Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Gainarii



Am visat azi-noapte un vis urît.
Mai urît decît cele în care sînt singurul care nu stie la examene, singurul care nu si-a făcut treaba si e dat afară, în care mi s-a furat si prima si a doua si a treia masină si n-am nici puterea să merg să le găsesc. Visul era asa: un stol de gîste s-a ridicat în aer de sub mine, ca si cînd ar fi curs de jos în sus, una după alta, cinci după cinci, zece după zece, pînă cînd cenusiul din apă s-a mutat pe cer.
Zburam si eu deci!? Gîstele erau frumoase dar le simțeam periculoase. Se ridicau din ce în ce mai sus, încît urmărindu-le îmi dădeau amețeală. Gîgîitul lor era asurzitor. Era un vacarm ce venea de jos si de sus, cam cum va fi la sfîrsitul lumii. Ba aveam chiar senzația că mă ating, că în curînd or să mă zgîrie. Si a fost chiar mai rău: una din ele a virat spre mine si m-a muscat de mînă. M-a muscat si a zburat rîzînd. Atunci i-am văzut dinții. Dinții? Vai! Vai! Mi-a dat gripă păsărească! Am să mor! Asa strigam si mă simțeam căzînd spre apă, spre pămînt, spre undeva. Si slavă Domnului, m-am trezit. Cîinele vecinilor scheuna pe pridvorul din spate. Scheuna de frig, nu ca mine de frică. N-am mai adormit pentru o vreme pentru că oricînd as fi închis ochii, mă invadau din nou aceleasi imagini: gîste vîjîind în fața mea în sus, în jos, negre si cenusii, înfricosător de agile, mai mult un roi decît un stol. Un roi drăcesc ce făcea ca tot văzduhul să duhnească a rău.
Cum mă pricopsisem cu cosmarul ăsta, cred că e de înțeles.
Păsările, cele mai interesante vietăți din cîte a făcut Dumnezeu sau din toate cîte au iesit după ultimul Big Bang, au ajuns să ne provoace panică nu pentru că ne vor ataca cum si-a imaginat Hichcock, ci pentru că bolnave fiind, ne vor îmbolnăvi mortal pe noi. Vinovați însă sîntem noi oamenii, vietăți neastîmpărate si perfide care ne-am înmulțit în dauna celorlalte ca să avem cum să stricăm totul.

Mai tîrziu, spre mijlocul zilei, m-am dus ca altă dată de atîtea ori spre lacul Ontario.
In contra luminii soarelui, privindu-l, strălucea în milioane de briliante. Inspre marginile privirii mele era albastru-cenusiu, ca ochii lui Ileana Cosînzeana. Spre surprinderea mea n-am găsit cu privirea nici o gîscă. Se mutaseră cu toate în visul meu? Doar cîteva rațe se fandoseau ici-colo.
Trăiască Dumnezeu! mi-am zis. El a făcut rațele, gîstele, lacul si pe noi oamenii mai la sfîrsit. Dacă o fi scăpătat undeva, cum e posibil de altfel, atîta vreme cît toate, dar toate-toate sînt relative, atunci ce nu I-a iesit tocmai bine e omul, făcut la sfîrsit, mai la oboseală. Dacă nu gresesc prea tare, o să vedeți (care mai apucați) că n-o să treacă mult si o să bage si El de seamă, chiar dacă e atît de ocupat cu cîte si mai cîte. Atunci o să refacă lumea păsărească si alte stricăciuni făcute de noi. Dar dacă o să vadă că am stricat chiar totul o să facă alții si în locul nostru. Si bineînțeles că atunci cînd faci a doua oară, faci mai bine. Cei noi, îmi închipui că nu vor mai fi atît de „destepți” ca noi, căci după cum se vede nu era nevoie, dar vor avea simțurile mai dezvoltate. Adică nu vor mai fi atît de nesimțiți.






Viorel Neacsu    3/11/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian