Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O istorie colorată a culorilor

Există o istorie a culorilor, ele vibrează în tot ce ne înconjoară, influențându-ne viața de zi cu zi, mai mult decât ne imaginăm, iar fiecare culoare are o istoria a ei proprie. Se spune ca artiștii au inventat pigmenții cu ajutorul solului, al cărbunilor, dar și al grăsimii animale. Totul se întâmpla în urma cu mai bine de 40.000 de ani. Dacă în trecut culorile erau rare și greu de obținut, astăzi lucrurile stau diferit.
Să trecem în revistă, succint, istoria câtorva culori și să vedem cum ne influențează ele viața.
Roșul este prima culoare a curcubeului, este prima culoare utilizată în artă. Transmite pasiune și putere. Este asociat cu entuziasmul, curajul și energia. In țările asiatice este culoarea fericirii, a norocului și bunăstării. Culoarea este potrivită pentru întâlnirile în care trebuie să convingem sau să impresionăm pe cineva. O ușă vopsită în roșu aduce prosperitate locatarilor unei locuințe.
Rozul este culoarea care încurajează prietenia și descurajează agresivitatea. Are efect tranchilizant, fapt pentru care uneori echipele sportive vopsesc în roz vestiarele adversarilor. Rozul stimulează pofta de zahăr fapt pentru care dulciurile servite în cutii roz… par mai bune decât altele !
Galbenul este una dintre primele culori folosite ca vopsea în istorie ; este cea mai veselă culoare a sprectrului de culori, este prima culoare pe care o observă ochiul uman. In cultura franceză simbolizează gelozia, în cea greaca tristețea, iar in Japonia reprezinta curajul. In Franța ușile trădătorilor și criminalilor erau pictate pe vremuri în galben. In camere galbene copiii plâng mai mult, iar soții se ceartă mai mult cu soțiile ! Este cea mai obositoare culoare deoarece reflectă mai mult lumina. Majoritatea copiilor folosesc galbenul pentru a desena supărarea.
Portocaliul a fost folosit de către egiptenii antici fiind realizat dintr-un material toxic numit orpiment. Culoarea având tonuri și nuanțe diferite, fiecare poartă semnificații individiuale. Tonurile piersicilor de exemplu ne duce cu gândul la dulceață, iar nuanțele intense ne duc cu gândul la energie și vitalitate. Portocaliul este culoarea folosită de United States Army Signal Corps.
Albastrul este culoarea ce ne înconjoară pretutindeni, este cea mai iubită culoare, fiind apreciată atât de bărbați cât și de femei. Oamenii sunt mai productivi în camere albastre. Spitalele folosesc albastru în sălile de așteptare pentru a ajuta la calmarea pacienților. Albastru face o persoană mai atentă la trecerea timpului. Pentru persoanele care adorm mai greu, dormitorul vopsit în albastru este o soluție.
Verdele este culoarea cea mai odihnitoare la ochi, este culoarea preferată a lui George Washington primul președinte al Statelor Unite. Oamenii care lucrează într-un mediu colorat în verde…. au mai puține dureri de stomac, ajută la diminuarea durerilor. Verdele echilibrează emoțional și crează echilibrul. In țările occidentale verdele simbolizează noroc, prospețime, gelozie sau lăcomie, iar în China renașterea și viața.
Violetul este culoarea ce a apărut sub formă sintetică. In 1856 un student la chimie, scufundând o bucată de material într-un amestec de acid crom și cărbune, încercând un remediu pentru malarie, eșecul a dat naștere culorii violet pe care a numit-o “mauveine” și a brevetat-o !
Griul reprezintă non-implicarea, neutralitatea, este culoarea pesimismului. Este asociat intelectului, creierul fiind compus din materia cenușie.
Albul este culoarea halatelor doctorilor deoarece simbolizează speranța și credința în însănătoșire. Steagul alb este simbolul internațional al armistițiului.
Negrul dă impresia de greutate, fiind asociat sofisticării și puterii; fracurile, limuzinele, robele judecătorilor și hainele preoților sunt de regulă negre.
De reținut faptul că Verdele, Galbenul, Portocaliul și Movul sunt culori puternice care atrag atenția, iar persoanele care le poartă sunt creative și nu sunt plictisitoare, dar… nu inspiră încredere și angajament, motiv pentru care este bine să le evităm când ne îmbrăcăm pentru un interviu de angajare !

arh. Ion Constantinescu, Toronto





Ion Constantinescu    9/23/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian