Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Despre poetul Traian Dorz

În pragul sărbătorilor de iarnă, la Editura Cosmopolitan Art din Timișoara a apărut Dorziana – Poemul (ne)cuvântului întemeietor, de Florina-Maria Băcilă, un adevărat eveniment cultural atât pentru starea limbii noastre, cât și pentru spiritualitatea ortodoxă. Cu cinci ani în urmă, în toamna anului 2016, vedea lumina tiparului, la Editura Excelsior Art, cartea „Dorziana – O (re)construcție a textului prin limbaj.
În mișcarea creștin㠄Oastea Domnului”, poziția lui Traian Dorz este un fenomen complex: creație artistică și credința trăită asemenea martirilor de la începuturile creștinătății. Pentru acest fenomen, Florina-Maria Băcilă, conf. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timișoara, L.I.T., Limba română, a impus termenul potrivit. Acum există denumirea „Dorziana”. Între valorile esențiale ale vieții, credința este expresia ființei. O imagine luminoasă a ființei este creația, prin care poetul trăiește credința.
Dorziana nu este doar recunoașterea unei valori lirice, ci act de responsabilitate față de o moștenire culturală venit din vocația de restaurator
„Poemul (ne)cuvântului întemeitor” este o carte fascinantă pentru iubitorii de poezie, de limba română, pentru ființele ce trăiesc o vie credință hristrică, din care au făcut sens de viață. E o construcție temeinică pe o hermeneutică a interdisciplinarității, după cum observă Simona Constantinovici în postfață : „Țesătura discursului interpretativ înglobează instrumente de analiză specifice unor discipline variate, precum lexicologia și lexicografia, gramatica, stilistica, semiotica, istoria și teoria literară, folcloristica și etnologia, religia, filozofia, antropologia, muzicologia etc. Un arsenal invincibil”. În adevăr „arsenal invincibil”, o metaforă a luptei pentru credință și poezie în momente dificile pentru libertatea umană. Victoria este consacrată printr-un monument atipic; o carte a profunzimii cuvântului poetic românesc în semnificațiile culturale universale. Doar o mare capacitate asociativă poate combina înțelegerea cu intuiția, dovedind înțelepciune și profesionalism.
Simțul artistic nu e doar instinct de creație, e mod de a cuprinde viața, de asumare a existenței într-un spațiu privilegiat, unde bucuria și fericirea are o dimensiune sprijinită pe har, pe iubirea adevărată.
Lumea credinței pare una ideală, a simplității oamenilor, însă e o realitate complexă bazată pe frumusețea jertfei care apropie ființele spre puterea absolută ca fii ai luminii divine, ai veșniciei prin mântuire. În această lume a poetului Traian Dorz „Cuvintele pe care vi le-am spus (...) sunt duh și viață”(Evanghelia după Ioan, 6: 63).
Riguroasă, cercetarea distinsei universitare înțelege viziunea vremii de ieri și de azi. Viața și creația lui Traian Dorz, mărturii cutremurătoare, în timpul lecturii cărților Dorziana, se leagă, pe multiple planuri culturale și politice, de libertatea religioasa a individului în lumea noastră. Sinele creștin-liric trăiește armonizarea sufletească cu divinitatea în cultura politică opresivă a vremii. Actualitatra fenomenului „dorziana” este evidentă. Victoria spiritului uman nu poate fi oprită. Descinderea aprofundată în creația lui Train Dorz eliberează de sub trecerea timpului valorile sufletești și tăria spirituală a limbii noastre. Frumusețea ei cuprinde semnificativ manifestarea individuală și colectivă a credinței. În profunzimea ei, se poate pătrunde prin paginile unui tom impresionant, organizat pe secvențele de puternică dinamica interpretativă bazată pe o bogată informație:
„Dorziana - poemul (ne)cuvântului întemeitor”, începe cu informații despre autoare, urmate de prefața „Dorziana – statornicia credinței, sfințenia creației”, semnată de C. Teodorescu, și se închide semnificativ cu postfața „Pergament de tăcere aurifer㔠de prof. univ. dr. Simona Constantinocici. Între prefață și postfață, cartea se structurează pe secvențele: I. Poezia lui Traian Dorz – o paradigmă a mărturisirilor întru nemurire; II. Repere ale construcției textuale: 1. „Peste milenii de alt tărâm trăit”, 2. „La țărmul mării mele”;3. „Simțit-am pe suflet sărutul Tău blând, 4. „Taina sărutării Lui”, 5. „Se sărutau lumini și zări”; III. Aspirația spre absolut – expresie lingvistică și configurare a misterrului sacru 1. „Ceva de nemairupt”, 2. „Cuprinderi mai divine”, 3. Același Nume Preaiubit”; IV. Egestas linguae: „Nu-i condei să poată scrie” Firesc, urmează Abrevieri, Sigle și abrevieri bibliografice, Bibliografie și Izvoare într-un număr impresionant de aproape 500 de pagini
Spiritul speculativ se supune simțului exegezei prin care cuvintele alese ale poetului Traian Dorz se analizează în acțiunea de zidire a credinței și creației. Se pune în evidență subtilitatea regiei cuvintelor (tărâm, țărm, nemairupt, divin, Preaiubit, condei etc) în exprimarea complexității mesajului creștin prin virtuțile limbii noastre.
Cărțile „Dorziana”, cercetari exhaustive, vor ramâne lucrari de referință în definirea funcției liturgice a limbii române pe o dimensiune de mare sensibiîitate: poezia.


CONSTANTIN TEODORESCU. Kitchener ON





Constantin Teodorescu    1/5/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian