Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


" Dascălii de țară "

Pentru tot cel care are minimal bun simt și minimală bună credință ,cultura țărănească românească se înfățișează ca o splendidă și fascinantă realitate.
Cultura țărănească românească este de o complexitate uluitoare și ea se referă și este mai ales, nu suma unor obiceiuri și deprinderi, dar mai vârtos un mod de viață,de înțelegere a lumii și locului omului în această lume,o înțelegere absolut fascinantă.
În fapt intrarea și partasia în această cultură se face de la naștere și se continuă până la moarte și chiar și după moarte, prin obiceiurile funebre.Este foarte greu,dacă nu cu neputință să fi adoptat în cultura țărănească,trebuie să te naști și să crești cu ea.
Încet,zi după zi, sunt deprinse temeiurile înțelegerii "țărănești" a vieții și a rânduielilor.Iar această înseamnă muncă,relația dintre oameni,relația dintre bărbat și femeie,relația dintre părinți și copii,relația cu pamantul,apa,cerul.Nu întâmplător "țăranii" sunt mai deștepți și mai razbatatori decât ceilalți oameni!
Poate cel mai frumos a fost definită cultura țărănească românească de către marele architect și om de cultură Gheorghe Cantacuzino,"ea(cultură țărănească) unește eleganța cu demnitatea și demnitatea cu modestia".
Cred că este potrivit să amintim în acest context și excepționala vitalitate a acestei culturi,faptul că ea a străbătut și încă străbate vremi teribile.

Cultura țărănească a fost și este suficientă sieși,este autarhică,trăiește în sine.Dar ea a fost confruntată cu lumea din afară în chip brutal și aproape întotdeauna agresiv, ostil.Mai simplu spus, lumea din afară întotdeauna a cerut ceva satului românesc și mai niciodată nu i-a dat ceva în schimb.(Cum spunea Mama Neli Podea din Borloveni,"duc "trashtile"(traistele) pline și să zăuita să le mai aducă și goale.")
Cu toate acestea satul și cultura țărănească au supraviețuit și în buna masura,aceasta s-a datorat jertfei "dascălilor de țară".

Acești "dascăli de țară" au fost cei care au transmis comunităților sătești regulile "lumii din afară" și i-au învățat pe oameni cum să supraviețuiască în condițiile amestecului tot mai brutal al "lumii din afară".Dar ei au făcut-o cu dragoste și mai ales înțelegând nevoile și simțămintele satului căruia îi erau parte,trup și suflet.
Acești "dascăli de țară" au fost gata cu sfat,îndemn ,exemplu și participare la toate nevoile.Acești "dascăli de țară" au învățat pe oameni să scrie,să citească, să iubească locul și Neamul lor și au învățat pe săteni cum să funcționeze cu success în lumea "modernă". Acești "dascăli de țară" au făcut toate cele pomenite cu enormă modestie,pentru plată foarte puțină dar cu o dragoste care înfioară și inspiră.
Fie ca Bunul Dumnezeu să binecuvânteze și de acuma înainte satele românești cu asemenea "dascăli de țară",adevărați apostoli :ziditori de Neam și de Țară.

Alexandru Nemoianu
Istoric
USA. Michigan





Alexandru Nemoianu    7/2/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian