Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Alegeri în Ontario 2022: Partidele promit iar electoratul este letargic

Primăvară electorală se încheie fără obișnuitul zgomot și promite o șansă mică de schimbare în Ontario. Alegerile par mai degrabă să aducă o consolidare a situației existente. Conservatorii speră să se reîntoarcă cu un guvern majoritar, liberalii visează la gloria politică apusă și doresc mai multe scaune în parlament iar noii democrații speră să nu piardă prea mult teren în favoarea liberalilor. Opinia publică girează șefii partidelor cu 40% favorabilitate pentru Doug Ford (PC), 22% pentru Steven Del Duca (PL) și doar 20% pentru Andrea Horvath (NDP). Natural, liberalii doresc să o ia înaintea noilor democrații și să revină ca partid cu greutate parlamentară. Partidele se situează, în aceeași ordine cu 34, 22 și 20 de procente. (Ipsos Poll, 1 iunie 2022)

Promisiunile electorale curg în valuri. Aflați la guvernare, conservatorii vor să balanseze bugetul până în 2027/28 și anunță un plan ambițios pentru o nouă guvernare. Ei vor să intervină în actuală “criză a caselor” și anunță construirea a peste 1 milion și jumătate de case în 10 ani. Tot ei investesc peste un miliard în susținerea meseriilor din zona de “trades”. De asemenea, își propun să continue cu rețeaua de infrastructură cu amenajarea de noi autostrăzi. Iar pentru a tempera prețurile la benzină ei propun limitări de taxe la combustibil. La stânga spectrului politic, liberalii sunt convinși că “demnitatea economică” este o prioritate și propun creșterea plantei minime la 16 dolari pe oră din ianuarie 2023. Tot ei propun și o reducere a HST la consumul de alimente sub 20 de dolari. De asemenea, liberalii au propuneri generoase pentru educație și daycare accesibil pentru familiile cu venit redus. Noii democrații se concentrează pe noul plan nou de asigurări dentare și reforme masive în rețeaua de îngrijire a persoanelor în vârstă aflate în sistemul de îngrijire publică. Tot ei propun și reducerea numărului de elevi în clase, reforme școlare și susținere pentru copiii cu nevoi speciale. În fine, partidul verzilor cu o reprezentare modestă la nivel provincial, propune măsuri de eficientizare a politicilor de mediu și consideră că orice câștig parlamentar, cât de mic, este o mare victorie căci doar președintele, Mike Schreiner, este parlamentar. Un procent mare de indeciși (8%) poate juca cartea imprevizibilă a alegerilor. În orice caz, aceste voturi se vor împărți la stânga spectrului politic între liberali și noii democrați. Într-un efort de campanie, Del Duca practic a cerut indecișilor să voteze cu liberalii pentru că sunt “mai progresiști” și mai “realiști” decât noii democrați. Un alt element interesant va fi participarea la vot. În 2018, provincia a participat cu o rată de peste 68% - cea mai mare din ultimii 20 de ani, Va fi la fel în 2022? la ultimele patru alegeri participarea a fost doar în jur de 50%.

Oferta electorală este atractivă ca pomul de Crăciun dar entuziasmul votantului pare minim. După doi ani de COVID și măsuri restrictive, o parte a populației se îndepărtează tot mai mult oferta existentă. Așa se explică și apariția partidului Noul Albastru (New Blue) care, deși născut la dreapta spectrului politic, este un critic acerb al guvernului actual. Acest partid este emanat din nemulțumirea anti-vaccin și anti restricții și este anti-sistem în general. Electoratul este destul de sceptic în promisiunile de campanie și pare în general dezinteresat. O analiză economică atentă arată că multe dintre acestea nu pot fi realizate la în termenii promiși din cauza unor restricții bugetare sau logistice. De pildă, Ontario nu are resurse sa angajeze 20,000 de profesori și să reducă numărul de elevi la 24 în clasa chiar dacă noii democrați propun asta. Nici măcar liberalii, care s-au autoproclamat guvernul educației, nu s-a hazardat să facă asemenea promisiuni. De asemenea, criza caselor este una reala in GTA dar nici unul dintre partide nu are un plan cu impact imediat.

Pare foarte probabil ca Ontario va continua cu un guvern conservator pentru încă un mandat. Următorii ani vor fi însă dificili cu semnele unei recesiuni care se anunța deja pe fondul inflației care a ajuns la 6%. Indiferent cine va forma guvernul la 2 iunie, următorii ani vor fi dificili.


Luiza Mureseanu





Luiza Mureseanu    6/2/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian