Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


“ Romania”, de la New York la Los Angeles “ autori Dan Turtuirica si Emanuel Tanjala


Fragment din Cuvant Inainte

Nu credem ca exista roman care sa nu se fi gandit macar o data sa emigreze. Pe cei care nu au facut-o, cartea aceasta ii va ajuta sa se imbarce intr-o calatorie imaginara in care pot experimenta ceea ce i-ar fi asteptat in cazul in care ar fi ales sa plece in America.
Nu toti cei care au plecat au facut-o pentru ca au fost supusi persecutiilor politice sau religioase. Cei mai multi au facut acest pas pur si simplu pentru ca simteau ca Romania ajunsese un loc in care dezvoltarea si afirmarea profesionala sau intelectuala devenisera lucruri imposibil de atins. Indiferent de motivele concrete care i-au impins sa plece, toti au facut-o pentru ca doreau sa-si depaseasca conditia.Macar si pentru acest simplu motiv, tara ar fi trebuit sa fie mandra de ei si sa incerce prin toate mijloacele sa si-i revendice.
Avand in vedere directia in care merge Romania, mai repede sau mai incet, catre integrare internationala, experienta emigrantilor romani ar trebui sa prezinte si mai mult interes. Din acest punct de vedere i-am putea considera niste inaintasi. S-au expus si au intrat in arena competitiei internationale, care este singurul loc unde se vede adevarata valoare. Modul in care au reactionat dupa expunerea la o alta cultura, abilitatea de a trai si a se afirma intr-o comunitate cu multiple ideologii si modele culturale, ar putea fi relevante pentru dificultatea sau usurinta cu care ne vom implini visul de a deveni parte integranta din lumea occidentala.

Aceasta carte vorbeste despre oameni care, din momentul in care au plecat, au murit, practic pentru societatea romaneasca!.
Considerati tradatori, numele lor au fast declarate tabu, si excluse din orice discurs public.Simpla rostire a lor au intr-o conversatie se facea in soapta.
Cei mai importanti dintre ei au fost scosi din cartile de istorie sau literatura.
Cartea isi doreste in acelasi timp sa spublere doua mituri:
Primul este acela ca le-a fost usor . Fals.America nu este locul unde cainii umbla cu covrigi in coada. Toti cei care au emigrat in America, fara absolut nici o deosebire, au avut de urcat pe branci, pentru a ajunge sa-si recapete demnitatea. Iar dezradacinarea, oricat de primitor ar fi solul care gazduireste replantarea, ramane totusi o trauma de care nu se poate scapa.
Cel de al doilea mit este ca romanii sunt lenesi. Fals. Faptul ca marea majoritate a romanilor care traiesc in America au reusit bine in aceasta tara este dova da ca pusi intr-un mediu sanatos si lucrand intr-un sistem normal, romanii nu sunt cu nimic mai prejos de alte natii.
{n cei aproape doi ani de documentare, cat am colindat America in lung si in lat, nu am aflat emigranti romani care sa o duca rau. Sau daca sunt, noi nu i-am intalnit.
Cartea propune o galerie de posibile modele.Tinerii care o vor citi pot afla ca ezista si romani care au reusit social, profesional si material fara compromisuri.Uitandu-se in jurul lor ar putea crede ca nu exista succes care sa nu aduca dupa sine o deformare morala. {ntr-o alta tara, este drept, traiesc romani bogati care nu si-au pierdut bunul-simt si modestia. Pe cei mai in varsta, care macar si o data s-au gandit cu ostilitate la cei care au plecat afara, ne-am dori ca aceasta carte sa ii faca sa mediteze si sa inteleaga ca aceasta ostilitate (esentializata in sloganul “ei nu au mancat salam cu soia”) le-a fost indusa de-a lungul anilor de catre un regim pentru care emigratia a insemnat o oglinda care se incapatina sa le arate adevarata fata. Acum, cand vrem ca lucrurile sa revina la normal, nu trebuie ignorat ca romanii de peste ocean sunt o investitie care trebeue investita.
Speram ca marturiile celor pe care i-am intervievat sa refaca legatura fisurata, absurd si dureros, dintre romanii de aici si cei de dincolo.
{ntelegerea celor ramasi in tara le va alina, retroactiv o durere pe care numai cei care traiesc printre straini o cunosc cu adevarat. Ea ii va ajuta pe multi dintre romanii americani sa se reintoarca, odata, candva in locul de care s-au indepartat.

Dan Turtuica si Emanule Tanjala traiesc in SUA
Cartea, “ Romania”, de la New York la Los Angeles “ .pe care Emanuel Tanjala a prezentat-o la cenaclul revistei Observatorul din Ianuarie, este spovedania a 33 de refugiati din perioada anilor '44- ' 88, care traiesc in America.

Cartea poate fi procurata prin ;
E-mail Address: profudefoto@yahoo.com


Observator    2/11/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian