Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


George FILIP si-a lansat un volum de poezie la Cluj-Napoca

Nu am plecat niciodată din tară …

George FILIP s-a născut la Tulcea, pe 22 martie 1939. Este fiul lui Pandele si al Floarei, strănepoată a marelui poet Octavian GOGA. Studiile primare le-a urmat în comuna natală, liceul l-a continuat la Bucuresti. Din 1984 trăieste în localitatea Montreal din Canada, unde a înfiintat Centrul de Cultură Română. Este membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Români din Canada, redactor la emisiunea de radio locală în limba română si la revista “Humanitas”. Este autorul a numeroase scrieri literare, fapt care i-a adus merit faima de a fi unul dintre cei mai importanti poeti români ai exilului.
Întrebat despre identitate, poetul răspunde cu adânci întelesuri, în versuri:“
Nu-s George FILIP, ăsta-I doar un nume,/ Bătut cu fierul rosu, un stigmat,/ Să nu mă rup de cârdul meu prin lume,/ Când pe idei mă vreau crucificat”.

Poetul canadian de origine română George FILIP si-a lansat un volum de poezie la Cluj-Napoca. , în sala Polului Cultural a Librăriei Universitătii din urbea clujeană, în prezenta unui public numeros, poetul montrealez a prezentat volumul de poezie lirică “Din oglindă”.

N.R. Observatorul;
Atrasi de eveniment, la festivitate au fost prezenti doi studenti din anul întâi ai Facultătii de jurnalistică din Cluj. Autorul poemelor “din oglindă” le-a acordat primul lor interviu publicistic pe care l-am primit spre difuzare


Andreea PÂGLEŞAN: Ştiu că ati plecat din tară în 1984 si v-ati stabilit în Canada. Ati revenit în tară de-abia în anul trecut. Cum ati trăit reântoarcerea ?
George FILIP: Eu nu am plecat niciodată din tară, am fost izgonit din tară de regimul comunist, nu în 1984, ci în 1979. Am simtit revenirea ca pe un mare salut adresat României, Mării Negre lângă care m-am născut. Salut acum si Clujul, fiindcă mama mea se trage din neamul marelui poet al pătimirii neamului – Octavian GOGA. De aceea, cîteodată iubesc Clujul mai mult decât litoralul. Nu este o trădare.

Andy DAIZSLER: Ce sentimente au determinat crearea volumului de poezie “Din oglindă” ?
George FILIP: Este foarte simplu de explicat, adică eu când privesc în oglidă, văd… simt altfel lumea, eu sunt într-un fel si psihanalist. Observ ipotetica reactie inversă, si simt empatic ce gândesc cei din afara oglinzii despre mine. Vedeti, asta seamănă cumva a autosuspiciune de escrocherie lirică si literară, însă sper ca cele destăinuite acum să nu vă dezamăgească.

Andreea PÂGLEŞAN: Totusi, de ce ati intitulat culegerea “Din oglindă” ? Poate pentru că există o relatie arhetipală între ochi, lumina sufletului, si oglindă ?
George FILIP: Da, exact, lumina sufletului suferă o reflectare si o refractie. Ea pătrunde în oglindă, este refractată în simulacrul oglindit unde primeste noi întelesuri, apoi se reflectează ca un bumerang, înapoi. Procesul face să dispară subiectivul, asa că ceea ce spun eu “din oglindă” rămâne în obiectivitate. De altfel, sunt un dusman neâmpăcat al subiectivului si îl neg fiindcă asa vreau eu.

Andy DAIZSLER: Ati înfiintat Centrul de Cultură Română din Montreal. Cum reusiti să promovati cultura română ?
George FILIP: Simplu ca bună ziua ! Poate că nu stiti că înainte de a părăsi România am functionat ca activist cultural. În această calitate am învătat multe lucruri bune. La sosirea mea la Montreal am găsit un fel de centru cultural în care cele mai multe acte culturale erau parastasele. Apoi, domnul ministru Gerald GOUDAINE, tot poet, m-a instalat ca director al asezământului respectiv. Am îndepărtat si aruncat tot ce a fost vechi, am spoit peretii, apoi am decretat noul Centru de Cultură Română.

Andreea PÂGLEŞAN: Ce credeti despre tânăra generatie din România, există o propensiune spre cultură, spre artă ?
George FILIP: Observ cu bucurie că noua generatie este foarte optimistă, îmi place cum gândeste, cum rumegă ideile, cum merge pe stradă. Îmi place pozitia tinerei generatii în fata suferintei, ea observă că încă ceva scârtâie în tară, că revolutia nu a fost încheiată, că în multe locuri revolutia s-a manifestat ca o involutie. Voi tinerii aveti datoria si privilegiul de a desăvârsi, perfectiona si încheia revolutia română.

Andy DAIZSLER: Există diferente semnificative între studentii din România si cei din Canada ?
Sunt unele diferente între studentii români si studentii occidentali. Studentii nostri sunt statornici, puternici si bine construiti. Studentii români din Occident care acced la un standard de viată mai bun îsi însusesc o notă de cosmopolitism, devin parcă mai liberi, aproape libertini. Cât despre studentii occidentali, acestia sunt indiferenti la realitătile noastre.

Andreea PÂGLESAN: Ce mesaj doriti să transmiteti cititorilor, în special clujenilor ?
George FILIP: Clujenilor le doresc să privească mereu spre soarele Clujului, care ne binecuvântează prin strălucirea sa, le doresc să nu uite că orasul lor iradiază românitate, să nu abandoneze steagul, tot înainte ! Tuturor cititorilor le doresc să aibă soare în suflet si o perpectivă însorită ! Iar vouă celor doi viitori profesionisti ai jurnalisticii vă doresc pe viitor cât mai multe interviuri “din oglindă” !


Au consemnat:
Andreea PÂGLESAN si Andy DAIZSLER






Andreea Paglesan si Andy Daizsler    12/6/2005


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian