Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sinteze canadiene de sezon


„Aho,aho copii si frati,
Stati putin si nu manati
Si cuvantu-mi ascutati !
.............................
„Iarna-i grea,omatu-i mare,
Semne bune anul are,
Semne bune de belsug
Pentru brazda de sub plug.”

Din urarea traditionala
„Plugusorul”.

1. A m b i a n t e h i b e r n a l e

Indiferent de dispozitia individuala, initala,specifica fiecaruia,apropierea iernii si chiar si venirea cam timpurie a zapezilor de anul acesta introduce la toata lumea,o dispozitie cam rece,mai sobra,un „mood” hibernal,de iarna,o dispozitie care este in principal defensi-va,mai mult in registrele minore ! Si mai de graba intoarsa spre inauntru,intro-vertita,decat predispusa spre in afara.Este o reactie fireasca,instinctiva de aparare si de conservare a resurselor in sezonul rece,de retragere pe pozitii mai sigure,mai putin expuse.

Dar apropierea iernii este compensata intr-un fel si de sosirea sezonului sarbatorilor de iarna,a Craciunului si a Anului Nou.
Craciunul este pentru toata lumea de traditie europeana si crestina,dar si pentru toti cei asociati cumva acestei civilizatii,cea mai mare sarbatoare a anului,cea care prilejuieste festivitatile cele mai importante pentru toate comunitatile si,in special,pentru toate familiile acestei lumi. Formate pe niste traditii europene foarte vechi,precres-tine,traditiile europene ale Craciunului,care au mai de greaba un iz social decat religios,la care s-a adaogat mai recent si obiceiul de a face cadouri celor apropiati,obicei care aduce si o dimensiune seculara,comerciala,acestui sezon bogat in initiati-ve si in sarbatoriri de familie.
Anul Nou care urmeaza imediat, este o sarbatoare seculara,civila,la care cam toata lumea civilizata celebreaza un nou start,o innoire mentala,dar parca si sufletesca cumva,innoire care ne invioreaza stilul de viata si initiativele si de care,toata lumea,avem,in mod evident,mare nevoie,la aceasta cumpana a timpului,la solstitiul de iarna (la 21 Decembrie).

2. O e p o c a d e g r a t i e

Pe fondul acestor preocupari festive reiau o idee avansata recent,o idee mai speciala,care merita sa fie repetata si aprofundata si anume ca traversam o epoca foarte norocoasa,o epoca de gratie as spune,una dintre cele mai prospere,mai pasnice si mai senine perioade din istoria Canadei;si chiar si in lume,in general,este o situatie similara.
Este o perioada in mod cert fasta,de substantiale progrese pasnice la multe natiuni si de un aproape ne-mai-intalnit spirit de cooperare internationala;este intr-adevar o perioada cu ritmuri constant bune de crestere economica si de rate scazute ale somajului cam peste tot (cu exceptia Germaniei unde este un somaj ridicat,foarte rezilient,de natura sistemica,adica cu cauze adanci in structurile socetatii si economiei locale).Iar starile de confruntare si chiar de ostilitate latenta intre etnii si intre natiuni,foarte frecvente in trecut in mai toate zonele geografice,au regresat vizibil si au fost inlocuite treptat de un evident spirit de colaborare de o calitate noua,adica bazat pe constiinta realitatilor internationale actuale,a celor mai semni-ficative si pe o evidenta rezerva de bunavointa internationala care este fara precedent in relatiile dintre natiuni.Aparitia in Europa a unei realitati politice de o natura cu totul noua si anume a Uniunii Europene,a avut,printre altele un puternic efect pozitiv,stabilizator si stimulator,incurajator chiar,efect resimtit si dincolo de frontierele Europei.

Instalarea acestor realitati politice noi a fost stimulata in principal de indelungata perioada de prosperitate economica internationala,care a fost la randul ei produsul sigur al unei perioade dintre cele mai pasnice din istoria omenirii.
Intrebarea care se pune acum este cat de stabila este aceasta tendinta pozitiva internationala,care ar fi perspectivele pe termen scurt si mediu ? Ar fi posibila si aici o evolutie ciclica,ca uneori in trecut,astfel incat dupa ani buni de cresteri si acumulari sa urmeze,implacabil sau in baza unor legi economice obiective,de neevitat,perioade de regres,de criza si de recesiune ?

Greu de raspuns.Eu cred ca actuala perioada de prosperitate bazata pe resursele si pe tehnologiile existente,in mare parte apartinand secolului XX,va fi inlo-cuita treptat de o noua paradigma,mult mai apropiata de noile conditii ale secolului XXI,de care noi incepem acum sa fim mai constienti cumva. Noile tehnolgii informatice si noile facilitati de comunicare la toate nivelele societatii vor produce in mod cert,pe termen scurt noi cai si metode,noi tehnologii,noi cai de urmat si mai ales,in perspectiva apropiata,noi mentalitati individuale si colective.Oricum,posibilitatile de comunicare exceptionale de care omenirea dispune astazi garanteaza,cred eu,o evolutie generala pasnica, esential pozitiva.

A c t u a l i t a t e a p o l i t i c a c a n a d i a n a

Tara este intr-o dispozitie electorala. Viitoarele alegeri federale sunt pe 23 Ianuarie 2006 ; opozitia,incurajata de sondajele de opinie care par a le fi oarecum favorabile, a vrut alegeri imediate,chiar si in zilele de Craciun sau imediat dupa Anul Nou, daca se poate.
Oricum,in sezonul rece,este foarte probabil sa se inregistreze participari la vot foarte scazute,ceea ce este in dezavantajul opozitiei si al principiilor democratice in general.
Oricum,partidele de opozitie vrand sa valorifice la maximum efectele electorale ale scandalului in legatura cu „sponsorship programs” in Quebec,au vrut alegeri federale cat mai curand posibil,chiar si de sarbatori ! Eu cred ca gresesc grav si ca efectele raportului Gomery vor fi minime la urne,iar liberalii,sustinuti de starea buna a economiei si de o serie de masuri foarte populare,vor o obtine de data acesata o majori-tate clara in parlament.
Cred ca nici liderul opozitiei, Steven Harper nu are, inca, o tema electorala majora care sa captiveze cumva electoratul, ca in trecut. Deci sansele opozitiei apar ca mici sau inexistente;numai o rasturnare radicala a situatiei, produsa de vreo surpriza de proportii, ar putea aduce cele doua partide,liberal si conservator,la egalitate inainte de vot.
De ce o fi fortat opozitia alegeri,acum,este greu de inteles.
Prevad,fara nici un entuziasm, recunosc, o revenire a liberalilor, poate chiar cu o majoritate clara. Spun fara entuziasm , deoarece Paul Martin s-a dovedit un prim ministru nu asa de ferm cum ne doream. Este presat de toti „strong men” care misuna in preajma guvernului federal.
Da bani,din visteria publica,oricui cere cu glas tare !
Premierii provinciali au sesizat situatia si il hartuiesc cu tot felul de pretentii banesti .
Paul Martin a fost un foarte eficient ministru de finante, dar nu acelasi lucru se poate spune ca prim-ministru federal !
De altfel,ceea ce caracterizeaza perioada actuala,la diverse nivele de guvernamant din Canada,dar si in general in lume,este o accentuata lipsa „leadership”, de lideri notabili,de oameni politici cu statura de conducatori,care „make a difference” si care conteaza in istorie.
Sa speram ca aceasta realitate nu se va traduce,ca in trecutul nu prea indepartat,in razboaie paneuropene si intercon-tinentale. Sunt si alte structuri nationale si internationale prezente acum si,cu actualele posibiltati de comunicare internationala,de la indivizi pana la natiuni,sa speram ca suntem la adapost.

Dragi cititori,urmeaza stravechile sarbatori de iarna,Craciunul si Anul Nou,pe care toate familiile de romani din diaspora le serbeaza cum pot mai aproape de vechea traditie a tarii noastre de origine,Romania.

Ne vom reintalni cu forte, dar si sperante,noi in aceste generoase pagini de cultura romaneasca,la anul,in Ianuarie 2006.Pana atunci va spun din suflet Sarbatori Fericite si va urez un calduros,

La Multi Ani,stimati cititori !Mihai Semedrea     12/9/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian