Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Să crape răul în patru

Ne place sau nu ne place, suntem într-o horă a haosului, a informațiilor destabilizatoare și a incertitudinii, totul se datorează războiului din țara vecină. Știrile lacrimogene – acum, pe bună dreptate, de fier să fii și tot ți se umezesc ochii cu lacrimi cât bobul de grâu, doar la gândul că au murit oameni nevinovați și copii nenăscuți – aceste știri, completate cu imagini ce prezintă soldații torturați și gropi comune, pun stăpânire pe reacțiile omenești și chiar nu știi ce să faci, să închizi televizorul sau să îți mai iei un șervețel pentru a-ți șterge lacrimile.

Sunt probleme foarte grave, mai ales că țarul bolnav de putere aruncă fel de fel de vorbe în stânga și-n dreapta, ajungând și la noi, împreună cu fiori reci pe șira spinării și gânduri dintre cele mai întunecate. Dacă cei care se cred înțelepți nu pot înțelege și gestiona situația, iar de pace nici nu poate fi vorba, ce pretenții să avem la omul de rând, a cărui viață este dată peste cap într-o oarecare măsură, începând de la nesiguranța zilei de mâine, până la scumpirea fără noimă a alimentelor și a serviciilor, ca să nu mai punem la socoteală și frica de moarte. Ba există amenințare cu bomba, ba o ascunde în submarine, sub stânci, iar noi, care avem deja țara ciuntită prin bunăvoința predecesorilor, stăm și cugetăm încotro ne vom duce sau dacă mai scăpăm de nenorocirea care nu se vrea îndepărtată cu niciun chip. Colac peste pupăză, vorba românului, mai vine și iarna, că, de, este dreptul ei, conform orânduirii anotimpurilor, și uite așa, că doar nu ne ajungeau atâtea gânduri întunecate pe cap, ne mai facem câteva, cine are bani își face provizii, avem antrenament din timpul pandemiei, nu am uitat prea ușor, începând de la hârtia igienică și terminând cu „Doamne, ajută-ne să ieșim teferi din iarna asta”, care și ea ne aduce palpitații, lăsându-se așteptată, ba vine, ba se mai gândește, dar de renunțat nici gând. Nu pot rămâne indiferentă, este normal să mă afecteze psihic, gândindu-mă la tabletele cu iod, ce-i drept nu le-am primit încă, nu că le-aș refuza, dar medicul de familie nu a făcut încă gestul nobil să mi le ofere, probabil așteaptă întâi nenorocirea, „Doamne, ferește-ne tu, că pe noi mereu ne găsește câte ceva nepregătiți”, și uite așa, prima și ultima speranță rămâne tot la puterea divină, în schimb caut înnebunită arpacaș, nu pentru mine, pentru vecina „maică, iarna-i mare și nu se știe niciodată când e nevoie de vreo colivă”, are și ea o grijă la 87 de ani, grija altora, ea încă rezistă.

Trist, dar adevărat, făcând haz de necaz am ajuns la orice pas să folosesc aceiași frază: „Doamne, apără-ne tu, că iadul s-a mutat pe pământ”. Nu știu dacă previziunile Babei Vanga, se vor adeveri, dar consider că puțină precauție nu strică, voi căuta prin podul casei, poate străbunica a lăsat vreun felinar sau vreo lampă cu sticlă, de fitil văd eu cu ce-l înlocuiesc, că doar sunt inventivă, o să-mi fac câteva provizii, începând cu lumânări și hârtie igienică, vin vremuri grele, la carnea de porc nu mă mai gândesc, mai bine câteva pachete cu paste, se tot vehiculează prin târg că pesta porcină face ravagii, în rest, lemne să avem, arză-l-ar focul să-l ardă și să ne rugăm la Dumnezeu să crape răul în patru împreună cu Chiril, iar noi să avem un Crăciun liniștit, cât despre pomul de iarnă împodobit cu beteală și globuri, slabă speranță.

Coca Popescu





Coca Popescu    11/10/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian