Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


" Crampeie de viata” scrisa de Elena Buica/ PickeringAnul acesta la Editura Forum din Bucuresti a aparut scrierea memorialistica de bun augur datorata eminentei profesoare Elena Buica “Crampeie de viata”
Cartea extrem de interesanta cuprinde urmatoarele secvente. Dupa “Cuvant inainte” semnat de autoare, urmeaza un deosebit de frumos articol intitulat “Un debut… senioral” al doamnei Dr. Gabriela Calutiu – Sonnenberg din Spania, cap I “Flori tarzii”, cap. II “Prin sita vremii”, cap.III “La drum”, cap.IV “O biblioteca sentimentala”, cap.V “Manifestari artistice ale romanilor canadieni”, apoi Postfata semnata de directorul publicatiei “Observatorul” din Toronto, Dumitru Puiu Popescu, intitulat “Cine este Elena Buica – Buni.”
Principiul calauzitor si mai plastic spus, procedeul care domina cartea de memorii a doamnei profesoare este paralelismul contrastant intre lumea romaneasca si cea canadiana, intre secolul al XX-lea si al XXI-lea, intre trecut si astazi, intre universul traditional si modernitatea nord-americana, canadiana. “Comparam sau cum am mai putea zice, raportam la ceea ce cunoastem, sau facem asociatii. Moda asta seamana cu cea a anilor…, mancarea asta seamana cu cea a mamei, de acasa, intamplarea asta seamana cu o alta intamplare petrecuta candva…”(pag. 250)
Prin titlu si prin maniera secventei cu caracter generic “Prin sita vremii”, ca intr-un veritabil evantai, apar crampeie de viata, adica oameni si locuri din tara natala cu specificul lor in care domina principala particularitate a taranului nostru, aceea a bunei cuviinte.
Sunt prezentate veritabile tablouri etnografice, cum ar fi de pilda ritualul “mersului cu darul la nasi” din Teleorman sau vizita lautarilor din Alexandria care cantau la sarbatorile traditionale. Aceste imagini ne sunt prezentate fara idilizare, printr-o descriere deplin realista, fara podoabe de ordin stilistic. Lautarii de exemplu sunt ”imbracati frumos, nu chiar in fracuri, dar in costume negre… luau banii cu un gest plin de demnitate…”
Fiind o remarcabila reprezentanta a catedrei, profesoara Elena Buica face referire la sistemul de invatamant mitizat perfect in Romania cu cel din Canada unde nu sunt manuale scolare unice pe tara, la liceu nu sunt profesori de seviciu pentru a supraveghea recreatiile elevilor, etc.
Paralelismul este efectuat permanent in cartea doamnei Elena Buica unde trecutul cu specificitatile universului natal stau alaturi de exotismul locurilor americane din Hawaii, Florida sau Republica Dominicana.
Unul din cele mai interesante capitole din volum este acela legat de evocarea unor personalitati de prestigiu din literatura romana in secventa “O biblioteca sentimentala”.
Astfel apar siluetele lui Alexandru Macedonski, Veronica Micle, Dimitrie Anghel, Panait Cerna, Vasile Voiculescu, George Cosbuc, Otilia Cazimir, Lucian Blaga, Radu Gyr, Septimiu Bucur.
Secventa ne apare in acelasi stil fluent si antrenant fata de cel parca inchistat al unor istorii literare din trecut sau chiar din prezent. Alaturi de scriitori bine cunoscuti ca Macedonski, Cosbuc, Blaga, V. Voiculescu apar si altii mai putini cunoscuti ca Panait Cerna, Veronica Micle, O. Cazimir, Radu Gyr sau Septimiu Bucur. Portretele nu sunt lucrate stereotip ca in tratatele de istorie literara, ci dimpotriva, ele au o caldura deosebita, sunt de un pregnant patetism tinand viu interesul cititorului pana la sfarsitul lecturii, prin aspecte insolite privind viata sau creatia literatilor.
Breviarul memorialistic “Crampeie de viata” reprezinta un prinos major al unei excelente prietenii dintre Romania si Canada scris de o prozatoare de un real talent in persoana profesoarei Elena Buica.


Profesor doctor Victor Stoleru - membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania     11/10/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian