Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


The Lost Millenium a lui Florin Diacu

O carte mica dar densa, The Lost Millenium a lui Florin Diacu a stirnit deja controverse in lumea matematicienior : “Suntem in Anul 2006 sau in Anul 1093? “Am pierdut un mileniu?”, “Trebuie sa rescriem istoria?” sunt citeva din intrabarile pe care le ridica.

Autorul, matematicianul Florin Diacu preda la Univeristatea Victoria din British Columbia. O scurta biografie, in cuvintele autorului “Am parasit Romania in 1988 si m-am refugiat in Germania, unde la sfirsitul lui noiembrie a aceluiasi an am fost acceptat la doctorat in Heidelberg. Teza am sustinut-o 6 luni mai tirziu. Subiectul a fost de mecanica cereasca:
"Ciocniri in problema celor n-corpuri." Dupa aceea am avut un post de asistent la Universitatea din Dortmund.

Adaptarea la lumea noua a venit treptat, insa n-am vazut-o niciodata ca pe o problema. In vara lui 1990 am sosit ca imigrant in Montreal, unde am avut un post la "Centre de rechereche mathematiques" ce tine de Universite de Montreal.

Azi simt ca apartin acestei tari, in care am realizat tot ceea ce mi s-a refuzat in Romania, iar in Victoria (unde mi s-a oferit un post de profesor in 1991) m-am simt acasa de la bun inceput. Desigur, asta nu inseamna ca am uitat de unde am plecat. Am prieteni romani, canadieni, si de multe alte nationalitati.”

Inca de mic Florin Diacu a indragit istoria (dorind sa se faca arheolog) dar talentul pentru matematica l-a indreptat pe calea stiintelor exacte. O discutie relaxata cu un coleg, la o conferinta de matematica din Mexic, i-a oferit prilejul de a le imbina pe amindoua.

Intrigat de teoria matematicianului rus Fomenko relativ la inexactitatile sistemului cronolgic current el si-a amintit ca si in istoria Romaniei exista o perioada lipsita total de dovezi istorice. Romanii au cucerit Dacia in 106 s-au integrat cu dacii si si-au impus limba si cultura. Dar in 271 Romanii si-au retras legiunile in sudul Dunarii. Pina in secolul 12 nu se stie decit de Gelu, Vlad si Menumorut care au domnit peste parti ale Transilvaniei. Sunt aproape 800 ani in care nu se stie nimic despre civilizatia care traia pe acele meleaguri.

Intrigat, Florin Diacu incepe o munca laborioasa de cercetare care dureaza 3 ani si care face obiectul cartii “The Lost Millenium”.

In studiul sau aflam despre Joseph Scaliger care, in sec 16 a pus bazele cronologiei, Isaac Newton, Edmund Halley, Nikolai Morozov si Anatoli Fomenko, matematicianul rus a carui teorii radicale contrazic cronologia lui Scaliger.

Diacu compileaza aceste teorii si le verifica veridicitatea, acceptindu-le sau negindu-le dupa serioase consideratii. O istorie a notiunii de timp, o intilnire cu personaje de demult cartea este fascinanta si usor de citit (adica nu termeni foarte tehnici)


Alexandra Cristea    3/11/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian