Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Eroul căpitan aviator Voicilă I Ilie

Voicilă I Ilie s-a născut pe 12 martie 1921 în Fratoștița din județul Dolj, localitate situată pe ambele maluri ale pârâului cu același nume. Aflată în vecinătatea Filiașului, dar și în zona de interferență cu județul Gorj, Fratoștița2 beneficiază de un cadru natural impunător, străjuită fiind de trei înalțimi împădurite: Dealul Piscul Zidului, Dealul Cioca și Dealul cu Peri, ce îi conferă oarecum, un statut de cetate medievală.
În aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu și-a petrecut primii săi ani de viață viitorul nostru erou, în armonie cu natura. În anii copilăriei, Iliuță escalada deseori împreună cu prietenii, dealurile din împrejurimi, admirând cu privirea și încercând să descifreze cu mintea, zborul avântat al păsărilor cerului, care survolau înălțimile de deasupra satului său. Este posibil ca încă din acea perioadă, în sufletul copilului să se fi aprins dorința pentru zbor, devenită apoi pasiunea care i-a călăuzit pașii spre aviație. Cu siguranță că mai târziu va fi aflat și despre isprava temerarului Traian Vuia, care la 1906 reușea primul zbor mecanic executat în premieră mondială. Toate acestea au făcut ca un vis frumos înfiripat încă din anii copilăriei, să prindă aripi și să devină realitate nu peste mult timp.

Voicilă I Ilie a început cursurile școlii primare în satul natal la numai doi ani de la terminarea Primul Război Mondial și tot aici a urmat și cursurile gimnaziale.
Tatăl Voicilă I Ion și mama Voicilă Marina, formau una dintre familiile de vază ale satului, fiind binecunoscută în localitate, însă faima lor trecuse în acele vremuri cu mult de hotarele Fratoștiței. Preocuparea cea mai de seamă pentru soții Voicilă era să-și crească cu dragoste copiii și apoi să-i trimită la școli pentru a învăța carte. Ilie a mai avut un frate și o soră, aceasta din urmă a murit din păcate în urma unei grave pneumonii pe când se afla în ultimul an de studiu la liceu. Despre fratele său Dumitru am aflat că a fost mobilizat și a plecat și el pe front, luptând în campania din est și ulterior în vest până a eliberarea Cehoslovaciei, unde a fost la un pas să-și piardă viața. Mult mai norocos decât fratele lui mai mic, maiorul rezervist Voicilă I Dumitru s-a întors acasă la terminarea războiului și a rămas un statornic locuitor al Fratoștiței. Fiind un remarcabil profesor de muzică și matematică, Voicilă I Dumitru a fost director la școala din localitate vreme de 35 de ani, bucurându-se de stima și aprecierea a numeroase generații de elevi, dar și a întregii comunități locale.
După terminarea liceului, Voicilă I Ilie a îmbrățișat cariera militară, urmând apoi Școala de Pilotaj pentru a deveni un iscusit observator aerian. Tânărul locotenent s-a căsătorit în Slatina cu Nunica și au avut împreună o fată Rodica, alcătuind o familie fericită până să înceapă războiul.
În perioada 22 iunie - 26 iulie 1941, trupele noastre luptau pentru eliberarea teritoriilor românești aflate sub ocupație străină: Bucovina de Nord și Basarabia, ajungând până la malul vestic al Nistrului. Tânărul locotenent Voicilă I Ilie nu putea să lipsească de la luptele pentru dezrobirea teritoriilor românești de sub ocupația bolșevică. Escadrila de avioane în care era încadrat și-a îndeplinit activ în toată această perioadă misiunile de cercetare – observare primite, furnizând comandanților pe toată durata operației, informații de o maximă importanță pentru trupele române angajate în luptă.

În perioada august – septembrie 1941 Armata a 4-a română a executat binecunoscuta operație ofensivă de mare amploare pentru cucerirea Odessei. Aflată în focul luptelor care erau în plină desfășurare, în ziua de 20 august escadrila din care făcea parte locotenentul av. Voicilă I Ilie executa, o importantă misiune de recunoaștere. În aceste împrejurări escadrila a fost angajată într-o luptă aeriană pe viață și pe moarte reușind să doboare două avioane inamice cu prețul pierderii unui aparat de zbor românesc, care a fost lovit și a căzut în flăcări.
Urmare a curajului și modului exemplar în care și-a îndeplinit misiunea în acea zi, ofițerul avea să fie decorat chiar de către regele Mihai. Iată documentul:

DECRET REGAL3
MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE
MIHAI I.
„Prin grația lui Dumnezeu și voința națională, Rege al României.
Asupra raportului D-lui Mareșal Ion Antonescu, Conducătorul Statului Având în vedere Decretele Regale Nr. 2.895 din 31 Iulie 1930 si Nr. 536 din 28 Februarie 1931, privitoare la înființarea și acordarea Ordinului Virtutea Aeronautică de răsboiu cu spade; în baza dispozițiunilor decretelor nr 4 NT. 3.052 din 5 Septemvrie și Nr. 3.072 din 7 Septemvrie 1940, privitoare la prerogativele Regale, Am decretat și decretăm: Art. 1. Se conferă de Noi,
Virtutea Aeronautică de răsboiu cu spade-Crucea de Aur cu 1 spadă,
Locotenentului av. Voicilă I Ilie.
În ziua de 20 August 1941 a luat parte la o misiune deosebit de grea, când un avion din escadrilă a căzut în flăcari, iar două avioane inamice care atacau au fost doborâte. A executat 10 misiuni pe front ca observator”.
Mândru de decorația primită, tânărul locotenent av. Voicilă I Ilie a continuat să înfrunte cu bărbăție pericolele omniprezente, dând dovadă de un curaj ieșit din comun, îndeplinindu-și cu cinste toate misiunile primite.

Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade4
„Cruce de Aur”(avers)
Între timp locotenent av.Voicilă Ilie este avansat la gradul de căpitan, continuând să își îndeplinească cu mult curaj și pricepere misiunile încredințate. Deznodământul confruntării armate de la Stalingrad, avea să pună însă la grea încercare toate trupele române de pe front, aflate în retragere spre teritoriul românesc.
În acest context dramatic, spre mijlocul lunii aprilie 1944, aripa dreaptă a forțelor Frontului 2 Ucrainean a ajuns la munții Carpați, după cucerirea orașului Botoșani, în vreme ce trupele care acționau în centrul dispozitivului operativ s-au apropiat amenințător de Iași. Apoi frontul s-a stabilizat pe acest aliniament până la începutul lunii august, atunci când trupele sovietice au reluat ofensiva în forță.

Pe 23 aprilie 1944, bravul căpitan av Voicilă I Ilie se afla pe aerodromul din localitatea Stănești de lângă Târgu Jiu. Echipajul abia încărcase bombele în vederea îndeplinirii unei noi misiuni peste Dunăre. Din cauza supraîncărcării avionului, acesta se dezechilibrează în aer, se înclină într-o parte și se prăbușește în flăcări chiar pe timpul manevrelor de decolare. Toți cei 3 membri ai echipajului și-au pierdut viața la datorie. Căpitanul av Voicilă I Ilie ave în momentul gravului accident doar 32 de ani.
Din acel moment, sufletul căpitanului eroul av Voicilă I Ilie de la Fratoștița s-a înrolat pentru eternitate în Escadrila din Ceruri, iar trupul său neînsuflețit avea să fie în cele din urmă repatriat și înhumat în localitatea sa natală - Fratoștița, în cimitirul din curtea bisericii. Martorii oculari povestesc că avionul cu care a fost adus acasă eroul a aterizat în grădina din spatele casei familiei sale. Toată suflarea localității a asistat înmărmurită de durere, la ceremonia înmormântării bravului căpitan – erou, fiu al satului Fratoștița. Bravul nostru erou a fost înmormântat cu onoruri militare în prezența unei numeroase asistențe.

Spiritul de sacrificiu al Eroului de la Fratoștița se circumscrie dorinței arzătoare a Armatei române, de eliberare a teritoriilor noastre strămoșești de sub tirania bolșevică. În același timp, el poartă pecetea luptătorului român neînfricat, care a pus interesele țării, mai presus decât viața sa:
„Prin foc eroic te-ai înălțat la ceruri. A fost un ultim sbor ce l-a făcut un luptător neînfricat. Pustii în suflet fără tine, suntem singuri cu durerile, vom primi doar mângâierile-n suspine”5.
Astăzi la Stănești doar o piatră funerară tocită de vreme ne mai amintește încă de bravul echipaj care a căzut aici la datorie, chiar în ziua de Sfântul Gheorghe. Fie-i țărâna ușoară!
Noi am comemorat cu evlavie și recunoștință anul acesta pe 23 aprilie la Fratoștița, 77 de ani de la fapta eroică a Căpitanului av. Voicilă I Ilie.
Slavă Eroului de la Fratoștița - Căpitanul aviator Voicilă I Ilie!

Note

1. Putem afirma că 1912 a fost un an predestinat viitorilor aviatori olteni: pe data de 7 septembrie 1912 se năștea la Craiova Mariana Drăgescu, care a devenit pilot de excepție în „Escadrila Albă”, fiind singura aviatoare care a participat la lupte atât împotriva sovieticilor, cât și a germanilor. Și tot în 1912, pe 1 aprilie se semna actul de naștere al Școlii de Aviație din București, prin Înaltul Decret Regal 1953 din 27 martie;
2. Atestată documentar încă de la 12 septembrie 1534 într-un hrisov domnesc, Fratoștița se mândrește cu o istorie îndelungată și deopotrivă interesantă. La 1828 satul era pe moșia Episcopiei Râmnicului, aflată sub conducerea vistiernicua lui Rutduț ajutat de 19 moșneni stăpâni și 14 moșneni proprietari. Din decembrie 1863 când a fost adoptată „Legea secularizării averilor bisericești”, pământul a intrat din nou în proprietatea satului;
3. Decret regal publicat în Monitorul Oficial Partea I nr 272 din 15 noiembrie 1941;
4. Ordinul „Virtutea Aeronautică” confecționat din metal aurit era destinat aşa cum arată şi denumirea, răsplătirii faptelor eroice ale aviatorilor și fusese instituit prin Înaltul Decret Regal nr.2895 din 31 iulie 1930;
5. Inscripție pe monumentul funerar al eroului.


General de brigadă (r) Dumitru Băluță
Asistent medical S.S Simona Frențescu







Dumitru Băluță    9/6/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian