Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Globalizarea in sapte teze


1. Competitia dintre comunism si capitalism s-a încheiat cu victoria globalizării pentru că „drepturile omului” sunt mai protejate într-o societate democratică capitalistă, decât în conditiile inumane de „Lagăr” ale dictaturii proletariatului.
2. După colonialism, exista teama de capitalul international si de corporatiile transnationale, azi e exact pe dos. Statele fac totul pentru atragerea capitalului si corporatiile străine, pentru că vor să profite de globalizare, nu să fie victimele ei. Nimic nu-i mai dăunător ca izolarea, pentru ca azi nici o tară nu mai poate să-si rezolve problemele singură.
3. Globalizarea reduce decalajele economice dintre metropole si neocolonii, dar mai ales combate sărăcia. Toate băncile si companiile transnationale plătesc pretutindeni mai mult decât firmele autohtone. Companiile transnationale aduc în tările postcoloniale Know-how, creează locuri de muncă calificate, astfel puterea de cumpărare creste si în final ele contribuie la deblocarea cercul vicios al subdezvoltării din „Lumea III”.
4. Umanizarea globalizării începe cu întelegerea fenomenului, urmează armonizarea globalzării cu interesul national în conditiile în care are lor o „denationalizare” a statului. Nationalisti trebuie să fie europeni si globalisti, dacă-si iubesc, cum afirmă, patria, tara.
5. Politica natională este cu atât mai mult în folosul neamului cu cât devine mai globală. Limitarea suveranitătii statului face posibilă integrarea euro-atlantică, în lume, fără de care o dezvoltare social-economică nu mai e posibilă. Capitalul e pretutindeni binevenit, dar trebuie practicată o politică financiară comună cu Banca Mondială si FMI, pentru că o liberalizare a pietei de capital fără control poate duce la destabilizare.
6. Globalizarea miscărilor social-politice transnationale, a capitalului international impun ca si politica natională de succes să se comporte similar, să depăsesc granitele si să între în rând cu lumea globalizată. O revenire la statul national din trecut e imposibilă.
7. Neocomunisti asa numitii nostalgici ca si eternii anarhistii se opun globalizării propagând etnoromanismul si protectionismul. De fapt e vechia propagandă colectivistă, national-socialistă si comunistă în blană de oaie ecologică. Retorica altruistă a celor care se opun globalizării în mediile burgheze din vest ascunde de multe ori teama celor din „Lumea I” că datorită globalizării vor pierde vechile privilegii din „Lumea II si III”.

Viorel Roman    10/27/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian