Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Un an de la plecarea Papei Ioan Paul II

Secretele lui Ioan Paul II

În filmul autorului si regizorului german Gero von Boehm „Carol Wojtyla – secretele unui Papă”, consilierul presedintelui SUA Jimmy Carter, Zbignew Brzezinski spune:
“Când vorbeam cu Carter, el era mai mult un lider religios, când însă vorbeam cu Papa, aveam în fată un om de stat.“
Directorul CIA William Casey îl informa în permanentă pe Papa, care si prin suferintele trăite în timpul ocupatiei militare naziste si comuniste, întelegea mai bine situatia celor ajunsi în robie, decât serviciile secrete.
Mihail Gorbaciov, după ce l-a cunoscut personal, l-a impresionat profund, i-a devenit prieten si-l vizita lunar, e de părere că el a fost necesar.
Fără cel care ameninta că se reîntoarce în tară în cazul unei invazii militare sovietice, n-ar fi fost “Solidaritatea” si fără această organizatie a muncitorilor liberi, Perestroica ar fi fost inimaginabilă. Dictatorul comunist Wojtech Jaruzelski recunoaste ca i-au tremurat genunchii când l-a auzit pentru prima oară pe concetăteanul sau din Roma si a făcut totul să nu revină pe nepusă masă în Polonia. Reactia Moscovei, a „treia Romă”, a fost pe măsură.
Structură rational-politică a filmului este completată de discutiile Papei cu grădinarul său, jucat de Mario Adorf. Toate fac plauzibile drama si secretul urmasului Sf. Petru.
Totul începe cu 13 mai 1981 când Mehmet Ali Ağca trage cu pistolul si îl răneste grav în fata camerelor TV din Piata Sf. Petru. Este ziua prezisă de Sf. Maria în prima aparitie de la Fatima din Portugalia în 1917. De atunci se stie de atentat si de căderea comunismului în Europa. Ioan Paul II l-a vizitat pe Ağca în dec. 1983 în celulă si la iertat. (Atentatorul turc va publica în curând o carte.) Papa era convins că datorează viata Sf. Maria si după salvarea sa miraculoasă considera ca datorie lupta împotriva asupririi comuniste din „Lagărul” din spatele Cortinei de Fier.
Ioan Paul II este jucat în film de Michael Mendl si reaminteste de Anthony Quinn în rolul unui Papa din Ucraina, “In the Shoes of the Fisherman”, USA 1968. Benedict XVI continuă opera marelui său predecesor. Numirea cardinalului Joseph Zen Ze-Kiun din Hongkong a generat reactia negativă a Partidului Comunist Chinez.
Românii îi sunt recunoscători lui Ioan Paul II pentru căderea Cortinei de Fier, neuitata sa vizit la Bucuresti în mai 1999 si perspectiva revenirii în Europa. Toate aceste considerente fac ca acest film documentar-artistic să merite văzut nu numai de cei interesati în comunism, Revolutia din 1989 si tranzitia spre Europa.

Viorel Roman/ Bremen    4/1/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian