Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Corespondenta din CoreeaCand am inceput sa scriu acest articol m-am confruntat mai intai de toate cu problema tonului. Desi as fi preferat sa il pastrez impersonal pentru a imi demonstra profesionalismul jurnalistic, imi este imposibil sa ma dezasociez de experienta pe care sper sa o relatez. Cu toate acestea nadajduiesc ca cititorul isi va aminti ca traim intr-o lume din ce in ce mai mica, si ca oricare dintre copiii dumneavoastra ar putea in orice moment sa porneasca in cautarea unei revelatii sau a aventurii, pe meleaguri indepartate. Cu atat mai mult cu cat romanii din Canada s-au dovedit a fi firi adaptabile si curajoase odata ce au schimbat continentul european pe cel nord american. De acolo pana la a degusta viata pe continetul asiatic pare sa fie numai un pas. Insa acest pas este ca nici un altul pe care l-am facut inainte.
Diferenta dintre cele doua lumi incepe sa se intrezareasca odata cu scaderea in altitudine. Dincolo de apele inghetate ale Pacificului de Nord se intinde un alt fel de nemarginit: un ocean de munti. Chiar si pentru calatorul experimentat aceasta priveliste se dovedeste neobisnuita. Atat Europa cat si America de Nord cuprind forme de relief grupate armonios, in serii de placute simetrii consecutive: un lant muntos, cateva dealuri, un lac, o campie si poate o coasta marina. Nimic nu pare coplesitor pentru ochiul uman. Poate doar frumuseatea absoluta ce poate fi gasita numai in natura. Zburand deasupra Asiei, acelasi ochi ramane inmarmurit confruntat cu oceanul de munti. Un peisaj de-a dreptul lunatic, in adevaratul sens al cuvantului. Nu este de mirare ca acesta este leaganul Confucianismului. In mijlocul unui asemenea décor o fiinta umana pare nimic mai mult decat un fir de praf intr-un desert.
Totusi, odata ce aterizezi in aeroportul din Icheon, oras situat in vecinatatea capitalei Seul, importanta umanitatii este reabilitata. In mijlocul unui aeroport al carei arhitectura depaseste aerodinamica avioanelor, amintind cumva de formele muzeului Guggenheim din Bilbao, proiectat de marele arhitect Frank Gheri, nu se aude nici un sunet mai presus de zumzetul silentios al unei aparaturi futuriste demne de Al Cincilea Element. Aici, civilizatia umana isi atinge apogeul. Intr-o tara a carei populatie se apropie de 50 de milioane de locuitori, este greu de crezut ca zgomotul provocat de acesti cetateni arar depaseste decibelii unei soapte.
Cand vine vorba de Coreea, este greu de oferit un itinerariu turistic cert. Desi orasele impreuna cu anumite obiective turistice precum templele budiste si palatele regale raman neclintite de la un an la altul, schimbarea este singura constanta in topografia centrelor urbane ale acestei tari. Restaurante, baruri, blocuri si chiar muzee dispar, sunt demolate sau rebotezate de catre noii proprietari. Disparitia fara urma a acestor localuri este numai unul dintre aspectele dinamicii economiei competitive a Asiei. Coreea de Sud produce trei milioane de autovehicule pe an, dintre care 50% pentru export. Nume precum Kia, Hunday si Daewoo au penetrat piata mondiala cu rapiditate, la preturi rezonabile. Alaturi de dezvoltarile in industria mecanica si electronica, Coreea s-a bucurat de o crestere neta a turismului cu ocazia Campionatului mondial de fotbal 2002. Reverberatiile victoriilor Coreei asupra Italiei si Spaniei continua sa insufleteasca patru ani mai tarziu intreaga populatie masculina a acestei tari. De la prichindeii care centreaza lovituri in careul scolii pana la bunicii care le povestesc miscare cu miscare decursul meciului din semifinala, fotbalul costituie un subiect de conversatie inepuizabil.
Coreea s-a calificat in semifinala campionatului mondial de fotbal. De aici inainte nimic nu mai pare greu de realizat. Parca pentru a confirma convingerea grecilor antici ca sportul contine o doza de misticism, excelenta atletica este poate cea mai indeaproape urmarita sursa de inspiratie nationala. Gazduirea uneia dintre cele mai indragite competitii sportive din lume a adus acestei micute tari prestigiul si mandria necesara pentru a adopta o noua ideologie. Vremea schimbarii a sosit odata cu constientizarea propriei abilitati. Iar acesta constientizare este rezultatul surprinzatoarelor succese atletice in fotbal, patinaj viteza, patinaj artistic, si baseball. Aici, adevaratii eroi nationali sunt sportivii.
Desi dezvoltarea aproape exponentiala a economiei Coreene a fost redusa in proportie de 3% din pricina epidemiei virusului SARS, viitorul este fara indoiala fericit. Korea reprezinta dovada incontestabila ca o societate in tranzitie poate constitui un lucru pozitiv atata vreme cat trecerea de la un sistem ideologic la altul este realizata in mod disciplinat. Privind entuziasmul si candoarea cu care tanara generatie isi cauta o identitate colectiva moderna, gandul zboara catre anii formativi ai adolescentei. In cadrul machetei mondiale, Korea de Sud este un adolescent dornic de a isi intalni si defini destinul, nerabdator si exuberant. Un suflet tanar, inainte de pierderea inocentei, binevoitor si poate prea putin circumspect. Receptivitatea cu care adopta atitudini vestice nu este intotdeauna guvernata de intelepciune.
Din 76 de posturi de televiziune, jumatate ruleaza filme si showuri in limba engleza. Desigur, vorbitorii de limba engleza sunt cu mult mai rari decat in Japonia, insa acest detaliu nu opreste tinerele si odinioara supusele femei koreene din a copia toaletele zurlii si indraznete ale fetelor din Sex and the City, suvitele lui Rachel din Friends, si miscarile coreografice ale Madonnei. Barbatii, desi inca extrem de rasfatati, incep totusi sa se acomodeze cu ideea egalitatii femeilor atata timp ramane in stadiu teoretic. Si apoi cine are timp sa masoare gradele egalitatii intre sexe, cand in fiecare zi apar zeci de joculete video ce trebuiesc incercate? Fascinatia tinerilor koreeni cu jocurile pe computer este de-a dreptul legendara. Revenind la cele 76 posturi de televiziune, doua dintre ele transmit in direct campionate intregi in acest domeniu. Si intrucat atat showrile cat si joculetele au un punct comun in dramatismul exprimarii, expresivitatea koreana este si ea in stare de tranzitie. De buna seama ca acesta este cel mai comic aspect in personalitatea adolescentului nostru metaforic. Educat si crescut in calmul Confucianist, copiaza constiincios reactiile melodramatice specifice vestului in speranta de a ii semana. Insa aceste reactii nefiindu-i naturale, sunt aplicate in momente nepotrivite si dese ori exagerate.
Un exemplu caraghios sunt cluburile unde zeci de tineri metrosexuali si tinere sumar imbracte se intalnesc pentru a dansa. Pana aici nimic deosebit de cluburile vestice. Insa in mod surprinzator, se pornesc sa danseze ca la comanda, replicand coreografii studiate si memorate de acasa din videoclipuri. Problema intervine atunci cand coreografia memorata in seara respectiva nu se potriveste cu muzica din discoteca. Grupuri intregi de prieteni care au memorat miscarile Madonnei in cantecul Hung Up se trezesc reproducandu-le cu veselie pe ritmrile lui Eminem. Acestea sunt momentele de candoare in care un observator occidental zambeste. Nu numai datorita comediei de situatie, ci si datorita dragalaseniei. Bucuria descoperirii – fie ea si stangace – a unor noi senzatii, a unei noi expresivitati, lumineaza chipurile vesele ale acestor oameni. Lucruri care pe noi nu mai au puterea sa ne miste, pe care le-am uzat si le-am luat in desertaciune, sunt abia descoperite aici. Martorul acestor descoperiri, imi regasesc si eu bucuria si prospetimea dinaintea exceselor lumii blazate pe care am parasit-o. Pentru a continua cu metafora adolescentului, al nostru este unul curios si confuz, insa deloc haotic sau rebel. Korea este pe ansamblu “un copil bun”.
Si desi afinitatea mea ramane alaturi de copilul chinuit si dificil care este Romania, nu pot sa nu apreciez disciplina si constiinciozitatea cu care Korea parcurge tranzitia dificila de la traditionalism la modernism.
Este departe de intentia acestui articol sa adopte un ton condescendent in descrierea unei culturi si a unei civilizatii care din multe puncte de vedere ne depaseste. Pentru a intelege aceasta lume fascinanta si deosebita fiecare dintre aspectele ce definesc o societate trebuiesc aprofundate. Desi acest articol introductiv serveste in a va prezenta panorama vietii intr-o lume guvernata de Confucianism, in reportajele ce vor urma sper sa reproduc particularitatile acestor meleaguri, si ale socului cultural cu care se va confrunta un calator ca mine.


Nota Redactiei;
Catrinel are un major in Istorie la University of Toronto si minors in Stiinte politice, Istoria arhitecturii si Limba Engleza.
Acum efectueaza un stagiu ca profesor in Coreea de Sud.

de la Catrinel Ionescu    3/28/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian