Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


De la împăratul Traian la papa Benedict XVIAnul acesta se sărbătoresc 1900 de ani de la căderea Sarmisegetuzei lui Decebal si venirea legiunilor Împăratului roman Traian în Dacia, actul de nastere a romanitătii la nord de Dunăre.
Vor găsi românii cu acest prilej, în ceasul al 12-lea al reintegrării lor în UE / Uniune Europeană - Sfântul Imperiului Roman de azi -, forta să refacă si unitatea spirituală cu punctul de plecarea a istoriei si civilizatiei lor, cu Roma eternă?
„Lagăr”-ul comunist s-a prăbusit pentru că Decalogul lui Dumnezeu era scos din societate, relatia între muncă si salar dispăruse, interdependenta dintre sexualitate si procreere era alterată.
Dictatura proletarilor din răsăritul Europei se baza pe doctrina marxist-leninistă si cu toate că era o diferenta clară între comunismul catolic din Polonia, ortodox din România, protestant din Germania, exista o aversiune comună – „religia e opium pentru popor”. Catolicii au regăsit calea spre UE, ortodocsi încă nu.
Din anul 1989, tranzitia de la uniformitatea, mediocritatea comunistă la libertatea si responsabilitatea individuală este mai dificilă decât s-a presupus.
În Germania sunt localităti în care jumătate din populatie e nebotezată, fostii comunisti cer salarii ca în vest, cu toate ca productivitatea muncii lor e numai 2/3. Transferul din vest spre est e de o mie de miliarde de euro si va continua până în 2018, când nu mai va fi nici un muncitor, care să fie fost afectat de comunism.
Într-o societate, pentru a supravietui, o familie de două persoane trebui să aibă în medie 2,1 copii.
În Germania ca si în România raportul actual e catastrofal, de numai 1,3! Vor dispare aceste neamuri?
În cele două state românesti avem de a face cu aceleasi fenomene negative. În Moldova comunistii dau tonul, asa că între Prut si Nistru restabilirea normalitătii va dura. Mai ales că România si Moldova nu se pot baza pe un transfer financiar din vest, iar erodarea raportului muncă-salar e atât de gravă că milioane îsi iau lumea în cap, fug si muncesc în vest, pentru a scăpa de pacostea „la comun”, încă în vigoare pe meleagurile lor. În aceste conditii descresterea populatie e numai o „pierdere colaterală”? Se vor regenera moldo-valahii în tranzitie sau vor vegeta izolati, într-o cultură ortodoxă de anonimat la periferia Europei, zilieri cu câtiva euro / zi?
Nemtii si românii au pierdut Războiul Mondial II si fenomenele de mai sus sunt rezultatul ocupatiei Armatei Rosii. Mai ales moldo-valahii sunt complet dezorientati. Interzicerea de către comunisti a Bisericii Unite si reorientarea cu forta a 2000 de bisericii, inclusiv a unui milion si jumătate de greco-catolice din Transilvania, de la Roma spre Moscova, face dificilă perceperea valorilor si normelor vesteuropene si implicit cooperarea si coordonarea activitătilor româno-occidentale.
Iar faptul că se sabotează si azi Biserica Unită si dialogul cu Benedict XVI - primul Papă german de la Reformă, care cunoaste ca nimeni altul trauma postbelică a conationalilor lui si a românilor -, are consecinte defavorabile în integrarea ortodocsilor în Europa.

Viorel Roman/ Bremen    3/19/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian