Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


MAGIA CULORILOR ( III )– Intamplari din viata.Intr-un spital a fost adus un pacient bolnav de nervi care refuza permanent sa manance. Orice incercare de convingere, esua. Intr-o zi a fost mutat intr-o camera tapetata in rosu, si dupa 24 ore …. a cerut sa I se aduca de mancare ! Culoarea
rosie il stimulase si-l scosese din starea de depresie.
S-a scris mult despre “Celulele nebuniei” din unele inchisori din timpul razboiului civil din Spania; prizonierii erau inchisi in camere avand forme curioase si pereti pictati cu desene diabolice si culori stridente care aruncau in bratele nebuniei si pe cei mai normali si rezistenti oameni.
Multi ani puntea de peste Tamisa din zona Cartierului Witechapel, era cunoscuta ca o punte a sinuciderilor, fiind locul favorit al celor care voiau sa-si incheie socotelile cu viata. Un om de stiinta a recomandat vopsirea puntii in culoarea verde deschis, si… numarul sinuciderilor a scazut simtitor !
Un caz intersant s-a intamplat in New York : la o macelarie peretii si pardoseala erau vopsiti in galben iar cand privirea clientilor cadea de pe galben pe rosul carnii , aceasta li se parea decolorata si clientii nu prea cumparau de la acest magazin; specialistii in ingineria culorilor au sugerat ca patronul sa vopseasca peretii in albastru si pardoseala in verde; brusc cifra vanzarilor a crescut , deoarece clientii vedeau acum carnea asa cum era ea in realitate, rosie, stralucitoare si proaspata.
Culorile influenteaza si viata pasarilor, pestilor, animalelor si insectelor. Albinele de exemplu, desi nu vad culoarea rosie, percep razele ultra-violete, invizibile ochilor oamenilor.
In Franta un cercetator a lipit intr-o cutie mai multe patrate de hartie colorata si a constatat ca cele mai multe muste se aseazau pe culoarea verde si evitau culoarea ultramarin; urmare acestei constatari, de atunci peretii abatoarelor franceze sunt vopsiti in ultramarin, ca sa nu atraga mustele.
In tenis se folosesc mai mult mingile galbene deoarce ele se percep mai usor pe albastrul cerului si par chiar mai mari decat mingile albe.
De aproape 300 ani, casele se acopera mai mult cu tigla de culoare rosie, deoarece de atunci se cunoaste ca aceasta culoare face casa mai calduroasa.
Membrii expeditiei polare Byrd reuseau sa impiedice inghetarea apei de baut in timp ce inaintau pe o banchiza polara, deoarece aveau rezervoarele de apa vopsite in negru; in timpul zilei ele absorbeau suficienta caldura solara care ridicau temperature apei la peste 25 grade C., in timp ce aerul din exterior era sub minus 25 grade.
Birourile unui institut din Germania erau zugravite in culoare galbena ; la un moment dat, galbenul s-a inlocuit cu tapete de culoare albastru-verzui; cum a venit iarna, functionarii au inceput sa se planga de frig, toti lucrand imbracati cu toate ca termometrele aratau aceasi temperatura ca inainte de schimabarea zugravelii. In anul urmator, birourile au fost rezugravite revenindu-se la tapetul de culoare galbena si… frigul a disparut ! Iata deci cum o culoare poate “modifica” temperatura cu 3 – 4 grade in plus sau in minus.
Dupa 4 ani de studii, un Institut din Franta a ajuns la concluzia ca usile din locuinte care sunt vopsite in culoarea crem, ii predispun pe locatari la… sinucidere; culoarea crem este cea mai deprimanta in special cand este aplicata pe usi sau pereti, suprafete cu care ochiul vine in contact foarte des. Efecte psihice nocive pe astfel de suprafete le mai au si culorile verde de China, rozul si albastru de cobalt . Cele mai indicate culori pentru vopsirea interioarelor sunt albastru ceruleum, bleu deschis si mov pal, toate acestea inducand o liniste profunda, calmare si relaxare.
In cazul unor anomalii ale sistemului nervos, culorile au o influenta decisiva. Cei hipersensibili, nevrotici sunt iritati de albastru, iar verdele ii calmeaza.
Cei care au insomnii sau sufera de dureri de cap, isi amelioreaza starea de sanatate in incaperi colorate in violet palid sau albastru palid.
Multi din cei care conduc masini vopsite in rosu, sunt cel mai adesea amendati, pentru ca atrasi de aceasta culoare, le place sa iasa mereu in fata, sa se distinga de ceilalti si… depasesc mereu viteza admisa in circulatie !.
*************************************************************hello_romania@sympatico.ca


arh. Ion Constantinescu    12/3/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian