Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Nadia Comaneci si Elisabeta Lipa , doua modele pentru campioana olimpica canadiana Silken Laumann

Inceputul anului 2006 mi-a adus una din cele mai emotionante zile din viata deoarece am simtit din toata fiinta mandria de a fi romanca, plecata din tara de cativa ani buni si stabilita pe continentul nord-american.
Iutamplarea a facut ca la reuniunea anuala a angajatilor firmei la care lucrez- o multinationala cu sediul in Toronto- sa aiba loc in renumita statiune Miami – Beach din Florida.
In dorinta de a stimula activitatea angajatilor pentru anul 2006, conducerea firmei a invitat o campioana olimpica la canotaj, canadiana, pentru a impartasi din secretele succesului ei in sport.
Spre marea si placuta mea surpriza si a unei sali arhipline, de peste 5oo de persoane, sportiva canadiana SILKEN LAUMANN avea sa arate, timp de mai bine de o ora, cu lux de amanunte , ca in reusita ei de a deveni campioana olimpica a avut drept model si sursa de inspiratie doua mari sportive din Romania, la rindul lor campioane mondiale si olimpice; NADIA COMANECI,vedeta a gimnasticii mondiale,care la Olimpiada de la Montreal din 1976 –la varsta de numai 14 ani- a uimit o lume intreaga obtinand nota 1o si 3 medalii de aur si ELISABETA LIPA, canotoarea, participanta la sase olimpiade si castigatoarea a 8 medalii (5 de aur, 2 de argint si una de bronz), ultima de aur la Olimpiada din 2004 de la Atena. In pregatirea mea, a sustinut sportiva canadiana, am avut drept conduita felul in care cele doua mari sportive din Romania, fenomenala Nadia si incantatoarea Elisabeta s-au daruit sportului preferat.In acelasi timp am avut ca ghid permanent modul lor exemplar in care s-au comportat in competitii, perseverenta si curajul de care au dat dovada precum si mentalitatea de invingator, de a castiga si de a te situa in varful sportului de performanta.
La finalul expunerii am abordat-o pe Silken, care, afland ca sunt romanca, m-a felicitat exprimandu-si bucuria ca poate sta de vorba cu o conationala a marilor sportive romance. Fara nici un fel de ezitare mi-a raspuns cu amabilitate la cateva intrebari.

I) As dori sa-mi spuneti ce v-a determinat sa o alegeti pe Nadia Comaneci drept model in munca si pregatirea dv. ca sportiva de mare performanta.
R) Aveam numai 11 ani cand la Montreal in 1976 se desfasura olimpiada pe care o urmaream la televizor. Am fost uimita sa vad cum la proba de gimnastica feminina, o fetita de numai 14 ani din Romania- Nadia Comaneci- reusea sa obtina pentru prima oara in lume , nota 1o la o olimpiada si sa plece acasa cu 5 medalii; 3 de aur,una de argint si una de bronz. M-au fascinat pur si simplu, eleganta ei, maiestria, precizia, daruirea si stapinirea de sine , precum si modul impecabil in care a executat exercitiile din concurs m-au determuinat sa devin un adevarat idol al Nadiei,o pilda de urmat pentru cariera mea de sportiva profesionista dandu-mi mare incredere in fortele proprii.

I.Considerati ca exemplul Nadiei Comaneci si-a pus amprenta, intr-adevar pe evolutia viitoare ca sportiva?
R.Cred ca suta la suta. As dori sa va spun ,asa cum am precizat si in expunerea facuta angajatilor firmei dvs., ca eu am suferit inaintea olimpiadei de la Atlanta un grav accident la piciorul stang, fapt ce a necesitat o interventie chirurgicala. Medicii au precizat ca nu voi mai putea face sport de performanta.
Am invins insa acest obstacol inspirindu-ma din munca si activitatea Nadiei, DIN MODUL EXEMPLAR in care s-a luptat cu toate fortele pentru victorie cu marile ei rivale, gimnastele din SUA si Rusia.Ea adat dovada de un inalt spirit de daruire pedntru sportul indragit.

I. Dar Elisabeta Lipa cum a reusit sa va influenteze ?
R. Tot asa de pozitiv ca si Nadia COMANECI, numai ca ea fost si rivala la concursul de canotaj, reusind, as zice pe viu sa-mi dau seama de marile ei calitati de sportiva, de forta fizica si psihica de care a dat dovada si de dorinta ei de a invinge si a se situa pe primul loc.
Ca si Nadia,figura si numele Elisabetei mi-au ramas intiparite in minte pentru totdeauna.Momentul important insa s-a petrecut la Olimpiada de la Atlanta din 1996.Episodul cel mai palpitant a fost inaintea incheierii cursei, cand am inchis ochii si am vaslit din rasputeri, iar la final, privind tabela de sosire sa constat, ca pe primul loc scria Romania-Elisabeta LIPA- iar eu fericita ma clasasem pe locul trei, cu o medalie de bronz.

I. Dupa incheierea activitatii sportive de performanta, ati mai urmarit evolutia celor doua sportive romance ?
R. Desigur.
As dori sa afirm cu mare satisfactie ca am ramas puternic impresionata de longevitatea sportiva a ELISABETEI, care la virsta de 40 de ani participa la Olimpiada de la Atena, din 2004 si incredibil cucereste si o medalie de aur.
O felicit pe aceasta cale din tot sufletul.

D.T. Flammy    2/4/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian