Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


ROMANIA DE DINCOLO DE VORBE - PREVENIT INSEAMNA PREGATIT

(in loc de preambul)

Traim cu totii intr-o lume in care spatiul si timpul se comprima prin folosirea avionului si a Internetului. Valorile traditionale au capatat valente moderne, iar “binele” si “raul” beneficiaza de unitati de masura, cate o data, surprinzatoare.
Cu mai bine de 15 ani in urma, inca sopteam pe la colturi ca avem o ruda plecata “de prea bine” pe undeva prin lume si ne temeam de consecinte. Acum, ne mandrim cu faptul ca indraznetii de atunci, au ajuns, multi dintre ei, oameni onorabili, stimati si admirati in comunitati de peste mari si tari. Ei insisi recunosc ca nu le-a fost usor, ca de multe ori nu le este usor nici acum. Au pastrat insa legaturile cu tara, isi viziteaza rubedeniile ori de cate ori au ocazia, ba mai mult, indeamna si pe cetatenii tarilor lor de adoptie sa ne viziteze, pentru ca au ce vedea, iar romanul este ospitalier.
Din nefericire insa, o data cu schimbarea regimului s-au schimbat si mentalitatile. Acea Romanie adormita in somnul letargic al totalitarismului a devenit astazi un teren propice “experimentelor” economice, sociale si…infractionale. Daca in urma cu un deceniu si jumatate citeam prin ziare despre rapiri de persoane, spargeri de banci ori crime abominabile comise pe alte meridiane spunandu-ne in gand intocmai lui Moromete: “asa ceva nu se egzista”, astazi ne putem “mandri” ca le avem si noi si inca din plin.
Avem mari fraude bancare, jafuri, violuri, trafic si consum de droguri, proxenetism si multe, (mult prea multe) altele. Infractionalitatea a crescut exponential, iar infractorul roman, inventiv, a “imbunatatit “ modul de operare uimindu-i nu o data chiar si pe politistii din alte tari.
Exisa un vechi dicton de pe vremea lui Vidoq, celebrul sef al Politiei Parisului, fost puscarias si contemporan cu Ludovic al IV-lea: “Cel mai bun politist este cetateanul insusi”. In lumina acestui mare adevar incercam sa ne desfasuram demersul nostru antiinfractional.

METODA “MARADONA”


Care dintre noi n-a auzit de celebrul fotbalist argentinian Diego Armando Maradona, cel datorita caruia echipa Argentinei a castigat Cupa Campionatului Mondial de Fotbal – editia 1984? Atunci, intr-o faza extrem de controversata, celebrul Maradona a dat un gol cu mana aducand astfel, printr-o frauda, Cupa Mondiala la Buenos Aires. Analiza ulterioara a fazei a confirmat ilegalitatea, dar totul a fost definit ca “iuteala de mana si nebagare de seama” si lucrurile au ramas asa.
Despre imaginatia si inventivitatea incredibil de creative ale infractorilor romani vom vorbi de nenumarate ori in randurile acestei rubrici. Incepem astazi, si nu intamplator, chiar cu “metoda Maradona”. Esenta ei este tocmai “iuteala de mana si nebagarea de seama”, iar pe ansamblul infractiunilor judiciare ocupa un loc important. Acest tip de inselatorie implica prejudicii importante atat materiale pentru victime, cat si de imagine pentru orice tara si Politia ei nationala.
Sunteti bineveniti oricand in Romania, dar va atrag serios atentia asupra unei categorii de escroci, destul de periculosi, care se folosesc de calitati false, legitimandu-se drept politisti, pentru a insela, de obicei, turistii straini ori pe romanii care doresc sa faca schimburi valutare ilegale.
Modul de operare este in principiu urmatorul: sub pretextul unui control de rutina pentru depistarea banilor falsi, prezentand cu aplomb legitimatii si insigne false, infractorii solicita persoanelor vizate actele si valuta la control dupa care, operand cu rapiditate insesizabila subtilizeaza o parte din valuta sau alte bunuri de valoare din portofel, cum ar fi cardurile electronice. Pentru distragerea atentiei victimei infractorii regizeaza cu ajutorul unor complici o diversiune ( de exemplu o cearta violenta in apropiere). Atunci cand persoana “controlata” realizeaza ce s-a intamplat, infractorii sunt deja departe.
Iata un caz solutionat recent de politistii Serviciului de Investigatii Criminale al Municipiului Bucuresti. Acestia au prins in flagrant delict patru persoane care actionau dupa metoda “Maradona”. Cei patru falsi politisti, cu varste cuprinse intre 21 si 31 de ani, imbracati corect si curat, tunsi “regulamentar” si avand legitimatii false au oprit la intersectia Soselei Mihai Bravu cu Bulevardul Basarabia un cetatean strain care, de buna credita si educat in spiritul respectului fata de reprezentantii Legii s-a lasat perchezitionat. La buzunarirea omului aflat in imposibilitatea de a comunica si de a cere explicatii, cei patru i-au furat din buzunar suma de 2700 EURO si 300 dolari SUA.
Nu va numarati si nu aratati nimanui banii pe strada, chiar daca este vorba despre un politist in uniforma. Legal, nici un politist nu are dreptul sa va intrebe pe strada ce suma de bani aveti la dumneavoastra, cu atat mai putin sa va ceara sa-i aratati. Daca aveti suspiciuni asupra intentiilor celui care va cere acest lucru (civil sau in uniforma) solicitati sa discutati cu el in sediul celei mai apropiate sectii de Politie.
Nu schimbati bani “mai avantajos” in afara caselor de schimb valutar ori a bancilor comerciale. Veti fi cu siguranta “tepuiti”, adica veti pierde buna parte din suma prin metoda “smen” respectiv a inlocuirii ei cu un teanc de hartii goale.
Iata un alt mod de operare de tip “maradonist” - adica bazat pe “iuteala de mana si nebagarea de seama”. Este o inselaciune prin metoda denumita in lumea interlopa: “tragere de bani”. Individul solicita – de exemplu - sa i se schimbe banii, din bancnote de un milion in bancnote de 500 si 100 mii lei. La un moment dat “se razgandeste” isi solicita banii lui inapoi, iar la inapoierea celor primiti de la dumneavoastra “trage” mai bine de jumatate din suma. Expertii “opereaza” atat de rapid incat victimele nici nu-si dau seama decat mult prea tarziu…
Ne dorim din toata inima ca nimic din ceea ce va relatam in rubrica noastra sa nu vi se intample niciunde in lume si mai ales in Romania, dar scopul demersului nostru este acela de a va invata ce trebuie sa faceti daca, totusi, vi se intampla.
Marian Tudor    9/15/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian