Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


A mai căzut o stea, Elizabeth the Great

În tradiția populară românească se spune că atunci când moare un om cade și o stea, se stinge și lumânarea acestuia din ceruri. Astăzi a căzut o stea mare, poate cea mai mare a timpurilor noastre, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, și regina a cincisprezece state suverane, membre ale Commonwealth, printre care și țara noastră de adopție, Canada.

Născută Elizabeth Alexandra Mary Windsor la 21 aprilie 1926 în Londra, ea a fost primul copil al Ducelui și Ducesei de York, care au devenit în 1936 Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta, odată cu abdicarea Regelui Edward al VIII-lea. Ea a fost căsătorită, timp de 73 de ani (1947- 2021), cu Philip - Duce de Edinburgh, fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care a avut patru copii: Charles - Prinț de Wales, Anne - Prințesă Regală, Andrew - Duce de York și Edward - Conte de Wessex.

Din 1952, Regina Elisabeta a II-a, monarh la numai 25 de ani, a condus destinele Marii Britanii și a întregului Commonwealth, astăzi înglobând 56 de state suverane, cu o dăruire fără margini și o umilință care a impresionat atât omul de rând cât și capetele încoronate. A fost văzută, încă de la începutul domniei sale, ca o „regină de basm”, ajungând să aibă, în timpul Jubileului de Diamant din 1912, o rată de aprobare de 90% pe teritoriul Marii Britanii.

„Lilibet”, cum o alinta familia, a fost educată acasă, sub supravegherea mamei si a guvernantei Marion Crawford, în domeniile istoriei, literaturii, muzicii și limbilor străine. După mărturia guvernantei, în cartea acesteia „Micile prințese”, Winston Churchill ar fi descris-o pe Elizabeth, când avea doi ani, ca fiind „un personaj care are un aer de autoritate și reflectivitate uimitor la un copil”.

Iată ce spunea Regina Maria a României despre micuța Elizabeth după vizita făcută în 1934 la Balmoral: „Un copil perfect, prietenos, politicos, ingenuu, amiabil, inteligent și cât se poate de drăguț. Elizabeth este dulce dincolo de cuvinte”

Prințesa Elizabeth a făcut și cursuri private de istorie constituțională cu Henry Marten, vice-rector al Colegiului Eton. Dedicația acesteia pentru o viață în serviciul comunității se vede din declarația făcută când împlinea 21 de ani, însoțindu-și părinții într-o vizită în Africa: „Declar în fața voastră că toată viața mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată serviciului vostru și serviciului măreței noastre familii imperiale, căreia îi aparținem cu toții”.

Regina Elisabeta a II-a a fost suveranul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, 70 de ani, 7 luni și două zile. Ea a colaborat cu cincisprezece prim-miniștri, de la Winston Churchill în 1952 până la Liz Truss în septembrie 2022. Pe bună dreptate aceasta poate fi numită Elizabeth the Great (Elisabeta cea Mare).
Astăzi se încheie „Noua Eră Elisabetană” cum a mai fost numită perioada Reginei Elisabeta a II-a încă din anii 50 ai secolului trecut, o perioadă de pace și prosperitate, cel puțin din punctul de vedere al lumii occidentale.

Regina Elisabeta a II-a a fost subiectul piesei „Her Majesty” de pe albumul Abbey Road din 1969 al formației Beatles. Paul McCartney a cântat piesa la concertul „Party at the Palace” în timpul Jubileului de Aur din 2002. Un milion de oameni au participat în fiecare zi în cele trei zile de sărbătoare a jubileului, iar entuziasmul arătat de public pentru regină a fost mai mare decât se așteptaseră mulți observatori.
Pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, Regina Elisabeta a II-a a jucat într-un scurtmetraj ca parte a ceremoniei de deschidere, alături de Daniel Craig în rolul lui James Bond. Domnia Reginei Elisabeta a II-a a fost ecranizată în serialul de televiziune „The Crown” (2016), și în lungmetrajul „The Queen” (2006), create în principal de Peter Morgan.

Reprezentativ pentru Canada este portretul Reginei Elisabeta a II-a, operă a pictorului Canadian Henry Ward, pictat cu prilejul comemorării a 60 de ani de domnie. Portretul, dezvelit la castelul Windsor în octombrie 2016, a fost descris de către pictor ca reprezentând „o regină puternică, o regină a căldurii dar și a rezervei”.

Sunt profund îndurerat de plecarea Reginei Elisabeta a II-a la ceruri, poate și pentru că pe mama o cheamă tot Elisabeta și a fost numită de bunicul, după numele Prințesei Elisabeta a Marii Britanii. Așa am ajuns să văd în persoana Reginei Elisabeta a II-a o garanție a libertății mele ca individ, și am ales la un moment dat Canada ca patrie de adopție. Numai timpul va decide dacă alegerea a fost într-adevăr bună.

Plecarea Reginei Elisabeta a II-a dintre noi este un alt semn al încheierii unei epoci, poate a unui sistem de valori și tradiții, care deși considerat de unii ca depășit, a pus întotdeauna înainte de toate omul, ca reflectare a voinței lui Dumnezeu pe pământ și a fost o garanție a democrației, a drepturilor și libertăților individuale, a libertății de expresie și a respectării legii.

God save the King! (Dumnezeu să-l salveze pe Rege!).

Ioan Cojocariu
Septembrie 2022, Toronto, Ontario, Canada





Ioan Cojocariu    9/9/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian