această regulă nici domeniul inventiilor.

- Reporter: Mai aveti si un alt motiv pentru care propuneti să începem cu acest subiect aceasta tema?
- Răspuns: In acest an s-a sărbători împlinirea a 100 de ani de la publicarea primei “legi a brevetelor de inventiune”,respectiv 16 ianuarie 1906 .Ceremonia s-a desfasurat la Ateneul Roman in prezenta a cca 300 de persoane implicate în sistemul national si international de protectie a proprietătii industriale. Printre ei Alain Pompidou , presedintele Oficiului European de Brevete, si Philippe Petit , directorul general adjunct al Organizatiei Mondiale a Proprietătii industriale , organizatie cunoscută si cu acronimul OMPI.

- Reporter. Totusi ,în istorisirile dumneavoastră vorbiti despre inventii datate înainte de 1906. Până atunci nu au exitat legi , norme de protectie a inventiilor?
- Raspuns.Ei bine ,iată o scurtă istorie a acestui subiect.
1474 Statutul inventatorilor din Venetia
1624 Legea engleza asupra monopolului
1790 Prima lege americana, asupra brevetelor
1791 Prima lege franceza, asupra brevetelor
1800-1882 Adoptarea, în cea mai mare parte, în tarile europene, a legilor brevetelor
1860 Primul proiect de lege asupra brevetelor de inventiuni, în România
1879 Prima lege a marcilor, în România
1883 Conventia de la Paris pentru protectia proprietatii industriale
1884 Prima lege a înscrierii firmelor din România
1891 Aranjamentul de la Madrid, privind înregistrarea internationala a marcilor
1891 Aranjamentul de la Madrid privind combaterea folosirii, peproduse, a indicatiilor de provenienta , false sau înselatoare
1906 Prima Lege asupra brevetelor de inventie, în România

Reporter: Daca prima lege a inventiilor a aparut in Romania in 1906 , cum au fost protejate solutiile originale pana atunci?
Raspuns: Se poate spune că primele normative prin care se încerca protejarea “ născocirilor” ,cum erau denumite la vrema respectivă inventiile, au fost Regulamentele Organice, intrate în vigoare la 1 iulie 1831 în Tara Românească si la 1 ianuarie 1832 în Moldova. In baza acestor Regulamente au fost acordate ,de către domnitori , “ privilegii” , echivalentul Brevetelor pentru diferite instalatii ,.cum ar fi masini de treierat si alte masini agricole , chibrite chimice , fabricarea hârtiei, fabricarea lumânărilor din ceară si chiar pentru producerea cafelei , ambarcatiuni din pânză impermeabilă .
Succesiunea de proiecte nefinalizate, referitoare la brevetele de inventii - în 1860, 1861, 1865, 1873, 1880 si 1885 - indică interesul de a avea o atare lege, dar si opozitia deosebit de puternică , venită , mai ales, din cercurile industriasilor, neinteresati într-o reglementare strictă a problemei.Subliniez că în elaborarea acestor proiecte de lege s-a implicat si Petrache Poenaru , deja posesorul unui brevet de inventie francez, din 1827 , pentru “condeiul portăret fără sfârsit , alimentându-se el însusi “, adică stiloul de astăzi.
În lipsa unei legiferări generale privind inventiile, au fost satisfăcute unele solicitări particulare; este cazul brevetului de inventie acordat lui Paul Iacovenco - la 11 octombrie 1865, printr-un decret lege - privind un "rezervor de exploatarea si conservarea păcurei".
Reporter: Se poate trage concluzia ca primul brevet românesc a fost acordat în 1865 ?
Raspuns: Exacat , adică acum 141 de ani. Tot Paul Iacovenco a obtinut si privilegiul de exploatare a ambarcatiunilor din pânză impermeabilă ,dar între timp privilegiile fuseseră desfiintate , multe tări europene adoptaseră legi specifice, iar notiunea de brevet de inventie începuse să se generalizeze..Documentele atestă că prima cerere de brevet a fost depusă la 19 septembrie 1862 de către Constantin Stefanide ,pentru o ramă din lemn ,prevăzută cu geam pentru înrămarea tablourilor si icoanelor. Rezolutia finală nu a fost însă pozitivă. De aceea putem spune că a fost doar prima cerere de brevet de inventie.

Reporter: Când au fost acordate următoarele brevete de inventie?
Raspuns:A urmat o pauză de un sfert de veac! Abia în decembrie 1890 a fost promulgată, după voturile Camerei si Senatului, legea prin care s-a acordat locotenentului Rudolf Kopetzki "dreptul de fabricare si importare în România a lampelor, felinarelor si masinelor de lampe stingătoare (cu extenctoriu automatic)". A urmat apoi soneria căpitanului Kiricută , în 1891 si plugul-sapă al lui Ioan G. Daniilescu, în 1900, alte solicitări fiind respinse. Aceste rezolvări particulare au fost nesemnificative si departe de a fi stimulative. Era evident că impasul trebuia depăsit si că acest lucru se putea realiza numai prin adoptarea unei legi având un caracter general. Încercările dintre anii 1890 si 1904 n-au dus , un timp, la o solutie, dar după 46 de ani de încercări si stăruinte ,s-a reusit promulgarea legii asupra brevetelor de inventiune, în ianuarie 1906.

Reporter: Probabil că , fiind prima lege în domeniul brevetelor , ea a fost îmbunătătită în anii care au urmat.
Raspuns: Dimpotrivă. Ea a fost aplicată până în 1967.Este adevărat că între timp s-au adoptat si alte acte normative.Iată câteva date:
1920 România adera la Conventia de la Paris si la Aranjamentul de la Madrid
1922 Publicarea, în România, a primului proiect de lege asupra desenelor si modelelor industriale
1932 Prima lege pentru reprimarea concurentei neloiale, din România
1968 România ratifică Conventia pentru instituirea Organizatiei Mondialea Proprietă tii Intelectuale (OMPI) înfiintată cu numai un an înainte , adică în 1967 , fiind unul dintre cele 16 organisme ONU.
1991 Este promulgată Legea nr. 64/1991 privind brevetele de inventie în România.

Reporter: Intr-adevar , interesanta discutia de inceput . Va multumim si va asteptam si cu alte amanunte , istorii din domeniul proprietatii industriale, din domeniul inventiilor
Rapsuns: Va multumesc pentru apreciere .


Nota redactiei ;
Vom continua






Observator    5/18/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian