Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Noutati in domeniul gramaticii limbii romanePresa romaneasca pe internet a anuntat ca pe data de 16 februarie 2006 Academia Romana a lansat o noua Gramatica a limbii romane, prin care se stabilesc normele si regulile limbii romane, a doua in 140 de ani, - prima editie a aparut sub egida Academiei Romane in 1963, deci acum 43 de ani.
Aceasta noua editie a Gramaticii Academiei este redactata intr-o maniera moderna si functionala, actualizata in concordanta cu noile teorii lingvistice. Noua Gramatica descriptiva si normativa aduce multe schimbari importante. Are la baza limba vorbita in fiecare zi si nu cea folosita in cartile de literatura, are multe noutati in domeniul terminologiei si al unor reguli ortografice. Aceste schimbari se impuneau, deoarece limba se schimba odata cu oamenii, asa cum arata si presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, ca in cei 43 de ani “limba nu a stat degeaba”. Au lucrat la aceasta noua Gramatica 20 de cercetatori ai Institutului “Iorgu Iordan–Al. Rosetti”, avand coordonator prof. univ. Valeria Gutu Romalo. Are peste 1.700 de pagini in doua volume. Primul volum care se numea “morfologia”, acum se numeste “cuvantul”, iar volumul al doilea numit “sintaxa” acum se numeste “enuntul” . “Articolul” nu mai este prezentat ca o clasa gramaticala lexicala, ci devine un determinant. “Complementul indirect” va fi de trei feluri: “indirect”, “prepozitional” si “posesiv”. Propozitia: “Maria invata pe Ion un cantec”, n-o mai analizam cum am invatat la scoala. Vom spune ca avem “un enunt” alcatuit din subiect (Maria), predicat (invata), complement direct (pe Ion) si complement secundar (un cantec). “Complementele circumstantiale” se mai imbogatesc si ele cu inca doua tipuri, (vor fi 15 fata de 13).
Noile reguli ortografice impun scrierea “nicio”, “niciun” impreuna, socotita regula fireasca deoarece si “niciodata” il scriem impreuna. “O data” nu se mai scrie despartit, ci impreuna (“odata”) intotdeauna cand este adverb, inclusiv in locutiuni: “odata ce”, “odata cu”. El ramane separat numai atunci cand este numeral si se opune lui “de doua ori”.
Unele publicatii au introdus deja aceste reguli de ortografie. Ele se vor impune incepand cu noile manuale scolare din toamana acestui an.

Elena Buica    2/16/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian