Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Gânduri mărturisite - Vremea Struțocămilei

Struțocămila este un animal fabulos inventat de Dimitrie Cantemir în ”Istoria ieroglifică”, prima capodoperă a literaturii române, scrisă în limba română între anii 1703-1705 la Constantinopol. Lucrarea alegorică a lui Dimitrie Cantemir a fost considerată de George Călinescu un adevărat „Le Roman de Renard” românesc, iar autorul acesteia ca fiind un Lorenzo de Medici al nostru.

Struțocămila îl întruchipa pe boierul moldovean Mihai Racoviță, de trei ori domn al Moldovei și de două ori domn al Valahiei, nici moldovean și nici muntean, nici struț și nici cămilă, în cuvintele autorului „Ca aceasta minune între voi, o, jigăniilor și pășirilor, ieste cămila nepăsărită și pășirea necămilită, căriia unii, alcătuindu-i numele, Struţocămilă îi dzic”.

Struțocămila poate astfel caracteriza orice alianță împotriva firii, o amestecare a două lucruri nepotrivite, fără logică și bun simț, ca un fel de căruță cu volan sau de limuzină cu tracțiune animală. Struțocămila nu a dispărut cu timpul ci s-a perfecționat iar astăzi o regăsim în cele mai neașteptate domenii. O vedem mai peste tot în politică, unde alianțe dintre cele mai neașteptate răsar peste noapte, liberali și socialiști, populiști și comuniști, de nici nu mai știi care cu ce se mănâncă, dacă nu cumva cu toții ne cam mănâncă pe noi la buzunare.

Cine și-ar fi închipuit că o combinație de tip struțocămilă poate apare între medicină și politică, un fel de șarpe-cameleon, aceste animale simbolizând mai bine cele două domenii, și care merge mână în mână cu actuala pandemie. Orice se poate demonstra „științific” dacă ai destui bani. Și naziștii au încercat să demonstreze superioritatea ariană tot „științific”, cu experimente făcute pe oameni de Josef Mengele la Auschwitz. Când știința nu mai ține cont de adevărul demonstrat ci de numărul aplaudacilor nu prea mai e știință.

Un fel de struțocămilă există și prin universități, un șoricel-rechin că tot sunt numiți oamenii de știință șoareci de bibliotecă și marii industriași, rechini. Aceștia și-au uitat menirea lor didactică și științifică înclinând balanța către sursele de bani ușor de făcut și de idei progresiste. Nu degeaba se întreabă profesorul de psihologie canadian Jordan Peterson: Este acesta sfârșitul universităților? (The End of Universities? - https://www.jordanbpeterson.com/podcast/s4e39/).

Trăim vremuri când diplomele nu mai au nici o valoare pentru că școlile care le-au emis s-au desființat, sau li s-a schimbat numele peste noapte pentru că vreun repetent le-a vrut dispărute, sau pentru că „hoardele de idioți” ale lui Umberto Eco au descoperit corectitudinea politică. Să nu mai vorbim de alte mariaje împotriva naturii, cu nume greu de pronunțat, și pentru care oricine poate fi etichetat ca reacționar, sau chiar eliminat din sistem.

Struțocămile sunt și parlamentarii care își schimbă partidul dar nu și năravul, mai ceva ca lupul din zicala românească, pentru a-si păstra funcțiile și privilegiile la fel ca Dandanache din „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale „Cum îți spui, să nu m-aleg, puicusorule, nu merdzea... Eu, familia mea, de la patuzsopt... luptă, luptă si dă-i, si dă-i si luptă... si eu mă-nţeledzi tocmai acuma să remâi pe dinafară... fără coledzi!... si cât p-aţi, neicusorule, să nu m-aleg...”. Din acest punct de vedere mai nimic nu s-a schimbat de la Cantemir la Caragiale, și nici de la Caragiale până azi.

Nici anularea libertăților individuale prin vot nu e democrație, tot prin decizii colective s-au trimis oamenii în închisori, la canal sau chiar la moarte. Aceasta dictatură se numește, fie că e a proletariatului, a majorității sau a unui grup social erijat în clasă conductoare. Trăim vremuri când oameni fără nici o pregătire, dar cu mult tupeu și relații, ocupă funcții de unde pot distruge totul, de unde pot călca în picioare adevărul, dreptatea și bunul simț. Trăim vremuri de sfârșit de epocă, sfârșit de ciclu, sfârșit de orânduire.

Partea bună e că atunci când dispare ceva, apare altceva în loc, o nouă paradigmă, așa a fost și cu societatea otomană, și cu cea austro-ungară și cu cea sovietică, dacă ne gândim la evenimentele ultimelor secole. Societatea umană se mișcă încet înainte, ca și planetele mai îndepărtate de Soare, dar totuși se mișcă. Să zicem și noi ca Galileo Galilei „E pur si muove”, chiar dacă nu vedem acum această mișcare înainte, ci mai degrabă înapoi, către totalitarism.

Să nu uităm nici îndemnurile lui Winston Churchill: „Dacă nu vei lupta pentru dreptate atunci când poți câștiga cu ușurință fără vărsare de sânge; dacă nu vei lupta când victoria ta este sigură și nu prea costisitoare; poate veni momentul în care va trebui să lupți cu toate șansele împotriva ta și doar cu o șansă precară de supraviețuire. Poate fi chiar și mai rău. Poate că va trebui să lupți când nu există speranță de victorie, pentru că este mai bine să pieri decât să trăiești ca sclav”.
Doresc cititorilor și colaboratorilor Observatorului un Crăciun Fericit și un An Nou lipsit de griji și rapeluri!

Ioan Cojocariu
Decembrie 2021, Toronto, Ontario, Canada





Ioan Cojocariu    12/15/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian