Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


«Va, vis et deviens» sau « Live and become», un film de Radu MihaileanuUrmâresc traiectoria acestui regizor din momentul in care a fugit , in 1980, din tara, via Israel, pentru a cuceri Parisul si lumea filmului international.

Primul sâu film de referintâ este TRAHIR, un film grefat pe alienarea individului in regimul totalitar ceausist. Filmul a cistigat la festivalul filmului international din Montreal din 1992 premiul pentru cel mai bun film strâin. De o realizare impecabilâ, filmul redâ complexitatea pâienjenisului de minciunâ, fricâ, teroare si neîncredere al individului zdrobit de sistem, dar si umanismul, uneori surprinzâtor, al câlâilor sistemului. Filmul reuseste sa redea absurdul unui sistem in care fiecare individ poate avea o dublâ personalitate, de câlau si victimâ si o dublâ viatâ, cea afisatâ, conformâ, ternâ si cea camuflatâ, plinâ de lumina sperantei de a emigra.

Urmâtorul lui film de referintâ este TRAIN DE VIE, filmat in România in 1997, in majoritate cu actori români. Actiunea filmului se petrece in Moldova in 1945. Filmul trateazâ cu un amestec de umor românesc si evreiesc ŕ la Shalom Alehem, cu o anumitâ gidusie subtilâ si o voitâ stîngâcie a imaginii, subiectul holocaustului, reusind sâ facâ din trenul mortii , o inversâ parabolâ si o comedie explosivâ. Desi ideea unei comedii pe tema holocaustului îi apartine, impactul acestui film a fost umbrit de succesul anterior al filmului lui Benini, «Life is beautiful ».

Si iatâ, al treilea film de referintâ al acestui scenarist si regizor de talent.

Noul sâu film, «VA, VIS ET DEVIENS»(Live and become) a luat nenumârate premii în 2005, trei premii la festivalul de la Berlin, a deschis festivalul Cinemania la Montreal (cucerind Premiul Publicului) si a luat premiul publicului la festivalul de la Vancouver.

Ca si in TRAIN DE VIE, foloseste un cocteil perfect de dramâ, umor si parabolâ inversâ : un copil crestin de origine etiopianâ este salvat de la o moarte sigurâ pretinzînd câ este evreu. Filmul est periplul acestui copil in noua tarâ adoptivâ , trâind drama dezrâdâcinârii, a identitatii, a separârii de mama biologicâ si a adaptârii intr-o societate in care e mai mult decît o minoritate vizibilâ profund necivilizatâ, e un intrus.

Este un film bogat, dens, realist, profund, plin de umor, universal si magic, pe undeva un Forest Gump israelian.

Acest film, probabil foarte «low budget» si filmat in Israel intr-un timp record de 11 saptamâni, vibreazâ de omenie, dragoste, perseverentâ si tolerantâ, si asta fârâ sâ cadâ in lacrimongen.

Pe fundalul unei geniale fresce a societâtii israeliene intre anii 1980-2000, drama eroului principal este invâluitâ in aureola sacrificiului mamei bilogice, a câldurii sufletesti a familiei adoptive, a omeniei rabinului confident cit si a iubirii camuflate a israeliencei Sara.

Drama eroului principal este marcatâ de nenumârate situatii absurdo-comice care pun în luminâ fascinanta societatea israelianâ, contradictorie, primitoare, dar si rasistâ, cit si personalitatea acestui popor admirat si hulit, un melting-pot de culturi, de limbi, de civilizatii si de credinte, incepînd cu ateii si culminînd cu partidele religioase ultra-ortodoxe.

M-am regâsit, in parte, in Shlomo, in personajul principal. Si eu, neevreicâ, am emigrat in Israel, fârâ însâ sâ-mi camuflez identitate. Am plecat din România pregâtitâ sufleteste sâ mâ lovesc de discriminare la nivel oficial(politicâ de stat) si individual. Am fost surprinsâ de aceastâ societate extraordinar de deschisâ si de umanâ ! Experienta mea in Israel a fost atit de neasteptat de pozitivâ, incit mi-a fost la fel de greu sâ pârâsesc Israelul, tara de adoptie, cum mi-a fost sâ pârâsesc România..

Pe scurt, Radu Mihâileanu, e un scenarist si regizor de talent, al cârui nume trebuie retinut (si nu numai pentru rezonantâ sa româneascâ) si ale cârui filme nu trebuie pierdute.


Ii asteptâm cu nerâbdare urmâtorul film….
Viorica Aresteanu, Montreal    11/21/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian