Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvantul bine temperat - Aventură în august

August e luna vacanțelor, călătoriilor și, invitabil, al aventurilor. Dar cine crede că, stând acasă, omul e ferit de aventuri, se înșeală!
Acum câteva zile priveam din fotoliu transmisiunile „Jocurilor Olimpice Tokio 2020”, ținute în 2021. Și, într-o pauză publicitară, mă îndrept spre balcon să privesc din interior florile cu care l-am împodobit. Era caniculă, geamurile erau închise și aerul condiționat, plasat în fereastră, făcea răcoare.
Balconul meu, la etajul 16, e întins de-alungul întregului apartament și, neavând vecini în dreapta, el se termină. În stânga se continuă la vecini, dar e separat de ei printr-un parapet de sticlă mată în metal. La baza lui există un spațiu foarte strâmt, prin care porumbeii nu pot trece dintr-o parte în alta.
Și. cum mă uitam eu la flori, observ, sub unul din scaunele de vară de la marginea din dreapta a balconului, unde se termină, o pisică de culoare închisă dormind. Mi-a sărit inima, nu de spaimă, ci de mirare: cum o fi ajuns pisica pe balconul meu? De unde a venit, sau cine o fi aruncat-o? După care a urmat logic întrebarea ce să fac cu ea. De luat în brațe nu puteam, sunt alergică la pisici și era sâmbătă seara, când administrația blocului e închisă.
Mi-a venit ideea să sun o prietenă din apropiere, care are un câine, s-o rog să mă ajute s-o scot de pe balcon. Dau de ea, îi povestesc treaba și-mi răspunde: „Vai, eu am deja 4 pisici, n-o pot lua”. Nici prin cap nu-mi trecuse să-i propun s-o ia, mai ales că știam că avea un câine. Dar bărbatul ei mi-a dat numărul de telefon al serviciului „Protecția Animalelor” și m-a sfătuit să le cer ajutorul.
Am sunat. Am fost transferată la diferiți roboți, sâmbătă seara era peste tot închis - și, după vreo 45 de minute am dat în fine de o persoană. I-am explicat situația. Prima întrebare a fost ce culoare are animalul. O fi asta o prioritate? Se dă întâietate animalelor de culoare? Au urmat întrebările la care mă așteptam. I-am dat adresa și mi-a promis că într-o oră va veni ofițerul să mă ajute. Și chiar a venit ofițerul care era o tinerică în uniformă, purtând pe față o mască și cărând cu ea o cușcă și două scule ca de prins fluturi, dar de zece ori mai mari. „Mă numesc Tracy”, s-a prezentat ea. „ Aveți temperatură sau altă formă de Covid”? a fost prima ei întrebare. „Nu am altceva decât o pisică ajunsă ilegal pe balconul meu”. S-a scuzat pentru întrebare, mi-a spus că așa e protoculul acuma, să se asigure că reclamantul n-are Covid.
A străbătut salonul și a ieșit pe balcon. Eu, fiind alergică, nu m-am apropiat de animal. Și a început s-o alinte - desigur, în engleză - „Kiti-kiti” și s-o mângâie pe cap cu manușile de cauciuc. Pisica a deschis niște superbi ochi verzi, a ridicat capul - avea o pată albă de blăniță ca guler - și a început să miaune.
„Vai ce frumos exemplar” zice Tracy, eu iubesc la nebunie pisicile, am două”. „Dar, continuă ea, cum o fi ajuns aici?” „Păi tocmai asta e, nu știu de unde a apărut” spun eu din casă. „Doamnă, spune Tracy, pisicile se strecoară prin spații foarte mici. La dreapta e capătul balconului, dar în stânga, uitați, e un mic spațiu și poate că a parcurs tot blocul și s-a oprit pentru că nu mai avea unde să se ducă.
N-am măsurat capul pisicii, dar i-am spus lui Tracy că pisica se poate aplatiza la corp, dar capul nu și-l poate turti. N-a comentat, părea că acceptă misterul aterizării pisicii. A pus-o în cușcă spunând că probabil stăpânul nu știe de dispariția ei, dar că Asociația lor o va îngriji și o va înapoia stăpânului când îi va suna.
Și așa am scăpat de pisică. A doua zi, duminică 8 august, văd pe Facebook o mulțime de poze de pisici și urări de „La Mulți Ani”. Aflu că era ziua mondială a pisicii.
Zilele de 7 august - cu pisica pe balcon - și 8 august - ziua mondială a pisicii - îmi vor rămîne cu siguranță în memorie!


Veronica Pavel Lerner / Toronto





Veronica Pavel Lerner    9/1/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian