Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sinteze contemporane


.E toamna iar,toamna noastra canadiana (deoarece vechea noastra toamna romaneasca,cu bogatia,amintirile si romantele ei,a ramas undeva in urma,in ceata amitirilor de demult)
Cu nasul lipt de geam,ca atunci cand aveam...mult mai putini ani,vad cu uimire si cu oarecarea intristare cum afara cad frunzele vestede si bate un vant cam rece,semne inconfundabile ca este pe drum un anotimp mai exigent,ca soseste implacabil toamna,pe care sigur ca o asteptam, dar parca nu chiar acum.Dupa luminile si entuziasmul lui August si dupa senina-tatea optimista a lui Septembrie,acum vine un anotimp mai sobru,mai aspru si, oricum,mai retinut.
De sigur,este binevenit acest anotimp de chemare la ordine si ca sa fim drepti,toamna este pentru toata lumea si un foarte generos sezon; asa ca sa ne reculegem si sa recuperam cel putin o parte din optimismul pierdut si sa procedam cu incredere inainte,in aceasta minunata pagina a vremii care se deschide in fata noastra,in toamna aceasta,de fapt,torontoni-ana.

Mai intai sa ne minunam si sa nu facem economie aici de energii emotive,sa ne extaziam pur si simplu,in fata monumentalului spectacol al padurii canadiene, in plina putere a toamnei nodrice,a acestei paduri de artari si de alte specii boreale atat de mininata cand vine toamna.O splendida simfonie a culorilor toamnei,etaland toate nuantele autumnale,de la verdele intens al coniferelor, care va infrunta iarna,trecand prin toate nuantele de ruginiu si auriu si mer-gand pana la galbenul efemer al frunzelor cazatoare de toamna;un atat de minunat spectacol al naturii in plina evolutie se desfasoara generos in fata privirilor noastre uimite.

Sa ne amintim si ca toamna este sezonul caracteristic Canadei,sezonul preferat al acestei natiuni nordice,care este casa noastra adoptiva acum,in aceasta instrainare colectiva a imigratiei romanesti din Canada,in indepartarea perma-nenta de la tarmurile noastre stramosesti,europene.

Si poate va fi util,ca pe acest fundal al toamnei ontariene,sa ne amintim ca in
limba indienilor Huron,“to-ron-to” insemna “locul de intalnire”.Deci sa ne aso-ciem si noi,canadienii de origine romana,sa strangem randurile comunitatii noastre,pe acest fundal de toamna si de traditionale asociatii locale,toronto-niene.Toamna este sezonul preferat al adunarilor si a tot felul de congrese si congregatii si poate sa ne stimuleze cumva aceasta circumstanta si pe noi, romanii canadieni.

Si va propun sa ne bucuram,acum si de zilele calde cunoscute aici ca “indian summer”,pe care vara ramasa undeva in amintiri,ni le-a mai totusi,in urma.Sa ne bucuram,deci,de fiecare zi de toamna si sa privim cu incredere bogatia prietenoasa si generoasa a toamnei,care se va revarsa curand si asupra noastra.


Pe teme sociale -

Unele ciudatenii privind prenumele la moda in Romania

In ultima parte a secolului XX,printre numeroasele curiozitati pe care societa- tea contemporana din Romania le ofera observatorului nu-neaparat-foarte- atent,se remarca si o ciudata insistenta a multor parinti de a-si boteza noii lor nascuti cu prenume diminutive.Si asta aproape numai la baieti ! Nu mai auzi de Alexandru,Ion, Gheorghe or George,Dumitru,Mihai,Dorin,Marin sau Victor.Nu ! Acum se poarta aproape numai Alexandrel,Ionut,Mihaita,Victoras,Dorinel,Banel (diminutiv de la ce prenume… ? ),Marinica si multe altele asemenea forme de alint familial.

Cum sa ne explicam acest fenomen social,de masa ? Ce sa semnaleze aceasta miscare de evidenta diminuare si marginalizare voluntara,publica,pentru ca si in materie de fenomene sociale nu este nimic intamplator sau fara nici o sem-nificatie ? Bine,exista si foarte multa imitatie aici si este uimitor cat de repede a prins aceasta defectiune.Pentru ca este aici,intr-adevar,o eroare de dimensi- uni sociale,o turnura gresita,cu multa raspandire,dar totusi gresita.A-ti boteza urmasii cu prenume diminutive,inseamna a trimite de la bun inceput in toate directiile semnale false despre persoanele respective,mesaje negative, involun-tare dar gresite.Un prenume diminutiv in acte,nu ca familiaritate acasa,care,in unele cazuri suna - sa avem iertare,desi pentru adevar nu trebue ceruta iertare - suna ca un mahalagism,aseaza in mod deliberat o persoana mai jos in ochii lumii,fara nici o justificare si fara nici o explicatie alta decat lipsa de imagina-tie si chiar si de raspundere,ca si spiritul de imitatie,al parintilor la alegerea prenumelor copiilor lor.

Merita sa fie amintita aici regula ca,o idee gresita sau un neadevar nu devine, nu se transforma intr-o idee corecta sau intr-un un adevar numai pentru ca, la un moment dat,se bucura de o mare raspandire in mase.Nu.Niciodata ! Popularitatea,sau raspandirea,unei idei sau a unei practici nu are nimic de-a face cu corectitudinea sau cu justificarea ei si nu valideaza aceaste idei sau practici in nici un fel.

Istoria acesata,cu alegerea de catre parinti a unor nume de botez fanteziste ca sa nu zicem catastrofale,s-a mai intamplat mai de mult,in Franta,dupa revolu-tia de la 1789,cand au cazut toate restrictiile si s-a liberalizat brusc intreaga viata sociala si cand au aparut si multe excese,inclusiv in privinta numelor date noilor nascuti. Natiune,Revolutie,Fraternitate s.a.m.d. erau foarte la moda si
nici macar nu erau cele mai suparatoare inovatii;mai erau si tot felul de alte gaselnite ale imaginatiei oamenilor obisnuiti,care erau nu numai hilare,dar,de multe ori erau si suparator de strambe si nu prea curate.Debandada asta nu a durat mult,deoarece stapanitorului de atunci al Frantei nu i-a placut circul cu prenumele date copiilor.Si asa se face ca in noul cod civil francez,care a intrat in istorie sub numele de Codul lui Napoleon (din 1804,mi se pare) materia aceasta a fost reglementata strict (poate chiar cam prea strict).Legea franceza spunea,in principal,ca se se pot alege prenume numai din calendarul catolic. Punct.

In Romania codul civil nu a reglementat acest aspect deoarece,este drept,nu aparuse necesitatea nici pe vremea cand a fost adoptat primul cod civil,in 1864
si nici dupa aceia.Oamenii alegeau nume din calendarul ortodox si oricum nume obisnuite si fara ca o lege sa stipuleze expres aceasta obligatie.Dar dupa libera-lizarea brusca din 1989,au aparut si in Romania,cum,de fapt,era de asteptat,au aparut deci si aici tot felul de excese si in utilizarea abuziva a diminutivelor pentru prenumele copiilor.

Sunt de parere ca,acum,in Romania,ar trebui oprita sau,oricum,serios ingradi-ta,chiar pe cale legislativa,debandada aceasta in alegera prenumelor copiilor, asa cum s-a mai procedat in alte situatii similare in alte tari.Poate nu chiar atat de strict ca in Franta de acum doua secole,dar totusi.S-ar da dovada in aceste fel de mai multa maturitate,ca si de o binevenita seriozitate si de o foarte nece-sara responsabilitate in aceasta materie.
Iar romanii din diaspora, poate ca ar trebui si ei, sa ia nota.Mihai Semedrea    10/14/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian