Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Canadiana - Greektown, Toronto

Indemnati de vremea superbă a acestui început de toamnă, precum si de amintirile de pe vremea când eram proaspăt sositi în marea metropolă canadiană, am revenit în acest an, după multi ani de absentă, în cartierul grecesc al Toronto-ului, acea portiune a bulevardului Danforth care, de mai bine de un secol, este gazda unui semnificativ procentaj al populatiei grecesti din acest oras.

Concentrat, asa cum am spus, pe bulevardul Danforth (purtător al numelui lui Asa Danforth, un contractor american însărcinat în anul 1799 să croiască drumul care este astăzi Danforth Avenue – această stradă fiind propriu-zis construită mult mai târziu, în 1851, de către compania Don and Danforth Plank Road), cartierul grecesc, cuprins între între străzile Chester si Dewhurst (arie care cuprinde si intersectia cu Pape), vibrează si astăzi de activitate, întocmai ca în amintirile noastre de peste un deceniu.

Am regăsit cu plăcere patiseria “Athens”, aproape neschimbată în pofida trecerii anilor: un local nu prea mare, adesea neîncăpător pentru numărul mare de doritori de bunătăti cu specific grecesc: spanakopita (plăcintă cu spanac), tiropita (plăcintă cu brânză), loukoumathes (bile din aluat înmuiate în miere), bougatsa (plăcintă cu cremă de gris), galaktoboureko (plăcintă cu cremă de ou), toate preparate din aluatul specific phyllo, pe baza unor retete originale aduse din partea de nord a Greciei, consumatorii având posibilitatea să “ude” aceste bunătăti cu vestita cafea grecească.

Strada este animată de prezenta a nenumărate restaurante grecesti, adesea cu nume amintind de tara de origine a proprietarilor, precum “Demetres”, “Messini”, ‘Mezes”, “Soulas” (restaurantul al cărui patio l-am vizitat si noi în scurta noastră vizită în cartier), “Pantheon”, “Atlantis”, “The Friendly Greek” etc., precum si de patiserii precum cea amintită mai sus, “Akropolis”, “Serano” etc.

Adăugând un surplus de culoare arterei Danforth, cele douăsprezece picturi executate pe trotuar (rezultat al unui proiect realizat în colaborare cu o serie de comunităti de artisti locali) îi reprezintă pe cei doisprezece zei ai Olimpului: Zeus, Hera, Poseidon, Hades, Afrodita, Apollo, Ares, Artemis, Atena, Hefaistos, Hestia, and Hermes. Zeul vinului, Dionisos, este si el reprezentat în părculetul de lângă cafeneaua CafeTO între Carlaw Ave si Gough Ave.

Micul parc “Alexandru cel Mare”, de la intersectia arterei Danforth cu strada Logan, unde ne-am oprit pentru a face câteva poze, îsi aduce si el contributia farmecului local, fiind, aparent, un loc de întâlnire îndrăgit de localnici, cu ale sale băncute din marmură albă amplasate lângă o fântână arteziană, străjuite de câteva coloane dorice. Parcul este mărginit în acelasi timp de o serie de mici restaurante nepretentioase (dintre care unul este inspirat numit Alexandros) si beneficiază de nu una, ci de două reprezentări în bronz ale lui Alexandru cel Mare: cea de la intrare, înfătisându-l pe liderul militar într-o poză glorioasă, si un bust amplasat între coloanele dorice, realizat de renumitul artist Dion Zachariou si donată orasului de către Asociatia pan-macedoneană din Toronto si de către comunitatea greacă a orasului Toronto în anul 1990.

O vizită în cartierul grecesc nu putea să nu includă si aspectul spiritual, prin popasul făcut la Biserica Ortodoxă Greacă Sfânta Irina Hrisovalantou (sărbătorită în calendarul ortodox la data de 28 iulie). Comunitatea bisericească a fost întemeiată în anul 1974, clădirea bisericii, un fost atelier de reparatii auto, astăzi frumos văruită în culoarea albă, primind si adăpostind călduros între peretii săi, în pofida spatiului redus, zeci si sute de credinciosi.

{n încheiere, trebuie remarcat că, după cum este si firesc, cartierul grec din Toronto a suferit în anii din urmă procesul de gentrificare, fiind martorul aparitiei a mai multor restaurante si baruri de lux sau a unor spatii publice gen european, în vreme ce caracterul din ce în ce mai accentuat multi-cultural al orasului Toronto se face simtit si aici, nenumărate restaurante cu specific altul decât cel grecesc (indian, tailandez, italian etc.) deschizându-si portile în arealul învecinat.

Cartierul grecesc din Toronto rămâne, pentru noi si pentru nenumărati altii, turisti sau locuitori ai metropolei, una dintre destinatiile favorite pentru o iesire la sfârsit de săptămână, fiind unul dintre acele locuri unde buna dispozitie, optimismul si ospitalitatea sunt suverane.






Eliza Ghinea    9/17/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian