Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Fotbal: Calificările pentru Cupa Mondială Qatar 2022

S-a încheiat faza grupelor de calificare în Europa. S-au calificat direct următoarele naționale, în ordinea grupelor pe care le-au castigat: Serbia, Spania, Elveția, Franta, Belgia, Danemarca, Olanda, Croația, Anglia, și Germania. În afara celor zece echipe calificate direct, Europa va fi reprezentată de încă trei naționale ce vor fi desemnate dintre douăsprezece selecționate care se vor întrece într-un mini-turneu playoff programat pentru luna martie a anului viitor. Celor zece selecționate clasate pe locul doi în grupele de calificare, adică Portugalia, Suedia, Italia, Ucraina, Țara Galilor, Scoția, Turcia, Rusia, Polonia, și Macedonia de Nord, li se adaugă Austria și Cehia, cele mai bine două selecționate din clasamentului Ligii Națiunilor al UEFA în afara echipelor de pe locurile unu și doi din grupele de calificare la Cupa Mondială.

În America de Sud, după desfășurarea a 14 din cele 18 etape de calificări, Brazilia și Argentina au obținut participarea la viitoarea Cupă Mondială. Celelalte opt naționale luptă pentru alte două locuri ce asigura calificarea directă, în timp ce castigatoarea locul cinci va disputa un meci de baraj cu o selecționată din Confederația Oceania pentru a accede la Cupa Mondială.

Fotbal: Lionel Messi a câștigat al șaptelea Balon d’Or

In vârsta de 34 de ani, argentinianul l-a depășit cu 33 de puncte pe polonezul Robert Lewandowski în ancheta anuală a publicației France Football în care 176 de jurnaliști sportivi au votat pentru decernarea celui mai prestigios titlu individual din sportul rege. Messi își depășește astfel propriul record după ce a câștigat al șaselea Balon d’Or în sezonul 2019. Reamintim ca in 2020 France Football nu a decernat acest titlu din cauza epidemiei de Covid-19. Cucerirea Cupei Americii de către Argentina a fost factorul determinant, conform jurnaliștilor sportivi care au votat, turneu în care Messi a realizat un alt record absolut prin câștigarea tuturor titlurilor individuale, în afara celui de cel mai bun portar.

În aceeași anchetă a prestigioasei publicații France Football, Alexia Putellas a fost desemnată câștigătoarea trofeului Balon d’Or la femei, a treia câștigătoare a acestui nou înființat premiu, iar Pedri Gonzalez a câștigat titlul de cel mai bun jucător din lume sub 21 de ani. Ambii sunt jucători ai clubului FC Barcelona și sunt membrii de baza ai selecționatelor naționale ale Spaniei.

Tenis

Luna decembrie aduce Emmei Răducanu două distincții: a fost aleasă de Asociația Jurnaliștilor de Sport cea mai bună sportivă din 2021 în Marea Britanie, și a fost desemnată revelația anului 2021 în ancheta realizată de Asociația Jucătoarelor Profesioniste de tenis (WTA). Emma a început acest an competițional pe locul 343 mondial și îl termină pe locul 19, după ce a reușit calificarea în optimile de finală la Wimbledon și câștigarea US Open, unde a devenit prima jucătoare care obține trofeul la un turneu grand slam venind din calificări. Aceeași anchetă a Asociației Jucătoarelor Profesioniste de tenis (WTA) a desemnat-o ”Jucătoarea anului” pe australianca Ashleigh Barty, numărul 1 mondial, care a câștigat în 2021 turneele de la Yarra Valley Classic, Miami Open, Stuttgart, Wimbledon și Cincinnati. Este pentru a doua oară la rând când jucătoarea de la antipozi primește această distincție. Simona Halep continuă să fie cea mai bine cotată jucătoare din România, terminand sezonul pe locul 20 în topul mondial feminin.

Horia Tecău s-a retras din activitatea competițională la sfarsitul lunii noiembrie, cand a reprezentat echipa României în duelul din Cupa Davis contra selecționatei Perului gazduit de Cluj Napoca. Echipa României s-a impus contra peruanilor și s-a calificat pentru etapa următoare, barajul turneului final, prin victoria decisivă a cuplului Horia Tecău / Marius Copil în meciul de dublu. În vârstă de 36 de ani, constănțeanul este unul dintre cei mai importanți tenismeni din istoria României, cucerind 38 de titluri la dublu și jucând alte 24 de finale. În cuvintele australianului Darren Cahill: „Un adevărat gentlemen al tenisului masculin s-a retras săptămâna aceasta după o carieră stelară: 3 titluri de Grand Slam la dublu, 38 în total, medalie de argint olimpică și fost loc doi în clasamentul ATP la dublu. Mai important, a fost respectat de toți semenii săi. Bravo Horia Tecău! Pensionare plăcută, prietene”

Actualitatea în Formula 1

Între 10 și 12 decembrie Abu Dhabi a găzduit ultima etapă a sezonului, cu olandezul Max Verstappen (echipa Red Bull Racing Honda) și britanicul Lewis Hamilton (echipa Mercedes) la egalitate de puncte. Cursa din Abu Dhabi a fost cum nu se poate mai reprezentativă pentru acest sezon, unul dintre cele mai disputate din ultimii ani. Verstappen și Hamilton au plecat de pe pozițiile 1 și 2 ale grilei de start, însă Hamilton și-a depășit adversarul în chiar prima curbă în urma unui start fulminant. Spre finalul cursei Hamilton conducea detașat și lupta pentru titlul mondial părea încheiată. Totul s-a schimbat însă cu 5 tururi înainte de final, când a fost nevoie de intervenția mașinii de siguranță în urma unui accident. Verstappen a decis să-și echipeze monopostul cu pneuri moi și a profitat de prezența mașinii de siguranta pentru a se apropia la cateva lungimi de monopostul lui Hamilton. Masina de siguranta s-a retras în chiar începutul ultimului tur, când Verstappen a beneficiat de aderența superioară a pneurilor moi și a reușit să îl depășească pe Hamilton, trecând primul linia de sosire. Olandezul Max Verstappen își adjudecă astfel primul său titlu de campion mondial, la capătul unui sezon disputat în care câștigătorul a fost decis în ultimul tur al ultimei curse!

Campionatul constructorilor a fost câștigat de echipa Mercedes (piloți britanicul Lewis Hamilton și finlandezul Valeri Bottas), iar vicecampionă este echipa Red Bull Racing Honda (piloți olandezul Max Verstappen și mexicanul Sergio Perez).

Britanicul Hamilton a fost la mai putin de un tur de a câștiga cel de-al optulea său titlu mondial, cu care l-ar fi depășit pe germanul Michael Schumacher în clasamentul tuturor timpurilor.

Se anunta așadar un sezon 2022 cu multe mize, schimbări de regulament, și, sperăm, la fel de spectaculos și disputat!

Șah: Magnus Carlsen a cucerit pentru a cincea oară titlul de campion mondial

Marele maestru norvegian și-a păstrat titlul de campion mondial la șah după o partidă cu challenger-ul său rus Ian Nepomniaci, disputată vineri in Dubai. În vârstă de 31 de ani, numărul unu mondial este neînvins după primele unsprezece runde din cele paisprezece prevăzute, și nu mai poate fi ajuns de adversarul său. Carlsen își adjudeca pentru a cincea oară titlul de campion mondial pe care îl deține fără întrerupere din 2013.

Crăciun Fericit și La Mulți Ani!

Cristian Radu, Toronto






Cristian Radu, Toronto    12/12/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian