Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Privind înapoi cu bucurie - Corala Armonia in 2005



La sfârsit de an, când cei care se opresc putin din alergătura cumpărăturilor de Crăciun privesc în urmă la anul ce a trecut, noi, cei din Corala Armonia, nu prea avem timp nici de una nici de alta, căci ne împărtim timpul între serviciu, concerte si repetitii, pentru a aduce celor din comunitatea românească, si nu numai, bucuria colindelor. Este la ora actuală principala – si pentru unii singura – noastră pregătire de Crăciun, pe care o facem din tot sufletul, cu gândul la fiecare dintre dumneavoastră. În acest an m-am hotărât însă să mă opresc putin din alergatură pentru a privi în urmă.

A fost un an bogat pentru Corala Armonia. L-am început la Cenaclul Observatorul, unde am cântat piese muzicale pe versuri de Eminescu la aniversarea nasterii marelui poet. Am continuat cu participarea la hramul parohiei Sfintii Trei Ierarhi, unde am dat răspunsurile la liturghie. Înalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nicolae Condrea a fost impresionat de faptul că credinciosi din toate parohiile si de mai multe confesiuni au venit la acest hram facând parte din Corala Armonia. Este ceea ce m-a atras si pe mine la Corala Armonia: credinta în puterea muzicii de a ne face să trecem peste diferentele care ne despart si a ne concentra asupra a ceea ce ne uneste. Participarea noastră la hramurile si celebrările diferitelor parohii din Toronto în ultimii doi ani au fost, credem noi, primul pas în acest sens.

Am avut apoi o ocazie deosebită să punem în practică această credintă la sfintirea bisericii Sf. Pantelimon, o bisericută din lemn, provenită din Sighetul Marmatiei, Maramures, si donată de guvernul român Diocezei Greco-Catolice din Canton, Ohio. Corala Armonia a fost invitată să dea răspunsurile la ceremonia de sfintire a bisericutei si la prima liturghie oficiată în ea. Invitatia a venit din partea Prea Sfintiei Sale John-Michael Botean, Episcopul Greco-Catolicilor din America de Nord, care ne-a fost oaspete la concertul de colinde din 2003. Miscat de frumusetea cântecului românesc în interpretarea Coralei Armonia, Episcopul Botean a dorit sa aibă aceeasi formatie la acest eveniment important pentru comunitatea românească din America de Nord.

Comunitatea românească din Canton fiind infiintată pe la sfârsitul secolului 19, multi dintre membrii ei actuali sunt la a treia sau a patra generatie si nu mai vorbesc româneste decât foarte putin. De aceea gazdele ne-au cerut să pregatim răspunsurile la slujbe partial în engleză si partial în română, ceea ce a necesitat nenumărate ore de muncă din partea dirijorului nostru, domnul profesor Augustin Medan, care a adaptat muzica liturghiei psaltice la textul englez si a armonizat-o pentru patru voci unde a fost cazul. Dar a facut-o cu aceeasi dăruire si pasiune cu care a făcut si continuă să facă tot ce poate pentru a servi comunitatea românească.

Ne-am bucurat că am putut să împărtăsim frumusetea muzicii noastre românesti cu toti cei prezenti: cu cei care, desi nu mai stiu româneste, se consideră totusi români, cu famiile lor, care provin din alte tări, dar si cu cei veniti în pelerinaj din comunităti mai tinere, si pentru care limba română este un element important al legăturilor pe care le mai au cu rădăcinile lor. A fost prima noastră participare la un eveniment unde comunitatea româneasca era atât de diversă, si credem că am reusit să aducem armonie în sufletele celor din jur, în ton cu comunitatea de acolo, care în ciuda diversitătii, pare a fi găsit un punct de unitate spirituală în biserică. Spre exemplu, am fost impresionată de povestea familiei care cu generozitate a găzduit opt coristi: Bill se consideră de origine română, unul dintre bunicii lui fiind român, dar a fost botezat protestant pentru că restul familiei era protestantă. Debbie nu are nici un strămos român, dar este botezată catolică. Amândoi au găsit în biserica românească greco-catolică ceva cu care să se identifice, si sunt printre membrii cei mai activi ai comunitătii. La intrarea în casa lor este o icoană românească, cu o binecuvântare într-o limbă pe care nici unul din ei nu o stie. Dar este locul comun al spiritualitătii lor.

Un tânăr al cărui bunic fusese român ne-a spus câteva din putinele cuvinte românesti, pe care le stia: „Ati cântat frumos... Multam!” Alături de superlativele organizatorilor, aceste inimoase răspunsuri din partea oamenilor de acolo ne-au făcut să uităm de oboseală si să trăim bucuria unei contributii la mentinerea candelei muzicii românesti la mii de kilometri depărtare de izvoarele ei.

“Din an în an sosesc mereu la geam cu Mos Ajun. E ger cumplit, e drumul greu, da-i obicei străbun”.

V-am cântat această colindă în anii trecuti, si o punem în practică în fiecare an când mergem să colindăm în diferite comunităti. ‚Mos Ajun’ vine acum mult mai devreme decât în copilăria noastră si durează mai mult de o zi. Asa că am început si noi devreme, ca să putem să răspundem la cât mai multe invitatii, în măsura în care timpul ne permite.

Concertul organizat de Clubul Studentilor Români la Universitatea din Toronto a deschis sezonul, la care am particiapt si noi alături de alti artisti români, si am prezentat un buchet de colinde românesti si din repertoriul universal.

De Ziua României am fost invitati să intonăm imnurile celor două tări care ne sunt dragi, atât la receptia oficială organizată de Consulatul României, cât si la Sărbătoarea Împreună de Ziua României pregătită de ARC si alte organizatii românesti din Toronto. La ambele manifestări am mai cântat si câteva piese de inspiratie folcorică si colinde.

A urmat un concert de colinde din diferite părti ale lumii la biserica St. Rose of Lima din Toronto, cu ocazia unei actiuni de strângere de fonduri a acelei biserici. Am cântat colinde în engleză, franceză, latină, germană, italiană, spaniolă, rusă, si bineînteles câteva din colindele noastre românesti si o Sorcovă, care au fost foarte apreciate. Soprana Angela Stoită a fermecat audienta cu două piese din repertoriul international, iar un cor filipinez a mai adăugat o notă de diversitate cu câteva cântece din celaltă parte a lumii. A fost pentru prima dată când am participat la un eveniment într-o comunitate unde nu sunt români, si am simtit din nou unitatea spirituală pe care o aduce muzica în sufletele oamenilor.

Cu totii stim cât de greu este să mentii un echilibru între dorinta de a-ti păstra identitatea, traditiile, limba si obiceiurile, si aceea de a te integra în lumea în care trăiesti. De la început repertoriul Coralei noastre a cuprins si piese din muzica universală, dar în primii ani de existentă Armonia s-a adresat în primul rând românilor, prin concertele sustinute si participarea la diferite evenimente organizate de români, astfel umplând un gol care exista în comunitatea românească de aici. Concertul de la St. Rose of Lima a avut o altă nunată – a fost un prim pas spre o integrare mai activă în comunitatea canadiană, fiind însă, în acelasi timp, si o altă fatetă a efortului nostru de a întretine vie candela muzicii corale românesti în lume: incluzând piese românesti în program alături de cântece din lumea întreagă, încercăm să le spunem si altora câte ceva despre frumusetea muzicii noastre.

Am mai spus că Armonia este o anagramă pentru România – acel spatiu spiritual plin de duiosie, nostalgie, si armonie, pe care îl purtăm în suflet departe de tară. Dar într-o zonă multiculturală, cum este cea în care trăim, multi dintre cei veniti aici din toate colturile lumii poartă cu ei un asemenea spatiu spiritual pe care l-au adus de acasă. Oricât am fi de diferiti, avem în comun această trăsătură umană. Cu colinde din mai multe părti ale lumii, am încercat să atingem si să armonizăm cât mai multe din spatiile spirituale sălăsluite în sufletele celor prezenti în sala bisericii St. Rose of Lima. Am avut sentimentul că Armonia a fost în acea seară mai mult decât o anagramă pentru România. A fost un simbol al armoniei de acasă pe care emigranti din lumea întreagă o poartă în suflet si pe care o îmbină cu armonia locului care i-a primit. Un simbol al locului comun al spiritualitătii umane.

Vom mai avea ocazia să trăim asemenea momente când, la invitatia corului Les voix du Coeur, vom participa la un concert la Scoala franceză École Secondaire Étienne Brűlé din Toronto. Vom prezenta din nou colinde din mai multe tări, nu le vom uita nici pe cele românesti, si vom cânta împreună cu corul francez Marche des Rois în armonizarea lui Joseph Noyon si Sorcova armonizată de Augustin Medan. Deasemenea, în data de 18 decembrie îi vom colinda pe credinciosii parohiei Our Lady of Perpetual Help si vom cânta câteva piese împreună cu corul bisericii, ceea ce dorim să fie o modestă exprimare a recunostintei noastre pentru generozitatea cu care această parohie ne-a gazduit si continuă să ne găzduiască repetitiile si concertele.

Vă asteptăm cu drag la concertul nostru traditional de sâmbătă, 17 decembrie, la ora 19.00, la biserica Our Lady of Perpetual Help. Iar aceia dintre dumneavoastră care nu aveti posibilitatea să fiti alături de noi în seara de 17 decembrie, vă puteti alătura credinciosilor parohiei Sf. Ioan Evanghelistul, care ne-au adresat invitatia de a-i colinda duminică, 18 decembrie, la ora 14.30.

Vă urăm tuturor să aveti parte de un Crăciun binecuvântat si un An Nou plin de bucurie si armonie.

Steluta Ardelean
Corala Armonia – www.armoniachoir.com





Steluta Ardelean    12/9/2005


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian