Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Tradiții - Moșii de Rusalii

Există multe datini și obiceiuri specifice Sărbătorii de Rusalii, care anul acesta are loc în luma ortodoxă zilele în de 4 și 5 iunie, praznic respectat cu sfințenie în toate localitățile din România. El are loc sâmbătă, pe 3 iunie 2023, fiind numit în popor Ziua Morților sau Moșii de Rusalii, când se săvârșește pomenirea celor dragi care ne-au părăsit, plecând la Domnul.
Bătrânii satelor din România Tradițională mai cred cu naivitate că sufletele celor morți părăsesc mormintele în Joia Mare - dinainte de Pasti - și ”plutesc” printre cei vii timp de 50 de zile, după care se reîntorc în Lumea de dincolo de Styx, în Ajunul Rusaliilor. Legendele spun ca ar fi existat cazuri în care spiritele celor morți nu au fost înduplecate, amânându-se momentul reîntoarceri, așa încât s-au transformat în iele sau ninfe, speriindu-i pe necredincioși.
În mitologia populară românească Rusaliile sunt descrise ca niște ființe fantastice, numite și Iele. Potrivit folcloristului prof. Ioan Paler, din Vâlcele, aceste făpturi grațioase sunt fiicele lui Rusalim Împărat, după cum relatează legendele. Reprezintă duhuri feminine vaporoase, făpturi supranaturale cu puteri magice și o mare forță de seducție.Poartă și alte nume, unele stilizate cum ar fi Naiade, Sirene sau Nimfe, ori neaoșe, precum Măiestrele, Fiicele Codrilor ori Împărătesele Văzduhului.
Alături de Sfintele Paști, Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt reprezintă cea mai veche Sărbătoare Creștină, fiind cinstită încă de pe vremea Apostolilor. Încă de atunci era oprită îngenuncherea credincioșilor în perioada Cinzecimii. De asemenea, nu erau permise spectacolele păgâne.
Pentru a marca Sărbătoarea, gospodarii își împodobesc casele cu flori și ramuri verzi de nuc.Obiceiul este vechi, dar s-a păstrat până în zilele noastre. În multe biserici se aduc ramuri și frunze verzi de tei sau de nuc. Ele se binecuvintează și se împart după Slujbă credincioșilor, simbolizând mărturii ale puterii Sfântului Duh, care s-a Pogorât de Rusalii peste Sfinții Apostoli.
Prin lucrarea Duhului Sfânt, Dumnezeu-Fiul a coborât din înălțimi și s-a întrupat, împărtășind muritorilor viața sa celestă.
În Sâmbata Morților de Vară se țin ritualuri de îmbunare și de înduplecare ale duhurilor celor plecați dintre cei vii. Cu ocazia Moșiilor de Rusalii sunt curățate mormintele, se plantează flori, se aprind lumânări, iar la porțile cimitirelor se oferă de pomană colaci, împletituri tip ”japoneze”, plăcinte, ulcele cu vin. După ce preoții oficiază slujbele de pomenire, bucatele se împart nevoiașilor.
Dumnezeu să-i apă în pază pe cei duși!







Horia C. Deliu    6/1/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian