Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cenaclul lui octombrie rece, caldura si lumina ne petrece…..

O ploaie marunta si neprieteneoasa curgea nesfâsit peste lume, pe când într-o party - room din Toronto se adunau, pe 22 Octombrie, la o noua reuniune a cenaclului “Observatorul”, iubitorii graiului românesc.

Ca de obicei, pe masa centrala erau asezate carti, reviste, ultimele noutati venite la redactie.
În mijloc, într-un dovleac portocaliu amintind apropierea sarbatorii Haloween-ului, erau înfipte cele doua stegulete, român si canadian, simbolizând dubla noastra apartenenta sociala.

Pânĺ la începerea sedintei cei veniti au avut timp, pe fundalul sonor al cantecelor Adei Milea, sa frunzareasca exponatele de pe masa, printre care un impresionant cadou din România, colectia pe cateva luni pana la la zi a publicatiilor “România literara”, Dilema Veche”, “Revista 22” si "Observatorul Cultural”. Pentru cine citeste articolele acestor reviste pe Internet, reîntâlnirea lor în pagina, adica în lumea “reala”, a fost emotionanta.

Printre volumele prezente erau si doua carti foarte vechi, din anii 1813 alte reviste si carti vechi. care le vom prezenta in cadrul rubricii din presa vremii.

Un album al regelui Mihai, (a carui zi de nastere este în octombrie) carti despre monarhie, si alte multe carti primite din Romania, Canada, USA, de la prieteni si colaboratori ai revistei si cenaclului.

D-l Puiu Popescu a deschis manifestarea noastra prezentand pe musafirii nostri si trecand in revista numele unor mari personalitati,din diferite domenii, nascuti in Octombrie si evenimente importante ale lunii Octombie, din Romania si Canada.

Un colt special a fost dedicat zilelor Craiovei.
Albume cu Istoria Craiovei, Muzeul de Arta, Parcul Poporului, Teatrul National , multe carti scrise de valorosi scriitori din Banie. S-a facut, pe scurt, o istorie a Craiovei, s-au amintit despre personalitati din viata politica, sociala, istorica, culturala, sportiva. In sala erau craioveni, in frunte cu organizatorul intalnirilor noastre, fosti profesori, fosti elevi ai liceelor craiovene, parinti veniti din Craiova la copii lor in Toronto.

Cartile lansate azi au fost “Pod peste Atlantic sau Eternele meleaguri de acasa” de Ion Horea Groza din Chicago ca si a cartea “Defending Mircea Eliade” de Dr Francis Ion Dvorjak din Ottawa.


Au urmat expunerile;
Prima a fost nu numai cu competenta specialistului, dar si cu sarmul unui povestitor de talent, cea a prof. Virgil Moraru despre ilustrul politician si orator Tache Ionescu. Intreaga sala a ascultat cu interes o adevarata lectie de istorie. pentru multi din noi necunoscatori a vietii si persoanlitati acestui mare roman.

Al dolea “sarbatorit” al lunii Octombrie a fost Ciprian Porumbescu.
Poetul Ion Segarceanu a citit o poezie dedicata Baladei, iar Florentina Tohatan ne-a cântat (si încântat) cu interpretarea la vioara a baladei.

Dupa câteva cuvinte “de suflet” spuse de Puiu Popescu despre al treilea “sarbatorit”, I.D. Sarbu, pe care l-a cunoscut personal, regizorul de teatru si poetul Ilie Stelian a citit din lucrarile lui I.D Sârbu.

Al treilea “sarbatorit” nascut in Octombrie, a fost Nicolae Paulescu, omul de stiinta care, dupa cum cu mare claritate si talent ne-a explicat dr. Dinu Dimitriu, nu a descoperit insulina, ci doar a identificat ca organul responsabil de reglarea dozajului de zahar în sânge este pancreasul. Am înteles cu totii ca premiul Nobel a fost acordat echipei de doctori din Toronto pentru sintetizarea insulinei, experimentarea ei pe animale si oameni si folosirea ei ulterioara, de atunci si pana în zilele noastre, ca tratament al diabetului.
Meritul lui Nicolae Paulescu este incontenstabil, dar se rezuma doar la identificarea organului responsabil al acestei boli, sinteza substantei care ajuta la vindecarea, pentru care s-a acordat premiul Nobel, apartinand echipei din Toronto.

Marcel Tohatan, scriitor si publicist, ne-a prezentat din piesele lui imprimate audio. O vie discutie, pro si contra, a provocat-o ascultarea unei casete cu fragmente dintr-o piesa radiofonice scrisa de Marcel Tohatan imediat dupa 1989.

Cu proaspete amintiri din Romania au venit si au vorbit ; Elena Buica, Mariana Popa, Viorel Saviciu.

Poeziile scrise si interpretate de Laura Homa si Veronica Pavel Lerner au coborât “frumosul” metaforelor toamnei în spatiul “românesc” , cel izolat de recele vântului real.


Muzica lui Ciprian Porumbescu ne-a bucurat in continuarea intalnirii noastre.

Reunuiunea s-a încheiat, ca de obicei, într-o sala alaturata, unde, la o mica gustare, au fost sarbatoriti cei prezenti pentru zilele de nume sau de nastere din luna octombrie.

Exista zile minunate de toamna aici în Canada, dar exista si unele dezarmant de-ntunecoase si de reci, când, o oaza de lumina si caldura, cum fost reuniunea din 22 octombrie, e nu numai binevenita, dar si reconfortanta.





Conu Emil    10/23/2005


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian