Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Science fiction-ul o sperie pe Rona Ambrose


Scriitorul sfătuit de minister să lipsească de la lansare

Indiferent de continent, literatura SF a fost, pentru mulți, leagănul copilăriei. Am citit cărți despre omul invizibil, căpitanul Nemo, o călătorie pe lună sau în centrul pămîntului, marțieni, lumi paralele, sau creaturi stranii venite din spațiu. Indiferent de vîrstă sau statut social, literatura SF îi apropie pe fani, făcîndu-i să se simtă într-o mare familie.
Mulți autori se folosesc de pretextul Sf-ului pentru a ataca subiecte politice sau sociale Unele dintre aceste creații sunt utopii (pozitive sau negative), altele ficțiuni speculative. Călătoriile lui Gulliver (1726) de Swift, sau Minunata lume nouă (1932) a lui Huxley sunt doar două exemple ale unor cărți extrem de cunoscute care, descriind lumi guvernate de legi total diferite, nu numai la vremea apariției lor, au creat discuții aprinse.
Dacă genul a fost tolerat pînă și de regimul comunist, iată că Rona Ambrose, ministrul mediului din Canada, pare să fie extrem de alarmată de acesta.
Pentru mulți, SF înseamnă rachete, războaie intergalactice, startrek-iști, limba klingoniană etc., dar genul abordează și alte subiecte, mult mai „serioase” ca implicație : viitorul omenirii în urma politicii lipsite de strategia mediului înconjurător.
Omul de știință canadian Mark Tushingham a scris un roman „Hotter than Hell” ( Mai fierbinte decît iadul). Pe scurt, subiectul este acesta: într-un viitor nu foarte îndepărtat, ca urmare a efectului de seră, multe zone ale globului au devenit nelocuibile, iar apa devine subiect de dispută între Canada și Statele Unite. Romanul descrie un război între cele două țări.
Tushingham era programat să lanseze romanul pe 13 aprilie a.c. la Ottawa, cînd a primit o indicație „prețioas㔠din partea cabinetului ministrului mediului, practic fiind sfătuit să nu fie prezent la lansarea propriei cărți..
Manevra este greu de înțeles, de vreme ce cartea poate fi cumpărată și cititorii vor afla ceea ce ministerul dorea să…ascundă (?!). Explicația ministerului este și ea interesantă : pentru că autorul este om de știință și lucrează pentru guvern, chiar dacă romanul este de ficțiune, acesta ar putea suna ca o poziție oficială.
Pe lîngă această explicație, mai răsare o alta : autorul nu a respectat procedura în vigoare.
Dar nu se dau amănunte despre această ciudată procedură necesară pentru ca un autor să discute despre propria carte, la lansarea propriei cărți.
Poate o aprobare din partea prim ministrului Harper ?!
Dar Stephen Harper a declarat că nu a fost la curent cu incidentul.
Dacă teama de această carte este atît de mare, de ce nu se retrage, pur și simplu, de pe rafturile librăriilor?


Madi Lussier    5/5/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian