Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


„Observatorul” de la Toronto la peste 25 de ani

Revista „Observatorul”, care apare la Toronto, publicație cu largi ecouri în rândul comunității româneșt marchează peste 25 de ani de la primul număr.
Drept corolar, oficialitățile din „Țara frunzei de arțar” au premiat-o în patru rânduri pentru promovarea valorilor culturale românești și integrarea în multiculturalismul canadian.
„Observatorul” nu este doar Canadian Romanian Magazine, cum își zice pe frontispiciu, ci și o puternică mișcare culturală care apropie malurile Atlanticului.
Ne-am obișnuit cu cu rubricele de pe site si din forma tipărită ; Puncte de vedere, Pagina crestină, Aniversări - personalităti, Note de carieră, Istoria noastră, Condeie din diaspora, Limba noastră, Lumea nouă, Lumea in care trăim, Traditii, Poezie, Stiri din tară, Canada press, s.a.
Primele sezători culturale au pornit in tipografie, printre suluri de hârtie si masini. Au continuat in diferite săli, prin bisericile românesti. sedii ale consulatului .
Pe Câmpul Românesc de la Hamilton au loc periodic aniversări, lansări de carte, recitaluri artistice, se vizionează expoziții. Iile sunt purtate natural, oamenii închină, mănâncă și cântă românește activităti in care este implicată echipa de la Observatorul. Pe aici s-au preumblat Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, Aura Urziceanu, alți oaspeți de seamă.
La Hamilton există si un remarcabil bust Eminescu ieșit din mâinile regretatului Nică Petre prieten, colaborator si animator al miscării culturale de la Observatorul.

„Omul sfințește locul” spune proverbul. Cel ce a pus bazele „Observatorului” și ale șezătorilor culturale este prietenul nostru Dumitru Puiu Popescu, editor și manager, remarcabil practician, fost director general al Imprimeriei Naționale Oltenia.
La tipografia Centra din Toronto a pornit, solitar, facand paginare, filme și plăci pentru tipar ,imprimare si pentru la periodice ale altor numeroase comunități . Observatorul a fost pus in pagină, ajutat si de sotia si fata lui. A urmat drumul in tipografie unde in seri tarzii, isi pregătea formele si proceda la tipărirea Observatorului, care a crescut ca număr de pagini si ca tiraj.
Din anul 2000 „Observatorul” apare neintrerupt în 32 de pagini color.
Revista se distribuie în 75 de puncte din Toronto și împrejurimi. Prin Greyhound si Canada Post in alte orase canadiene.

Acomodarea cu noul tărâm nu a fost deloc ușoară, își amintește olteanul.
Vârsta, barajul lingvistic, incertitudinile au atârnat greu.
„După reunirea întregii familii, ne-am ajutat și sprijinit în momentele dificile. Sandra, draga noastră fată, pentru care am făcut tot acest salt uriaș, este bine și sănătoasă, iar noi putem spune acum că suntem niște părinți și bunici mulțumiți”.

Dumitru Puiu Popescu face parte din oamenii pentru care pasiunea nu are plural.
E una continuă, intensă, prolifică. Celelalte particularități, pe care mulți le caută, au fost „de acolo” – munca în echipă, și încă pe bază de voluntariat, cumpătul, priceperea de a canaliza energiile în folosul comunității, într-o libertate absolută de exprimare.
Mișcarea „Observatorul” și-a propus din start să promoveze pe meleagurile canadiene limba, spiritul și cugetul românesc. După puteri, căci Atlas rămâne în mit.

Omenește vorbind, Dumitru Puiu Popescu e un învingător de cursă lungă.
Știam asta demult, de aici din Craiova, si se confirmă din nou.
Rugăm pronia să-l scutească de testări neavenite.
Gânduri bune din Oltenia!

Virgil Dumitrescu





Virgil Dumitrescu    2/25/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian