Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Timpuri grele : iarna economică

Hollywoodul, cu imensa sa producție cinematografică, s-ar găsi într-un semifaliment sau într-un prefaliment. Netflix a pierdut în ultima lună 200 000 de abonați și se anticipează că va pierde 2 milioane în luna următoare. Acțiunea Netflix pe Bursă a căzut de la 700 de dolari la 190 de dolari în mai puțin de șase luni. Disney se află într-o situație asemănătoare, acțiunea Disney a scăzut în cursul anului trecut de la 200 de dolari la 90 de dolari. La fel, filmele pentru copii, „sataniste”, „woke”, „stângiste”, sunt refuzate în bloc de părinții care s-au trezit dintr-o anestezie prelungită.
„Hollywood-ul moare, diverșii săi parteneri mor și și-au făcut-o cu mâna lor. Industria divertismentului și a știrilor a avut de multă vreme o orientare spre inducerea opticii stângiste, dar ani în șir propaganda și motivațiile au rămas relativ subtile. Pe urmă s-a întâmplat ceva. Poate a fost alegerea lui Donald Trump, poate a fost o decizie la vârf în sânul culturii corporatiste să-și smulgă masca și să lase la vedere adevărata-i urâțenie de dedesubt sau poate că a fost o pură aroganță. Oricare ar fi fost cauza, Hollywood-ul și toți apendicii lui din religia „orașului de tinichea” (porecla Hollywood-ului – n.n.) au devenit brusc militanți și zelul lor era palpabil [...].
Au fost multe momente din 2016 încoace, de la reacțiile negative la Comicsgate, Ghostbuster-ele feministe, Star Wars feministe, Star Trek woke, Dr Who woke, Batwoman woke, He-Man woke, Stăpânul inelelor woke la teoria critică a rasei la televiziune, propaganda trans, LGBT și teoria critică a rasei în programele pentru copii etc. A devenit ceva fără sfârșit. În jur de 95 % din tot divertismentul popular conține multiple niveluri de mesaje stângiste. Piața e saturată de ele. Soiul ăsta de propagandă copleșitoare nu e ceva necunoscut. Metodologia a fost folosită de regimurile comuniste și de guvernările autoritare de-a lungul întregului secol XX, inclusiv în Uniunea Sovietică și în China lui Mao, și a trecut aproape neobservată pe sub nasul majorității americanilor și occidentalilor. Scopul e simplu : TOTUL trebuie politizat” (Tyler Durden – „Get woke, go broke : Hollywood is dying and they deserve it”, zerohedge.com, 29.06.2022).
La fel s-a întâmplat și cu CNN, care în 2001, pe vremea lui Larry King, era numărul 1 al știrilor. Ratingurile CNN-ului au scăzut cu 90 % între ianuarie 2021 și ianuarie 2022 (Joe Concha – „CNN’s collapse is now complete”, zerohedge.com, 6.02.2022). Totul după 42 de ani de funcționare. Astfel, CNN a devenit o televiziune perfect comparabilă cu Antena 3, televiziunea familiei Voiculescu și a lui Mihai Gâdea (plus glumețul Mircea Badea, „câinele rău” de pluș al oligarhului postcomunist Dan Voiculescu). Atât CNN, cât și Antena 3 (și cu gnomul Mugur Ciuvică, medic ratat dar șef de cabinet prezidențial) s-au prăbușit aproape simultan. Cu toți ofițerii de intelligence din spate și din față (deopotrivă la CNN și la Antena 3).
Ce se întâmplă ? Propaganda imperială americană nu se mai vinde ca altădată. Sunt acuzate „imperialismul”, tendințele „woke” sau „BLM”, dar nici lumea B (China, India, Rusia, Brazilia, Iranul, Argentina, Africa de Sud și chiar, mai nou, Arabia Saudită, BRICS+) nu mai „halesc” și nu mai plătesc în dolari „eroismul” și „democrația” americană și anglo-saxonă în general. Falimentul evident al „imaginii”, al „comunicării”, al propagandei – care erau parte integrantă din succesul american, și nu doar un ornament – se va întoarce brutal asupra Burselor, a dolarului, a NATO etc. Și totuși, unde se va opri această alunecare pe tobogan ?
Vor veni într-adevăr vremuri cumplite ? Toți indicatorii și toți experții se exprimă în acest sens. Mai puțin „experții” (propagandiștii, de fapt) din România, care rămân extraordinar de optimiști. Bine, dar este cumva România un spital de nebuni ? Întotdeauna a fost, mai mult sau mai puțin. Azi atinge cele mai înalte culmi. Dar poate că e mai bine așa pentru vremurile care se anunță. Hard times !
În Ucraina ar fi peste 100 000 de morți în armata ucraineană (Xavier Moreau, Stratpol no. 89, video, Odysee) și, probabil, peste 10 000 de soldați ruși decedați. Plus răniți, prizonieri, dezertori. Din cei 200 000 de soldați care compuneau armata ucraineană în 24 februarie 2022 au mai rămas astăzi vreo 50 000 ? Nu e deloc sigur. Dar clovnul rău Volodimir Zelenski e erou mondial. Cum se va termina tragedia din țara vecină ? Deși e mereu vorba de arme occidentale noi, de recrutare în masă de soldați neinstruiți, încă nu ne poate spune nimeni.
Războiul din Ucraina nu afectează, în realitate, în nici un fel economia mondială, nici măcar în ceea ce privește producția mondială de grâu sau de ulei de floarea-soarelui, dar afectează dramatic imaginea SUA, a NATO și a Occidentului în lume. Sinuciderea economică a Occidentului, cu sancțiunile sale comandate de SUA la adresa Rusiei, provoacă stupoare și ilaritate. Atât de incompetenți să fie liderii occidentali promovați pe sub mână de SUA ? Nu mai avem decât dubluri ale penibilului Tony Blair de altădată ? Rubla se poartă ca o floare.
„De câteva decenii, diplomația americană se amestecă în politica internă europeană și japoneză, sprijinind funcționari pro-neoliberali pentru a-i pune în fruntea guvernelor. Acești funcționari au sentimentul că destinul lor (și soarta lor politică personală) e strâns legat de leadership-ul american. Așa se face că politica europeană urmează în esență politica NATO condusă de Statele Unite” (Yves Smith, interview – „Michael Hudson on the coming global fracture as economic orders clash”, nakedcapitalism.com, 3.06.2022).
Cine conduce lumea spre dezastru ? George Soros ? Mă rog, omul are o vârstă... Victoria Nuland, „icoana” neoconservatorilor ? Îi aplică ea Occidentului politica de mult anunțată, „fuck the EU” ? Joe Biden e însă fericit. E președinte planetar și toată lumea așteaptă adevărul din gura sa. Atâta doar că e aceeași persoană cu foarte mediocrul personaj politic, vicepreședinte al lui Barack Obama. Poate doar puțin mai obosit. Dar și mai vesel. Funcția îi permite...
Unde se va opri Rusia ? Deocamdată atacă ultimele teritorii din Donbas ocupate de armata ucraineană, pe lângă Harkov și Nikolaiev (deschiderea spre Odesa). Va ataca și Kievul ? Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ar fi declarat că rușii nu se vor opri decât atunci când puterea de la Kiev se va preda fără condiții. Dar liderii occidentali, în frunte cu Emmanuel Macron la Summitul NATO de la Madrid, continuă să vorbească, halucinați, despre victoria Ucrainei.
În ce lume trăim ? Este cineva vinovat de morții fără rost din Ucraina ? În afara de Putin, desigur. Câți ar mai trebui să moară ca să-l satisfacă în sfârșit pe jalnicul bufon Zelenski ? Cât de cinici sunt patronii săi ? Întrebări la care ar trebui să avem un răspuns în lunile următoare. Chiar înaintea alegerilor de mid-term din SUA. Dacă vor câștiga republicanii, cum spun toate sondajele de acum, se va schimba ceva ?
Economia UE e pe buza prăpastiei. Câteva date despre prima economie europeană : Germania. Oprirea livrărilor de gaz rusesc înseamnă, pentru Germania, o pierdere de 193 de miliarde de euro pe șase luni. Încetarea aprovizionării cu gaz din Rusia conduce Germania la o scădere de 12,5 % a economiei. 5,6 milioane de germani ar deveni șomeri. Acesta este rezultatul unui studiu prezentat acum câteva zile de Asociația Oamenilor de Afaceri din Bavaria (vbw) și realizat de Prognos AG. Sectoarele direct afectate sunt industria sticlei, a oțelului și industria alimentară, care vor pierde împreună 49 de miliarde de euro. Celelalte industrii vor fi, la rândul lor, atinse la un nivel de 144 de miliarde în partea a doua a anului curent. Toate aceste informații au apărut în Bild, ziarul cu cel mai mare tiraj din Germania, adică 1 150 000 de exemplare în 2021 (Wolfgang Ranft – „Russian gas stop means losses of 193 billion”, bild.de, 28.06.2022).
Toată Europa va fi atinsă în grade diverse. Grecia are în continuare o datorie de 193 % din PIB. E urmată de Italia (151 %), Portugalia (127 %), Spania (118 %), Franța (113 %) și Belgia (108 %). Dacă Grecia și Italia vor avea din nou probleme, Germania și Franța nu vor mai putea interveni să le susțină. Euro se apropie de o zonă de mare pericol. Există șanse reale ca dolarul să devoreze euro (vezi Michael Hudson – „The Dollar devours the euro”, michael-hudson.com, 7.04.2022) ca să se salveze. România are câteva noroace, ca de obicei. Are încă gaz și petrol, și o serioasă producție agricolă. În plus, România are încă ron-ul, care se poate dovedi în anul următor o extraordinară șansă. Pentru că mulți experți anunță prăbușirea inevitabilă a monedei euro.
Această prăbușire e plasată în contextul unui tsunami financiar mondial, despre care scrie și economistul F. William Engdahl, autorul mai multor cărți de referință și consultant în domeniul riscurilor strategice : „Crahurile mondiale încep întotdeauna la periferie, cum a fost cazul și cu căderea lui Creditanstalt din Austria în 1931 sau cu falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008. Hotărârea din 15 iunie 2022 a Fed-ului de a impune cea mai mare creștere a ratei dobânzii din ultimii aproape 30 de ani, și asta în timp ce piețele financiare sunt deja în cădere, garantează de-acum o mare criză (depression) mondială, poate chiar ceva mai rău.
Amploarea bulei „creditului ieftin” pe care Fed-ul, BCE și Banca Japoniei au creat-o cumpărând obligațiuni și menținând rate ale dobânzilor aproape de zero, uneori chiar negative de 14 ani încoace depășește orice imaginație. Publicațiile financiare acoperă totul cu reportaje zilnice absurde, în timp ce economia mondială se pregătește nu pentru vreo așa-zis㠄stagflație” sau recesiune, ci pentru ceea ce se anunță a fi în lunile următoare, doar dacă nu se manifestă o răsucire spectaculoasă a politicii, cea mai gravă criză economică din istorie. Mulțumiri globalizării și Davosului !” („Global planned financial tsunami has just begun”, journal-neo.org, 21.06.2022).
Pentru toată Europa vin vremuri grele, tulburi, reci. Fiecare se va pregăti să le înfrunte după puterile lui.

Petru Romoșan





Petru Romoșan    6/30/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian