Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tableta de Suflet - O carte care trebuie citita: ESCAPING FROM THE RED HELL - A True Story- de Vladimir PAVLOV


Cartea poate fi gasita in toate librariile mari din America, incluzind Barnes & Noble, Amazon, Borders, Booksamillion, Joseph Beth Bookseller.


Despre autor: Nascut in Romania, in 1947 * copilaria o petrece in Tulcea, intr-o familie de artisti (Tatal, pictor cunoscut, iar mama, profesoara de Arta la liceu) * absolvent de frunte al Institutului de Arta din Bucuresti * preda 7 ani in Constanta * membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania * scrie articole si poezie in ziarele locale * isi pierde dreptul de a preda datorita ideilor sale politice si religioase (1977) * urmeaza cursurile Institutului Politehnic din Bucuresti pe care le absolva in 1982 cu titlul de Inginer Electronist * se angajeaza la Compania de Pescuit Oceanic din Tulcea pentru a-si putea pune in aplicare planul de parasire a tarii * in timpul primei iesiri cu vaporul se decide sa ramina pe tarm, in Insulele Canare (1984) * primeste statutul de refugiat politic si este admis in Statele Unite ale Americci, al carui cetatean devine in 1989 * Vladimir locuieste acum cu sotia in San Diego, California si lucreaza ca Software Design Engineer pentru compania Hewlett-Packard.


"Evadarea din Iadul Rosu - O Poveste Adevarata"
este o incitanta oglinda sentimentala indreptata spre trecutul romanesc nu demult lasat in urma si destinul propriu, rescris cu obstinatie de scriitorul impatimit spre libertate.

Re submersie in timpurile atit de cunoscute generatiei mele imbibata de lozinci pe care o majoritate dintre noi le respingea si psihic ca pe o grefa nedorita si incompatibila cu tineretea noastra si cu viata trecuta a parintilor redusi la tacere, cartea lui Vladimir Pavlov se citeste fara efort, cursiv, cu pauze doar pentru rememorarea unor experiente si stari similare proprii.

"Evadarea..." isi desfasoara actiunea pe o perioada relativ scurta - Iunie 1982 (absolvirea facultatii si repartitia lui Vladimir) - Octombrie 1984 (moment evaluativ in care paritatea reusitelor si nereusitelor, a cistigurilor si a pierderilor in drumul spre libertate pare coplesitoare pentru autor).

Romanul are structura unui trunchi proiectat pe fundalul de iad al unei societati care nu voia sa dispara : monologul interior pe care Vladimir isi schiteaza harta nedefinita a dezertarii din iadul comunist - Romania timpului Ceausescu si a securitatii orweliene (George Orwell, "1984");lumea aparentei linisti de la tara suprapusa celei de la oras; dezbaterile sentimentale intre personajul principal / autor si Vick, sotia sa; plimbarile leit-motiv ale lui Vladimir cu prietenul Mircea ; hieroglifele mafiei angajarilor si obtinerii de vize pentru iesirea din tara; impactul contactului cu lumea libera; sprintarea spre libertate pentru recapatarea conditiei umane.

Scris in limba engleza, acest jurnal de tinar adult este alert, presarat cu detalii deloc nesemnificative despre obiceiuri romanesti dar si ale vietii anilor '80 sub comunism .

Descrierile din virful pensulei pot fi insusite cu usurinta de cititor, ca pe o Arcadie in care ne-am aflat multi dintre noi :

" Vara a venit devreme in acel an (Junie 1982, ), cu zile foarte fierbinti si nopti insuportabile, pavajul se topea si intregul Bucuresti era un cuptor urias" (pg. 1). Sfirsitul lui August 1983 la Tulcea, apleaca timpul intr-un pastel infinit al umbrelor si luminii pe Dunare, al cetii si culorilor verii asfintinde: " Zilele erau inca foarte placute si calde, dar cu o lumina mai usoara, filtrata de stratul subtire de ceata si cu frunze rosii-galbui care incepeau sa acopere caldarimul..."(pg. 259). Peisajul copilariei si tineretii lui Vladimir - oaza pe malul Dunarii, departata de cararile obisnuite - ramine imortalizat in clipele pline de tensiune pe care autorul le petrece cu sotia sa, Vicky, dinaintea plecarii in prima cursa pe mare: "Amurgul intindea umbre prelungi, racoroase prin iarba de smarald (in loc de smaragd), deja patata de frunzele portocalii din plopii invecinati ... Nuferii albi si galbeni creau un contrast fin cu salciile plingatoare gri-albastrui, iar reflexia norilor violeti in apa lacului era intrerupta de scinteierile ultimelor raze de soare. Era una din acele zile pe care le doresti sa nu ia sfirsit niciodata"(pg. 262).


Aparent calm, Vladimir Pavlov vorbeste intr-o suflare lumii despre umilinta si durerile negarii dreptului la libertatea de exprimare, de gindire, de miscare la care a fost condamnata o natiune.
El contureaza clar trasaturile mastii si corsetului de fier pe care comunismul le-a
incastrat pe istoria natiunii romane, povestind intii in ritm lent apoi din ce in ce mai galopant zbaterile personale pentru deschiderea portii spre libertate.

Intretaindu-si drumul cu personaje arhetipale (Mircea, "tovarasul" Corleanca, Vali, Caraman, Lorcan-irlandezul, Nicusor, Sarah, Simion), Vladimir se incarca de toate energiile acestora (pozitive sau negative) dar isi pastreaza sensibilitatea, curiozitatea, bonomia, umorul, cinstea, sentimentele de dragoste si credinta in Dumnezeu, atit de specifica romanului.

Autorul este acela care incearca sa scape, cu o neintoarcere continua, pentru fiecare din cei ramasi acasa, in inchisoarea care insemna Romania. Decizia de a parasi vasul romanesc "Magura" este rezultatul considerarii acostarii pe Insulele Canare ca pe un ultim tren.
" Am continuat sa alerg..oprindu-ma din timp in timp sa imi trag rasuflarea...Incercam sa evit strazile principale, controlind pentru siguranta daca megeam in directia corecta. Camasa imi era uda toata, si a trebuit sa fac o pauza, cu inima batind ca nebuna, nu doar din cauza efortului ..."

Un roman de aventura si curaj, incitant si captivant, " Evadarea din Iadul Rosu "
se inscrie in harta literaturii exilului si imigratiei romanesti. Va invit sa il cititi.


Cuvintul autorului: "Deoarece intreaga relatare a acestei parti din viata mea este foarte captivanta, ...si motivanta, mi-am dorit intotdeauna sa pot impartasi experientele mele cu alti oameni, dindu-le sansa de a privi si in alta viata, in alta cultura, in zilele intunecate ale erei comuniste. este rezultatul unei munci de mai bine de 10 ani cu intreruperi, prin care am incercat sa surprind cel mai important timp al vietii mele cind am putut dovedi ca determinarea/hotarirea, o vointa puternica si credinta indestructibila in Dumnezeu poate transforma visurile in realitate".
Din prezentarea cartii de catre autoarea si editoarea Kathi Macias:
" Autorul Vladimir Pavlov, ca si Alexandru Soljenitzin si ca multi altii inaintea lui, nu a supravietuit si a scapat doar de tirania vietii in timpul regimului comunist dar a si inregistrat-o in romanul cu titlul atit de potrivit : " Evadarea din Iadul Rosu ". Bazat pe povestea adevarata a parasirii de catre Pavlov a Romaniei lui ceausescu, "Evadarea din Iadul Rosu" este o poveste de umanism si eroism captivanta, scrisa cu inima si cu umor si, citeodata, cu onestitate socanta. Pentru cititorii din Vest, cartea ...ne reaminteste sa apreciem libertatea atit de greu cistigata si privilegiile democratiei, chemindu-ne sa fim dornici de a lupta pentru pastrarea acestora. ... Desi un prim roman, ma indoiesc ca "Evadarea din Iadul Rosu" va fi singura sau ultima realizare a acestui autor sensibil si artist."

Cartea se poate comanda direct la 1-888-280-7715 (AuthorHouse) sau folosind website-ul: www.authorhouse.com/BookStore/ItemDetail

Prof. Smaranda Cazan-Livescu/ Atlanta, Georgia    3/22/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian