Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ce cauta romanii in Germania, Occident ?

Dacă toti cei veniti din spatiul romanesc în cel germanic ar locuii în acelas oras acesta ar fi al doilea oras românesc ca mărime, după Bucuresti, iar daca toti ar trăii într-un singur oras în occident, acesta ar fi cel mai mare oras românesc. Multi au fugit de comunism, tranzitie, somaj etc, mai toti caută o viată mai bună si obtin cu timpul o nouă identitate, occidentală.
Germania si România au pierdut războiul, au capitulat neconditionat, au fost ocupate militar, asa că există o oarecare solidaritate justificată. Mai ales că Uniunea Europeană este o reeditare a Sfântului Imperiu Roman de Natiune Germană, care se afirmă acum de la sine.
În era modernă, germanii n-au realizat că sunt responsabili pentru Sfântul Imperiul Roman si au riscat totul pe o carte egoistă - der Sonderweg – atât în cel de al doilea (1871-1918), cat si în cel de al treilea Reich, al Miscării national-socialiste a muncitorilor germani (1933-1945) si au pierdut chiar si dreptul de a avea o istorie. Acest privilegiu îl au învingătorii. Dar chiar acum când nemtii si toată lumea s-a obisnuit deja cu rolul lor de oaia neagră, alegerea după cinci secole din rândul celor 117 cardinali a unui Papă neamt - Benedictus XVI - a schimbat brusc configuratia morală si politică din Germania din nou reunificată si suverană, din Europa si din lumea întreagă.
Nemtii sunt în derută, pentru că prin alegerea unui Papă din rândul lor, stigma războaielor mondiale e relativizată si ei sunt încurajati să prea din nou responsabilitătii aproape uitate. Pe de altă parte protestanti sunt încă neîncrezători în mesajul Romei si presupun un pontificat scurt. Problema Europei este lipsa unui Impărat, Conducător, Presedinte al Sfântului Imperiu, care de la încoronarea lui Carol cel Mare la Roma în 800 a fost mereu un franc, neamt. Amintirea nefasta a Imperiilor pur „Germane” a lui Bismarck si Hitler, ambii potrivnici Romei, pluteste încă în aer.
În acest context românii din Germania, occident sunt la fel de dezorientati ca si gazdele. Clarvăzătoarea Biserică Ortodoxă Română a înfiintat Mitropolia pentru Germania / UE cu sediul la Nürnberg cu cinzeci de biserici, publicatia „Foaie duhovnicească” si face tot posibilul pentru a crea o comunitate româno-ortodoxă pangermană si paneuropeană constientă de sine.
Românii din occident nolens, volens se adaptează mediului socio-cultural si se deosebesc la numai câtiva ani de cei rămasi în orient, acasă. Fenomen cunoscut în America, dar în Europa această adaptare este mai firească si ne arată cum va arăta România, Moldova, Bucovina, Serbia, Ungaria si Bulgaria după integrarea în lumea occidentala, în UE.
Ortodoxia a garantat supravietuirea moldo-valahilor sub greco-slavi. Urmează în zilele noastre testare acestei capacitătii de adaptare la normele si valorile UE. Experienta românilor care trăiesc în occident, cât si cea a Mitropoliei lor ortodoxe din UE va fi de mare folos si celor din spatiul românesc. Pentru că moldo-valahii, toti românii caută în UE mai mult decât un nivel de trai mai bun, eu caută, ca si nemtii de altfe, refacerea vechii identităti de urmasi ai Romei.





Prof. dr. Viorel Roman, Bremen    2/5/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian