Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Stiri din Montréal - După ploaie si furtună, mai vine si vreme bună !

Iată un vechi si adevărat proverb românesc plin de întelepciune populară si realitate. Tot astfel putem spune si noi astăzi în cadrul comunitătii românesti de la Montréal: după doi ani de pandemie, de restrictii si privatiuni, iată că în sfârsit a sosit si «vremea bună». Iar când spunem «vremea bună», la Montréal, de mai multe zile, avec caniculă cu temperaturi de peste 30°C. Meteorologii ne spun că asemenea situatie în prima jumătate a lunii mai n-a mai avut loc la Montréal de peste o sută de ani.

Dar, metaforic, prin «vremea bună» în cadrul comunitătii noastre vrem să spunem si faptul că în aceste zile si săptămâni suntem pur si simplu bombardati de evenimente si activităti comunitar românesti: lansări de carte, nunti, botezuri, petreceri, spectacole, cenacluri, etc. Dintre multele astfel de activităti merită să ne amintim cel putin trei dintre ele.

În zilele de 6-7 mai s-au aniversat 5 ani de la înfiintarea Episcopiei Ortodoxe Românesti din Canada si de la întronizarea celui dintâi ierarh al acestei noi episcopii, fiind vorba de PS Sa Episcopul Ioan Casian. Cu această ocazie, în sfânta biserică si la banchetul festiv Sfintia Sa a tinut să ne spună : «Seara aceasta de rugăciune si modelele ce le avem în fată - sfintii nostri ocrotitori - împleteste sfintenia lui Dumnezeu, bucuria restaurării umanitătii noastre, cu semnele pe care această sfintenie a lui Hristos o lasă în umanitatea noastră. Sfintii sunt semnele lucrării lui Dumnezeu în istoria noastră. (…) Actul fondator al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei este hotărârea luată în cadrul Congresului Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi de la Hamilton, Ontario, din 1-3 iulie 2016, de parohiile si mănăstirile din Canada de a înfiinta Episcopia Ortodoxă Română a Canadei. Această hotărâre a fost aprobată de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în sedinta din 28-29 octombrie 2016. În zile de 6-7 mai 2017 ne-am bucurat si am consfintit împreună cler si credinciosi acest fapt prin congresul inaugural al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, prin slujirea Sfintei Liturghii si prin întronizarea primului ierarh – PS Episcop Ioan Casian. Acest lucru este un nou început pentru românii ortodocsi din Canada.»

Tot o activitate episcopală a avut loc si în parohiile ortodoxe românesti care fac parte din Arhiepiscopia de la Vatra. Astfel, în zilele de 28 aprilie – 2 mai, la câteva zile după Sfintele Pasti, PC Sa Episcopul Vicar Andrei s-a aflat în vizită la Montréal. Cu această ocazie PS Sa a vizitat mai multe parohii. Duminică, 1 mai, la Biserica Buna Vestire din Montréal, în cadrul sfintui liturghii oficiată în Duminica Tomei (adică prima duminică după Înviere), a avut loc hirotonia în preat a fostului diacon devenit preot Marius-Vasile Bujor.

O mare, interesantă si frumoasă activitate românească a avut loc la Restaurantul Roman, situat la 60 de Km distantă de Montréal, în ziua de duminică, 8 mai. Cu această ocazie, în Duminica Mironositelor, după calendarul ortodox, a fost si Ziua Mamei în Canada, iar Corul de Copii Armonia din Montréal a prezentat un spectacol dedicat mamelor si nu numai.


pentru Observatorul
Corespondent Marian C.




















Corespondent    5/14/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian