Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


An Nou minunat și înțelepciunea să vă bucurați de ceea ce aveți și sunteți!

Simbolistica ne urmărește de cum începem a pricepe. Cifrele pe care le sărbătorim, le îmbrățișăm ori le ignorăm. Le îmbrăcăm ca pe niște haine, apoi le schimbăm, iar nostalgia scurgerii lor ne umple ca pe niște clepsidre doldora de nisipul clipelor ce amarnic se duc. Nepăsătoare, fără să întrebe. Așa cum ar trebui să fie și omul. Nepăsător. Să-și urmeze lumina, ce pe o cărăruie din pădure. Spre soarele binelui, urmând divinitatea care-i dictează fiecare treaptă prin labirintul destinului.

Fără priviri șovăitoare în umbrele care inevitabil rămân în spate. Dar omul e om...
Matematica și chimia locuiesc în propria noastră poezie, pentru că toți stăpânim aceste arte, greșit încadrate la capitolul științe exacte. Dragostea e chimie. Viața e matematică.

2022, suma unor activități, senzații, emoții, acțiuni, cuvinte, gesturi, oameni, cărți...
Nu am făcut niciodată paradă cu familia ori binele/răul personal, decât în măsura în care s-a pliat subiectului scris de mine. Viața e un taler cu nectar și venin. Jumătăți egale. Fiecare poliță o plătești și, în general, ce dai, aia primești. Bumerang e totul. Chipul tău în oglindă. Bun ești, bun primești. Rău dai, rău primești. Cu excepții de la regulă când ești la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. Atunci coincidența joacă șah și te face mat. Dar la final iese soarele și ești recompensat.
Familia mi-e sfântă, scrisul mi-e respirație, iar călătoriile haină și hrană. În rest, sunt mobile pe lângă care trec/trecem. Nu trăiesc în vitrină. Acolo mi-am așezat litera. Gândul, întins în patul procustian al emoției.
La capăt de 2022 mi-am îmbrățișat cea de-a șasea carte. „Promisiuni pe o frunză de arțar”.

2023 a venit ca o șansă nouă. Cu iluzia începutului. Poartă deschisă spre schimbare. Curgător și filosofic precum apa, dulce ca vinul fiert cu scorțișoară. Cu pași mulți, pe străzi pietruite de istorie, cu fascinația descoperirii în palme, pe tălpi, în ochi și respirație. Cu întâlniri fascinante a unor necunoscuți banali sau iluștri, exemplu pictorul Alexandr Onishenko, în Praga.
Cu soarta. Cu lumini ascunse printre rânduri de culori. Lumini și umbre. Libertate. Căldură (chiar și în termometru).
Cu gânduri de-o clipă și mai ales cu sufletul îngenuncheat în mulțumire. Câtă omenire s-a perindat până la noi, ca să ne facă viața frumoasă! Câtă artă s-a construit, ca ochii noștri să vadă, să audă, să se scalde în bucuria creației întregii omeniri! Câtă istorie s-a scris! Câtă informație a creat inteligența generațiilor trecute, ca noi să ne înfruptăm din roadele ei! Cât de mult a evoluat medicina, ca noi să trăim mai mult! Câtă energie s-a consumat, ca noi să fim confortabili în mai multe camere decât avem nevoie! Acoperișul de deasupra capului și pâinea de pe masă au devenit eufemistice. Cât au muncit bucătarii lumii, ca noi să gustăm sofisticate feluri de mâncare. Ce mult din toate și tot! Și ce diversitate din orice! Cornul abundenței! Și totuși, omul e nemulțumit...

Niciodată n-a avut atât de mult. Dar niciodată nu a fost mai nefericit și mai pizmaș. Victima propriei nehotărâri. Victima prea multor opțiuni și a fricii că altul are mai mult și mai bun. Un copil răsfățat și nemulțumit, ce dă cu pumnii și picioarele în podeaua realității confortabile pe care o trăiește.

Când ești fericit nu știi. Trăiești plenar, ești o sită de senzații psihedelice, rumegi emoții și oameni, întâmplări. Ești cu burta plină, protagonistul unei bule de foc ce se întâmplă. Nu știi că ești fericit pe moment, pentru că fericirea nu are gust, miros sau consistență. Poți doar să o bănuiești.

Vă doresc un An Nou minunat și înțelepciunea să vă bucurați de ceea ce aveți și sunteți!

Em Sava, Toronto





Em Sava    1/8/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian