Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvântul bine temperat - Luna iunie pentru copii și tați

Când fiul meu era mic, îl felicitam de ziua copilului, la 1 iunie. Ziua lui de naștere fiind pe 20 iunie, mă gândisem de multe ori să suprapun felicitările, dar nu se putea,zilele erau prea depărtate una de alta.

De când însă fiul meu a devenit tată, cum ziua taților se sărbătorește pe continentul nord american în a treia duminică din iunie, data de naștere a fiului meu s-a apropiat foarte mult de ziua taților, ba chiar uneori cade în aceeași zi. Acum da, îl pot felicita simultan pentru ambele zile. Dar, atenție, nu cu aceeași felicitare, cu două diferite, cum sunt aici, una pe care să scrie „Happy Birthday” și una cu „Happy Father's Day”. Iar pentru că fetițele lui adoră felicitările muzicale, alerg pe la toate magazinele să le caut, ele lipsind din magazine în ultima vreme.

Așa se face că de vreo lună tot caut felicitări și, iată, am găsit. Ambele muzicale, voluminoase și cu plicuri pe care e semnalată atenționarea „e necesară taxă poștală suplimentară”.

Anul trecut i-am trimis fiului în California, de la același oficiu poștal, două felicitări separate, în plicuri diferite, ambele la aceeași adresă. Am avut surpriza că numai unul din plicuri a ajuns. Consideram al doilea deja pierdut, dar după vreo două luni fiul meu mi-a semnalat primirea celui de al doilea plic.

Ce mi-am zis acuma, când a venit iarăși timpul să-i trimit două felicitări? Hai să fiu deșteaptă și să pun ambele felicitări într-un singur plic, mai mare, ca să fiu sigură că vor ajunge ambele. Am luat un plic ramburat, am băgat felicitările, am lipit eticheta cu adresa și m-am dus la poștă să-l trimit. Funcționara l-a pus pe cântar și a folosit metoda poștei de a verifica grosimea unei scrisori: trecerea plicului printr-o anumită fantă. Dacă plicul trece, plicul are tarif de scrisoare, daca nu, intră în categoria de pachet.

Și, când să pună plicul să traverseze fanta respectivă, funcționara constată că plicul merge până la jumătate și se oprește. A tot împins ea, nimic, burta plicului era prea umflată, nu trecea prin fantă, drept care plicul a fost încadrat în categoria „pachet”. Mic, mare, nu contează, e pachet, a altceva.

Totul bine și frumos, stăteam și așteptam calculele pe computer ale funcționarei, ba mai mult, le puteam urmări pe un ecran mic cu fața la client toate calculele. Și văd eu acolo tot felul de categorii de expediții și diverse prețuri. Nu prea înțelegeam mare lucru, dar la un moment dat am văzut prețul de peste 35 de dolari. Funcționara a continuat calculele și deodata am văzut pe ecran o taxă de vreo 18 dolari, nu mai știu pentru ce, plus o greutate de vreo 5 kg corespunzătoare dimensiunii plicului, iar apoi a apărut un total de peste 56 de dolari. N-am mai așteptat, am întrebat dacă expediția acestui plic de 100 de grame va costa cât scrie și, când mi-a confirmat, am renunțat instantaneu.

Măi să fie, mi-am spus, hai să încerc iar formula de expediție în plicuri separate. Am venit acasă, am separat cele două felicitări, le-am plasat în plicurile lor originale - cele care atrăgeau atenția asupra suplimentului de cost necesar - și m-am dus la poștă. Era alt funcționar. Imediat le-a cântărit și a calculat costul expediței: cam trei dolari fiecare plic, în total vreo șase dolari.

Cum se vede, traversarea de către un plic a acelei fante restrictive este o încercare vitală pentru plic, dar și pentru expeditor! Iată, prin separarea felicitărilor le-am subțiat și am economisit 50 de dolari!

Desigur, ambele plicuri au aceeași adresă. Singura întrebare pe care mi-o pun este: vor ajunge ambele felicitări, expediate simultan la aceeași adresă, în același timp, sau, cum s-a întâmplat anul trecut, una o va devansa pe cealaltă? Și, dacă vor fi separate, care dintre ele va fi norocoasa de a fi ajuns prima la destinatar? Cea cu „Happy Birthday” sau cea cu „Happy Father's Day”? Cu alte cuvinte, cine va fi onorată prima, eu, mama fiului meu, sau eu, bunica nepoțelelor de ziua tatălui lor?


Veronica Pavel Lerner / Toronto





Veronica Pavel Lerner     6/7/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian