Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sfântul Apostol Andrei crestinătorul românilorPutine popoare se pot bucura de privilegiul de a fi primit învătătura Mântuitorului Hristos, chiar din buzele întâiului chemat dintre ucenici.

Sfântul Andrei a predicat mai întâi în Tara Sfântă – la Ierusalim, în Iudeea, Galileea si Samaria – apoi în Asia Mică si pe tărmul apusean al Mării Negre, ajungând până în Scitia Mică (Dobrogea de azi).
Odată ajuns în Dobrogea, Sfântul Apostol Andrei, a intrat în contact cu o populatie a cărei credintă, desi monoteistă, era presărată cu puternice traditii păgâne. După cum istorisesc specialistii în crestinismul românesc timpuriu, cu sigurantă Sfântul Andrei a lăsat în urmă o organizare primară a Bisericii crestine, transmitând harul divin ucenicilor săi, deveniti episcopi, care, au transmis la rândul lor, mai departe, harul Duhului Sfânt. Asa se face că descoperirile arheologice au scos la lumină mărturii care atestă o viată crestină intensă în provincia dintre Dunăre si Marea Neagră, încă de la începutul secolului al II-lea. Peste câteva decenii, în secolul al III-lea, la Tomis, era atestată prima episcopie de pe actualul teritoriu al României, episcopie devenită ulterior Arhiepiscopie autocefală si Mitropolie. Cel care a stat la baza organizării Bisericii de la Tomis a fost însusi Întâiul chemat la apostolie.
Că Sfântul Andrei a fost primul ucenic al Mântuitorului Hristos nu încape nici o îndoială. Biblia sau Sfânta Scriptură ne încredintează de acest fapt, relatat de Sfântul Apostol si Evanghelist Matei, prin cuvintele: Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frati, pe Simon, ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Si le-a zis: „Veniti după Mine si vă voi face pescari de oameni”. Iar ei, îndată, lăsând mrejele, au mers după EI. (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18).
Sfântul Andrei L-a urmat pe Mântuitorul Hristos în întreaga Sa activitate, fiind martor al Învierii si bucurându-se de primirea harului la Cincizecime. Asemenea celorlalti apostoli, a ascultat de porunca Mântuitorului si a plecat la propovăduire. După ce a întemeiat comunităti crestine în Ierusalim, Asia, Dobrogea actuală, Grecia, Sfântul Andrei a primit moarte martirică, la Patras, în Grecia, fiind răstignit pe o cruce în formă de „X”.

Pentru că Sfântul Andrei este crestinătorul înaintasilor nostri, românii i-au dedicat un cult aparte. Pe lângă toponimia si hidronimia din Dobrogea, Sfântul Andrei este prezentat în colinde si balade populare care ne amintesc despre activitatea sa învătătorească si sfintitoare în acest spatiu. În fiecare an, în zilele premergătore prăznuirii sale, dar mai ales în ziua de 30 noiembrie mii de pelerini din întreaga tară, dar si bulgari de pe malul drept al Dunării, poposesc la pestera în care Sfântul Andrei a locuit la începutul mileniului I. Situată în localitatea Ion Corvin, din Constanta, (80 de km de orasul Constanta către Ostrov), mănăstirea „Pestera Sfântului Andrei” a primit în anul 2003, un dar nepretuit din partea Mitropoliei Kefaloniei din Grecia - o parte din moastele Sfântului Apostol Andrei. În acest an, pelerinii de la mănăstire se vor putea închina si moastelor Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, dar si moastelor Sfântului Dasie (sfânt martir, care a pătimit în sec. IV la Durostorum, Silistra). Moastele Sfântului Dasie sunt aduse în această seară la mănăstirea Dervet de o delegatie a Patriarhiei Bulgariei, condusă de Mitropolitul Ilarion al Durostorului, urmând ca mâine aceeasi delegatie să le conducă la Pestera Sfântului Apostol Andrei.
Înaintea Sfintei Liturghii, Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia botezul a 13 prunci proveniti din centre de plasament din Constanta. Actiunea este organizată de Fundatia Andrei Saguna, prin domnul dr. Aurelian Papari. Este al treisprezecelea an consecutiv de când se organizează o astfel de actiune în care sunt antrenate personalităti ale vietii publice din Constanta si din tară. Asa cum am mai amintit în comunicatele noastre anterioare, în acest an unul dintre nasi este Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici care, împreună cu prefectul Constantei, Dănut Culetu, vor rosti Crezul crestin pentru micutii botezati. Societatea Română de Radiodifuziune a fost impresionată de această actiune si aduce micutilor crestini cărti cu povesti si CD-uri editate de Casa Radio.
După Sfânta Liturghie, părintele Arhimandrit, Cosma Mitu, staretul mănăstirii „Pestera Sfântului Andrei” si vicar al Arhiepiscopiei Tomisului a organizat o agapă crestină si a pregătit 5 000 de pachete cu mâncare pentru pelerini si 15 000 de sarmale de post.
La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanta, Arhiepiscopia Tomisului a organizat o manifestare culturală în cadrul căreia Corala Patriarhiei „Nicolae Lugu”, dirijată de pr. prof. Constantin Drăgusin, alături de corale dobrogene, vor oferi constăntenilor un concert de exceptie în care vor putea fi audiate si primele colinde din acest an.


Liliana Naclad    11/29/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian