Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Războiul este un duel al orgoliilor și nu poate fi justificat de nici un motiv

Dumnezeu ne-a dat viață ca să fim oameni și să ne bucurăm de creația Lui minunată, spune Părintele Calistrat.

Nu ca să ne războim și să ne distrugem unii pe alții și totul în jurul nostru.

Razboiul este un duel al orgoliilor Nici un război, indiferent de motive, nu este justificat din punct de vedere spiritual, moral, duhovnicesc.

„Și un singur om dacă moarte în război, e tot o pagubă. Că omul ăla nu mai vede soarele”.

Într-un război sunt sute, mii și milioane de morți. Războiul de față nu este un război de apărare – care este permis. Ci este unul „de cotropire și orgolii”.

„Singurul lucru rușinos înaintea lui Dumnezeu nu-i războiul în sine. Este faptul că se bat două țări ortodoxe între ele”.

Vrăjmașul omenirii și al lui Dumnezeu este cel care îi învrăjbește pe vecini și pe prieteni între ei. Așa cum a făcut cu Cain și Abel, care erau frați. În cazul de față, lumea occidentală – care nu este atât de ortodoxă, vine și întărâtă două țări ortodoxe ca să se bată între ele.

„Războiul nu este jucărie. Este crimă, este sânge, este jaf, este orgoliu. Este pedepsă, este lipsă de inimă și de sentiment”.

Ce trebuiau să facă președinții acestor țări, care cunosc Evanghelia. Să ajungă la un consens. Să caute pacea și buna-înțelegere, după cum spune Psalmistul. „Ferește-te de rău și fă bine, caută pacea și o urmează pe ea” (Ps. 33, 13).

Care este soarta celor care fac rele? Nicidecum triumful și izbânda. Ci mai degrabă pieirea stârpirea lor. „Iar fața Domnului spre cei ce fac rele, ca să piară de pe pământ pomenirea lor” (Ps. 33, 15).

„Nu vor sta călcătorii de lege în preajma ochilor Tăi. Urât-ai pe toți cei ce lucrează fărădelege. Pierde-vei pe toți cei ce grăiesc minciuna. Pe ucigaș și pe viclean îl urăște Domnul” (Ps. 5, 5-6).

Războiul este furie, nebunie, lipsă de înțelepciune. Este lepădarea fricii de Dumnezeu.

„Cum vă permiteți să vă trageți cu bombe în cap, voi ortodocși? Noi nu sesizăm că ținta diavolului e ca să ne distrugă Ortodoxia?”

Părintele Calistrat spune că cei doi președinți trebuie să se oprească din orgolii. Să caute înțelegerea și calea de mijloc.

„Se bat două orgolii […] Ei sunt frați, sunt același sânge”.

„Este un război între două țări-surori, cu aceeași limbă. Nici un război nu este justificat. Uciderea semenilor în numele unor ambiții nu este o dreptate, ci o înfierbântare și o ambiție. Mânia și iuțimea sunt păcate”.

Președintele ucrainean „trebuia să își apere poporul cu înțelepciunea, nu cu pușca”. Iar cei din Occident să nu se amestece deloc.

„Să nu mai bage bățul printre gard să-l întărâte pe Putin. Să-l lase, în nervii și orgoliul lui poate face orice prostie”.

Nu va fi un al treilea război mondial atâta timp cât celelate state își păstrează neutralitatea.

„Noi îl putem declanșa, al treilea război mondial, sau noi îl putem opri”.

Părintele Calistrat menționează că lumea modernă este mult mai avansată din punct de vedere intelectual.

Avem nenumărate mijloace de comunicare prin care putem solicita oprirea confruntărilor și instalarea păcii. Dar dacă nu vrem acest lucru, s-ar putea să trăim acele vremuri de care vorbește Mântuitorul în Evanghelia care se citește în prima zi a Postului Mare.

„La vremea de Apoi, se vor stârni războaie, răzmerițe. Se va ridica neam peste neam. Și se vor ucide unii pe alții. Se va întuneca luna, se va astupa soarele. Stihiile se vor cutremura – ceea ce înseamnă că o bombă atomică poate dezintegra și axa planetei și așezarea ei în cosmos”. Și spune mai departe Domnul că acesta este abia începutul durerilor. „Deci noi, dacă vrem să evităm durerea, să nu căutăm SF-uri, spectaculosul, orgoliul, întărâtarea”.

Toate țările mari din UE trebuie să refuze participarea la acest război. Dacă șefii statelor nu se liniștesc și un astfel de conflict ia amploare, războiul se poate extinde la nivel mondial.

„Din Ucraina foarte ușor poate trece în Moldova noastră în Republica moldovenească.
De acolo nu-i foarte greu să treacă în România, în Grecia, în Bulgaria, în Polonia”.

La fel ca alți părinți, Părintele Calistrat îndeamnă poporul nostru la precauție și înțelepciune.

„Noi dacă suntem înțelepți, să stăm liniștiți în banca noastră”.

Citește și – Părintele Elpidie: România trebuie să rămână neutră în războiul ruso-american, altfel va fi distrusă Este de apreciat că în sărăcia lor, românii au dat dovadă de solidaritate cu cei refugiați.
Bisericile s-au mobilizat exemplar la îndemnul arhipăstorilor și au oferit ajutoare substanțiale familiilor din Ucraina care s-au refugiat la noi.

„Măcar ne-am păstrat demnitatea de popor ospitalier. Dar trebuie să stăm cuminți în banca noastră și să nu ne dăm cu părerea unde nu ne privește”.

Este foarte important să facem rugăciune pentru pace. Războiul nu aduce nimic bun, ci numai victime și distrugeri. Nu doar curmă multe vieți, ci perturbă întreg echilibrul planetar.
Care este scopul războaielor?
Distrugerea a tot ceea ce Dumnezeu a creat frumos și bun. De ce șefii marelor state fabrică rachete și bombe de miliarde de euro când ar putea cu acei bani să înfrumusețeze și să îmbogățească mai mult planeta? „Nouă ne place să distrugem tot […].

Duhul acestei lumi este unul distructiv și nu creator. „Trebuie să oprim ura, care este a diavolului”. Toate formele de rău, crima și moartea sunt ale diavolului. „Hristos e doar iubire și înviere”.

Citește și – Izbucnirea războiului – Părintele Teologos din Muntele Athos Surse articol: 1. Adriana Bahmuțeanu, Parintele Calistrat, despre război și pace: https://www.youtube.com/watch?v=iV4sxl2v52o&ab_channel=AdrianaBahmuteanu 2. Adevărul, ÎPS Teodosie despre războiul Rusia-Ucraina: „Trebuia mai multă înțelepciune de ambele părți”: https://adevarul.ro/locale/constanta/ips-teodosie-despre-razboiul-rusia-ucraina-trebuia-mai-intelepciune-ambele-parti-live-video-1_6217bb3f5163ec42716733d6/index.html

Sursa: https://lataifas.ro/religii-si-credinte/163345/razboiul-este-un-duel-al-orgoliilor-si-nu-poate-fi-justificat-de-nici-un-motiv/?utm_source=feedburner&utm_medium=email




Postolache Ana Maria    3/1/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian