Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


ROMANIA DE DINCOLO DE VORBE / Brain - drain

Acest termen, inventat prin anii 70 si preluat din limba engleza, defineste politica de atragere a mintilor inteligente si creative educate din tari din Lumea a treia catre statele bogate, cu puternic potential economic, financiar si de cercetare, ce pot oferi reale conditii de afirmare tinerelor talente. Fenomenul a luat amploare in ultimii 14-15 ani si in Romania unde, la inceput cu sfiala, apoi din ce in ce mai “pe fata” castigatorii olimpiadelor internationale stiintifice afirma ca isi doresc (cel putin pentru o perioada) sa-si continue studiile ori activitatea de cercetare in tari ce le pot asigura conditii profesionale pe masura talentului lor.
In felul acesta, “furtul de creiere” (sau daca termenul vi se pare prea dur) “transferul de inteligenta” vaduveste tarile de origine de contributia pe care asemenea talente ar putea-o avea la propasirea propriei lor natiuni.
Autoritatile tarilor in cauza fac eforturi, uneori sincere si sustinute, pentru stoparea transferului de valori intelectuale proprii catre statele bogate insa, fenomenul a scapat de multa vreme de sub control, iar adancirea prapastiei economice dintre cele doua “lumi” nu face decat sa intarzie procesul sau si mai grav, sa-l anuleze.
Romania nu face exceptie de la regula si, probabil, in curand, ne vom putea mandri cu o uriasa Diaspora ai carei membri isi vor ineca amarul dorului de casa ascultand cu lacrimi in ochi celebrul slagar “Casuta noastra”, difuzat de pe ultimul model de DVD cumparat cu banii castigati de ei din munca desfasurata la companii prestigioase din SUA, Canada, Marea Britanie, Franta, Germania ori de aiurea.
”Transferul de inteligenta” insa, este un concept ce a cuprins, din nefericire si lumea interlopa a carei internationalizare cunoaste un ritm mult mai sustinut si, o putem constata cu totii, mult mai distructiv. Infractori care abia leaga doua vorbe coerente, puscariasi care scutura cu putere filele cartilor crezand ca micile puncte negre sunt furnici, dar si hackeri ce “mananca pe paine“ computerul cu mult inainte de a merge la prima intalnire romantica, dau dovada de o asemenea ingeniozitate si creativitate incat lasa cu gura cascata si pun pe ganduri specialisti consacrati in domeniul protectiei impotriva infractionalitatii.
Politistii sustin ca deja exista un asemenea “schimb de experienta” – transfrontalier - incat a pus “pe jar” toate intitutiile nationale si internationale specializate in combaterea criminalitatii.
Sunt in alarma “de gradul zero” institutii prestigioase cum ar fi INTERPOL, FBI, EUROPOL, ca sa nu mai vorbim de Politii nationale cu prestigiu consacrat: Scotland Yard, DST- ul francez, Carabinierii italieni, ori Politia si Serviciile de informatii rusesti.
Amenintarea este comuna, deci frontul impotriva ei trebuie sa fie de asemenea comun.
Unele dintre metodele de operare sunt de o ingeniozitate ce atinge de multe ori genialitatea.
Mai zilele trecute un politist care recuperase de la Aeroportul Otopeni un transport proaspat de conationali, infractori trimisi “la vatra” de autoritatile spaniole povestea:
“Infractorii romani ce actioneaza in Spania circula dintr-un oras in altul cu autocarele. Intotdeauna ei pun in compartimentul de bagaje trei valize mari. Intr-una se afla un copil de 6-7 ani ce incape lejer si o poate deschide din interior, iar celelalte doua valize sunt complet goale. Dupa plecarea autocarului, copilul-complice iese din valiza, deschide bagajele din jur, inghesuie in valizele goale tot ce crede ca este valoros (haine scumpe, aparatura tehnica, bani, cosmetice), apoi reintra in propria valiza unde, asteapta cuminte prima oprire. Insotitorii maturi preluau la destinatie valizele si, dupa primul colt eliberau puradelul din ascunzatoarea improvizata. Cum bagajele devalizate erau inchise cu grija la loc de pustiul dibaci, stapanii lor observau lipsa bunurilor abia atunci cand era prea tarziu, iar despre faptuitori se poate spune “prinde orbul, scoate-i ochii”. Treaba ar fi mers foarte bine daca, intr-o zi, hotii de bagaje n-ar fi intrat intempestiv intr-un parc si n-ar fi deschis repede valiza pentru ca “ala micul” avea pantecaraie. In acel moment, unui politist aflat in patrulare prin parc i s-au parut suspecte manevrele tuciuriilor, le-a urmarit cu atentie, alarmandu-si apoi colegii.
Si Romania este beneficiara “brain-drain”-ului infractional. Iata doar doua cazuri mai recente: Pe meleagurile noastre s-a gandit sa dea lovitura Ory Dulberg, 38 ani, cu dubla cetatenie – israeliana si americana, urmarit international de autoritatile judiciare americane pentru trafic ilegal de droguri sintetice. Acesta a fost insa depistat pe Aeroportul Otopeni si a fost extradat in vederea ispasirii pedepsei de 20 de ani de puscarie pentru traficarea la Los Angeles a cantitatii de 13 kg de pastile de “Extasy”.
Tatiana Anton, 18 ani, din Republica Moldova a beneficiat de “transferul de inteligenta” pus la cale de cetateanul italian Ricciardello Andrea, 38 ani, care a platit-o pentru “amorul tarifat” cu 200 dolari americani, in doua bancnote de 100 falsificate. In camera de hotel a italianului, la perchezitie au mai fost gasiti 3.700 dolari americani falsificati, in bancnote de 100.
Ce-i drept, prezenta infractorilor romani in strainatate ii uimeste pe profesionistii locali ai legii care comenteaza cu ingrijorare ingeniozitatea cu care sunt puse la cale loviturile. Atunci cand sunt prinsi, romanasii explica politistilor ca exista un intens si sustinut schimb de experienta in interiorul lumii interlope internationale, dar la ingeniozitate si creativitate ei ii au pe straini la degetul mic.
Se pare ca macar aici stam si noi bine…

Marian Tudor    10/29/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian